Бензинът замръзва след “да” от Москва

Може да отпадне изискването за биодобавка към горивото
23 мар 2011 08:27, Елка Василева
157
Бензинът замръзва след “да” от Москва
Снимка: Булфото

Почти 100% е сигурно, че цените на горивата у нас ще бъдат замразени. Новината се очаква да бъде обявена, след като президентът на "Лукойл България" Валентин Златев се завърне от Русия, пише "24 часа".

В Москва той обсъди с ръководството на руската компания ситуацията с цените на горивата в България и какви мерки могат да бъдат предприети.

Според източници, близки до ръководството на компанията, тя ще даде съгласието си за мораториум върху цените на горивата, но максимум за месец. За това заговори в неделя премиерът Бойко Борисов, който тогава обяви, че чака отговор от "Лукойл" до вторник.

Решението за замразяване на цените на бензина и дизела обаче ще е съпроводено с нови преговори между петролните компании в България и правителството, твърдят информирани източници. Ще се обсъждат възможните мерки, ако по време на мораториума цената на петрола се покачи.

Още по темата

От мерките, обсъждани преди седмица между правителството, петролните компании и превозвачите, има вероятност да се реализира само една - тази за временно отпадане на изискването за биодобавка към горивото. Това ще позволи цената му да падне с около 8 ст., заяви във вторник вицепремиерът Симеон Дянков.

Другите обсъждани идеи като намаляване на акциза или приспадане на налога за биосъставката не можели да бъдат реализирани.

Нямало да се променя и режимът на внос на горива и да се разреши акциз и ДДС да се плаща на границата. В момента при внос горивата се вкарват в акцизни складове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
9
 
! Отговори
ддт преди 13 години
Казах ви аз , максимум за месец ще да е !!! Златев стой си в Русия !
131
0
 
3
 
! Отговори
Грую преди 13 години
Nobody, не е така - ОМВ и Шел бензиностанциите са задължени да внасят само премиум горивата - alpine и v-power. Останалите - откъдето си искат.А с престой от 1 месец в акцизен склад на вносните горива, цената им отива на майната си.Колкото до заплатите - с това съм съгласен, но то пак е следствие от липсата на нормална среда за бизнес в България.
130
1
 
3
 
! Отговори
me преди 13 години
Аз си мислех че замръзва кат бат Бойко го погледне :)
129
3
 
5
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Грую, продължаваш да затъваш, брат. ОМВ и Шел са независими европейски компании и като такива винаги ще купуват най-евтиното. Ако Лукойл им е най-евтин - от него, ако не - ще си внесат. Вносът никой не го е спрял и те не реват.Второ - франчайзът означава, че ти си поел ангажимент да спазваш стриктно определени фирмени стандарти, в т.ч. и за качеството на горивата. Тоест - не могат да си напазаруват каквото и да е от когото и да е. И въпреки това - продължават да не реват.И тъй като явно прекрасно съм те разбрал - очевидно с конкуренцията в БГ няма проблем. Проблемът се състои единствено в покупателната способност на населението, защото, ако взимахме една средноевропейска заплата, сега щяхме да удряме *** в тавана, че караме на едни от най-евтините горива.Ама какво общо имат Лукойл и останалите частни компании с жизнения стандарт на населението и защо трябва да бъдат длъжни да го подобряват на всяка цена и за тяхна сметка? Ей на това се опитвам да получа отговор 3-ти ден вече. Това не е ли работа на правителството?
128
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВСИЧКО Е ЛЪЖА ...... ЛЪЖАТ НИ НАЙ-МРЪСНОО В ОЧИТЕ би мо майката и живот до каде я докарахме Вчера немам лев да зема на детото хляб ми е яло пътжени яйца без хляб ,,,, глад глад а тоя *** борисов ще ми казва да хода да сея картови МАМИЦАТА МО ЕБААМ ЧЕСНО НА ТАЯ МУТРА .... ПОДИГРАВАТ СЕ С НАРОДА....
127
0
 
3
 
! Отговори
Грую преди 13 години
127,122,121 - това е цитат, и изречението е само едно. Я се пробвай да внесеш една цистерна бензин от където и да е - ще ти се е*е мамата, освен ако нямаш акцизен склад някъде. И горивото ще преседи там 30 дена - ходи го продавай после.А ОМВ е франчайз - не им трябва да внасят - купуват най-евтиното на пазара и го препродават. Също като Шел.И тъй-като май не сте ме разбрали - държавта трябва да облекчи конкуренцията, а не да проси от Русия да ни продават по-евтин петрол.
126
1
 
