Соята превзела "Стара планина" през подправките

Четирите фирми запазват лиценза си за стандарта
Обновена: 28 окт 2010 14:40 | 28 окт 2010 14:40,
88
Соята превзела "Стара планина" през подправките
Снимка: Булфото

Соя е открита в три от пробите на подправки, изпратени от родната ветеринарна служба за изследване в Германия.

Наличието на следи от соя е установено в мерудии, влагани в продуктите на фирма “Сами М” и в замразена свинска плешка на “Лалов и Вачев”.

Това изключва възможността тя да е влагана умишлено, тъй като съдържанието е под 0,7%, обявиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

Още по темата

По решение на министър Мирослав Найденов фирмите няма да бъдат санкционирани заради наличието на следи от соя в продуктите им.

Те ще могат да продължат производството на продукти по стандарта “Стара планина”, но при засилен контрол от страна на ДВСК.

В края на миналата седмица германските лаборатории в Хамбург и Мюнхен обявиха, че в колбасите по стандарт "Стара планина" на четирите български фирми (КЕН – Стара Загора, Сами М – Перник, Лалов и Вачев – Враца, Унимес – Монтана), обвинени, че са нарушили стандарта, не са открили соя в продуктите им.

Преди половин месец земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че четири големи месопреработвателни фирми са нарушили стандарта "Стара планина", който трябва да гарантира, че колбасите, произведени по него, са от чисто месо.

Тогава той се зарече, че веднага ще отнеме лицензите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Нали в "Сами-М" нямаше соя, а в меродията и има. В нашата страна вече и меродия няма, та трябва да се влага ГМО- соя . Тогава какво има в месото по магазините, след като колбасите се правят от месо напълнено с ГМО-соя.Да останат 5 фирми със стандарт, но да се знае че това е от прясно бълг.месо с бълг.подправки без никакви фосфати, стабилизатори, фибри и др. ***.
21
3
 
7
 
! Отговори
main_creator преди 13 години
Този стандарт стара планина не е нищо друго освен способ на фирми толелирани or държавата да трупат печалби по време на криза,това че в българия няма място където да се проверява съдържанието на храните -говори точно за това . В белите държави в Европа които не са гето като нас безплатно може да се проверява съдържанието на храните от всеки гражданин
20
0
 
18
 
! Отговори
stilko_picha преди 13 години
Антиколедно настроено прасе се натъпка със соя и избяга в Стара планина.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
разберете, че в България никоой няма да бъде наказан, докато си плаща!всичко е бошлаф.
18
2
 
6
 
! Отговори
потребител преди 13 години
Г-н Министър, много бързо ''клекнахте''?! Лицензи, нелицензи Бошлаф работа?Уплашихте се,че ще ви съдят и..Докато клякате и Вие и Бойко оправия няма да има
17
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
то акциите ,здравеопазвенето сега и Стара планина ,то всичко излиза провал бе едно нещо ми кажете да са направили като хората ,нали заплашваха лицензи щели да вземат ,да затварят фирми ха,ха въздух под налягане
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия надминаха допинг контрола на Тур дю Франс. Остава и да взимат проби на потребителите.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смеят ли да съдят полицейска държава?
14
1
 
21
 
! Отговори
Мадуро преди 13 години
докато не започне да се стимулира българскто животновъдство и да се изкопуват животни от българските производители-ще яден *** на цял свят и ще им чистим държавните резерви от над 20-30 години.Ако имаше една добра цена за изкупуване на животни в Бг,нямаше хората да напуснат масово селата и да се забият в 3 града на България и да се чудят какво да правят.Ама слаба ни е политиката и политиците и винаги си даваме *** пред европата
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ау. И сега тия четири фирми какво правят като са невинни. Аз ако бях на тяхно място, щях да съдя министъра за уронване на престижа ми, поради некомпетентност. Представете си - имате фирма и след изказване на министъра, относно вашата фирма печаблата ви пада от 50 млн. лева на 30 млн. лева. После се оказва, че министъра е в грешка, аз съм невинен. Естествено, че ще го съдя, да ми покрие загубите поне за година напред + публично извинение. Айде плащай българино, за цирка, който гледа.
12
1
 
4
 
! Отговори
mesko преди 13 години
hubavo e g-n Naidenov, predi da osrami reponemto publi4no v mediite na tezi 4 f-mi da si proveri informaciqta, a ne da se zakanva s otnemane na licenzi i ob6to vzeto pla6ene na gargite s izkazvaniqta si!!!Pone da se izvini!
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И какво излиза? Много шум за нищо! Отаначало - Ще се отнемат лицензи, ще има солени глоби... И сега какво ? Ами ще им върнем лиценза!!! Ами какво ще направят с доставчиците на подправките? Нищо!!! Разрешиха използването на соя в Стара Планина и всичко ще дойде до старият стандарт. Само дето вдигнаха цените на някои месни продукти.
10
0
 
31
 
! Отговори
мая преди 13 години
"Соята превзела "Стара планина" през подправките"и аз забременях от слънцето...
9
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
ха ами да си купуват вносни подправки като нашите са менте,то кво ли има истинско,бозата гъста с лажица да я пие6,млякото палмово масло,баниците с извара вместо сирене,зехтина-олио с оцветител в зелено,и др. и др. примери
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На това му се вика и "И вълка сит и агнето цяло". Уж министъра си държи на думата хем няма санкции. Типично по нашенски.
7
1
 
7
 
! Отговори
xaxax преди 13 години
Така си и знаех. Като избухна скандала, хора от бранша ми обясниха, че това е една от възможностите. И се оказаха прави. Само където се наруши доверието към тези продукти.
6
3
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
а стига бе........... от Цвъчко го очаквах, от вожда също, ама и Найденов сега да ги почне същите театри с *** ми доди ми.... нямам думи. поредния боковски фишек
5
0
 
21
 
! Отговори
Huku преди 13 години
В България всичко е една Стара....измислица! :)
4
2
 
8
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Не съм работил в транжорна,ама соя в свинска плешка?:)Не че не ми е ясно,но много се уливат тези фирми.Добре и бяхте зели лицензите,ама за какво и ги върнахте?
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Или някой се *** и ги обвини несправедливо, в което се съмнявам щото те щяха да заведът искове, или някой замаза положението за да им спаси бизнеса. Се същата песен.