8
 
! Отговори
ммм преди 13 години
Вчера "Лукойл България" в съобщение до медиите заяви, че бившия премиер Иван Костов показва удивителна за един изтъкнат икономист липса на познания за международните пазари. "Цените на петрола зависят от цените на всички сортове нефт, добивани в различните части на света". Какво прави тогава Валентин Златев в Москва? ЗАЩО НИ ПРАВЯТ НА ***? Иван Костов може би е прав!
125
2
 
2
 
! Отговори
до Грую преди 13 години
Ти вярваш ли си поне на едно от изреченията, защото ако е така си безнадежден ***!!!
124
0
 
5
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 13 години
Какво значи да се замрази цената. Ако на световния пазар нафтата поевтинее у нас пак да се продава скъпо ли?!!!Кой ще плаща "замразяването" ако е държавата - това значи аз и ти, читателю да плащаме за нещо което не консумираме за да забогатяват както лукойл така и няколко превозвачи и други консуматори които винаги са печелили за наша сметка
123
1
 
3
 
! Отговори
До 120 преди 13 години
Сега е момента да превземем либииския петрол
122
1
 
3
 
! Отговори
до 122 преди 13 години
"Държавата може да влияе единствено с размера на ДДС и акциза."Това наистина е много смешно. Ти вярваш ли си?
121
0
 
3
 
! Отговори
.. преди 13 години
В България пазара отдавна не е свободен.ТО неможеш едни портокали на спокойствие да внесеш от Гърция,пък камо ли гориво отнякъде.Точно на първата цистерна поне 20 дебели глави ти се изсипват на главата,та ще си помислиш дали да вкарваш втора
120
5
 
2
 
! Отговори
До Грую преди 13 години
Самия ти пишеш за внос на гориво приятелю. ОМВ да речем може да си купи горивото от Лукойл, може от Гърция да го внесе, може от Румъния може от дет си ще. Стига да го устройва. Като наливаш на бензиностанцията теб не те интересува произхода. Не може правителствтото да забрани износа или вноса на горива. Дори бензиностанциите на Лукойл могат да продават бензин от Гърция, ако им е изгодно. Държавата може да влияе единствено с размера на ДДС и акциза.
119
2
 
4
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Грую, Груююююююю.....1. Ако аз или ти тръгнем да вкарваме гориво - ще ни изядат. Но това не се отнася за OMV, примерно. При какъвто и да е натиск от БГ върху тях, те ще изреват в европата и ще долетят Шемета и Кретена да ни изядат. След като OMV не го прави - познай дали някой ги тормози. Да, ама горивото при тях е толкова, колкото и в Лукойл. Значи?2. След като на Лукойл се прехвърлят социални отговорности с горивото, защо да не е навсякъде? Защо пък Метро, Билла, Кауфланд и Лидл да не замразят цените на яденето за 1 месец, като при това ясно признаят откъде доставят, колко им е печалбата и колко заплатите на персонала?Изобщо, пак да задам един простичък ленински въпрос - защо по най-идиотския начин отговорностите на Правителството на БГ и по специално на социалното му министерство се прехвърлят върху една частна компания? И няма ли тая частна компания в един бъдещ период да очаква обратен жест от същото това Правителство?
118
1
 
6
 
! Отговори
Цената на цената преди 13 години
В Либия бензина е 30 стотинки. Да си го внасяме от там направо готов, още 1,50 данъци да се сложат, печалба - отива към 2 лв.
117
1
 
4
 
! Отговори
glavatar преди 13 години
Честита НоваГодина,големия брат се намеси,как няма да ги обичаш.За любовта към СССР-Русия поеми са писани.А сега мили ми Бойко,размърдайте си дебелите *** и поработете малко за България.И ми казвай да съдя картофи.
116
0
 
7
 
! Отговори
Грую преди 13 години
Абе вие не четете ли:"Нямало да се променя и режимът на внос на горива и да се разреши акциз и ДДС да се плаща на границата. В момента при внос горивата се вкарват в акцизни складове"т.е. - те няма да пипат цената 1 месец, но няма да позволят и конкуренция във вилаета България.
115
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да не забравяме че през 2008 дизелът имаше и допълнителен акзиз...да спонсорираме войниците ни в Ирак!!! и пак беше по евтин!
114
0
 
2
 
! Отговори
Дедо ви Оруел преди 13 години
Ха! Първата ОВЦА ми написа минусче. Благодаря.
113
2
 
2
 
! Отговори
Дедо ви Оруел преди 13 години
Нещо след няколкото експертни мнения (понякога и компетентните хора пишат тук) тия с лозунгите позамлъкнаха. Хайде давайте бе приятели, че нещо става скучно. Почвайте с главните буквиЧЕТИРИ КРАКА ДА, ДВА КРАКА НЕ ....... и така 78 пъти