С до 20 ст. по-евтини горива за литър?

Трима министри се чудиха с бранша как да смъкнат цените
Обновена: 16 мар 2011 16:19 | 16 мар 2011 16:18,
415
С  до 20 ст. по-евтини горива за литър?
Трима министри се чудиха с бранша как да смъкнат цените на горивата. Снимка: БТА

С 15-20 стотинки за литър може да падне цената на горивата, ако бъдат приложени три конкретни мерки.

Това стана ясно след срещата в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов, министрите Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Александър Цветков и представители на производителите, търговците на горива и превозвачите.

На нея бяха обсъдени възможностите за намаляване на високите цени на дизела и бензина у нас.

Една от мерките е да отпадне биокомпонентът в дизеловото гориво, което ще смъкне с 15 стотинки крайната цена за литър.

"Ако пък няма възможност това да стане, другата мярка е този биокомпонент да се освободи от акциз", посочи Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

Да се намали резервът на вносителите на гориво и тежестта между тях и държавата да се раздели поравно, е другото предложение на бранша.

То е свързано със задължителните резерви от гориво, които производители и търговци трябва да поддържат. България трябва да поддържа резерви за 90 дни, като 30 дни се поемат от държавата, а 60  – от производители и вносители.

"Ще се провери дали натоварването може да е поравно – 45 на 45 дни", обясни Столарски. С промяната на складовите наличности горивото ще поевтинее с още 5-6 стотинки.

Дянков ще обсъди предложенията в Брюксел с еврокомисаря по данъчно облагане и митнически съюз Алгирдас Шемета. Следващия вторник на нова среща в Министерския съвет правителството ще съобщи дали мерките могат да бъдат приложени.

Още по темата

"Числата показват, че в момента в България акцизът за дизела е най-нисък в ЕС. В  цели 10 европейски страни обаче цената на дизеловото гориво без ДДС е по-ниска от тази в България", каза икономическият министър Трайчо Трайков.

"Тъй като имаме свободен пазар, една такава ситуация би трябвало да доведе до увеличен внос, който да коригира завишената норма на печалбата. Това или не се случва и тогава има подозрение за някакво споразумение на пазара, или трябва допълнително да улесним вноса, защото вероятно е труден за тези, които искат да внасят и да свалят цената", подчерта Трайков.

"Не е възможно държавата да каже на едно частно предприятие какъв да е размерът на печалбата му", каза Трайков на въпрос дали е обсъждан вариантът цената на горивата да бъде свалена за сметка на печалбата на "Лукойл".

"Ако той обаче е много висок, би трябвало останалите доставчици да могат с по-малка норма на печалба да внасят и така да се свали цената чрез действието на пазарните механизми", обясни икономическият министър.

"Очевидно производствената цена в България е висока. Тогава защо останалите играчи на пазара не продават по-евтино гориво? Едната хипотеза е, че се съобразяват с доминиращия играч – формално или неформално. Втората хипотеза е, че ако се появят нови играчи, които искат да внесат, им е много трудно или скъпо да го направят", смята Трайков.

"В момента горивата в България са едни от най-евтините в Европа", контрира го шефът на „Лукойл България“ Валентин Златев.

"Министърът казва, ако махнем акциза, производствената цена е много висока. А защо не маха и ДДС? Крайният потребител купува с акциз и ДДС, с еко- и пътна такса", заяви Златев.

"Кой забранява вноса? Проверете на митниците, има над 200 вносители в България, непрекъснато се внася гориво", посочи той.

"Ние сме най-заинтересовани цените да са нормални. В момента, в който се вдигнат цените и не се купува, аз трябва да съкращавам производство", обясни той.

"Моите постоянни разходи съществуват и вместо да ги разнеса върху 7 млн. тона преработен нефт, трябва да ги разнеса върху 5 милиона. Естествено, че това оскъпява", допълни Златев.

"В момента темпът на ръст на международните цени е 23%. Ние сме ги увеличили с 12%, това е нашата социална отговорност. Ако ги намалим още повече, трябва да започна да съкращавам хора, които утре също ще излязат да стачкуват", посочи Златев.

"Първо трябва да я формирам, след това да я намаля", каза Златев на въпрос дали ще намали печалбата на "Лукойл".

Той категорично отхвърли обвиненията, че се оправдава с международните цени, а реално купува директно от Русия на доста по-ниски цени.

"Това е некомпетентно мнение. Това е било възможно при Тодор Живков. Когато Русия изнася нефт, руската държава попълва митническа декларация на международни цени. Няма грам нефт от Русия, който да е излязъл под международните цени", отсече Валентин Златев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


415
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
0
 
31
 
! Отговори
ufziippqo преди 13 години
VCK4op , [url=vkbxtxyakbps/]vkbxtxyakbps[/url], [link=axmzgqjpzgcf/]axmzgqjpzgcf[/link], cfbyncssltum/
358
0
 
31
 
! Отговори
ugxympcjic преди 13 години
Dwm89h , [url=passiijxijtn/]passiijxijtn[/url], [link=nylrqifsxpwv/]nylrqifsxpwv[/link], afbewpbvotjn/
357
0
 
35
 
! Отговори
123123 преди 13 години
в неделя излезте всички на протеста,както ще го направя аз и още хиляди ... защото този протест няма да е само срещу цените на горивата,а срещу всичко друго в тази объркана държава!!!Все пак от някъде трябва да се постави началото на оправянето на положението на държавата - защо да не е в неделя - 27.03.11г. - НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ!!!И ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕМ,ЧЕ ТОЗИ ПРОТЕСТ НЕ ТРЯБВА ДА Е САМ СРЕЩУ ГОРИВАТА,А СРЕЩУ МИЗЕРНИТЕ ЗАПЛАТА,ЗАВИШЕНИТЕ СМЕТКИ И ВСИЧКО ОСТАНАЛО!
356
0
 
32
 
! Отговори
м преди 13 години
Дано да го смъкнат горивото, че стана нетърпимо вече! Какво е това чудо! Сякаш карам с карати злато.
355
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще видим какво ще стане. Единственото решение за мен е да подкрепим Либия и да се явим като явен партньор, а те да ни се отблагодарят с евтин нефт. И точно сега е момента за това. Но нашите политици са *** и се занимават с фантасмагории които така или иначе няма да се превърнат в реалност...
354
1
 
38
 
! Отговори
...... преди 13 години
всиките министри сте *** за нищо не ви бива една държава ккато хората неможете да управлявате като хората .... смешници ...
353
1
 
40
 
! Отговори
Бай Танас преди 13 години
Аз съм съгласен да си докараме чуждестранни експерти да ни управялватда зима и по 50 хиляди заплати ако искат цялото правителство.То е ясно,че у нас нема матрял за да оправи държавата!!!!
352
1
 
33
 
! Отговори
...... преди 13 години
Да ни вдигнат стандарта като на другите европейски страни но и заплатите. Ако всеки е на работа и взима заплатата на един "Европеец" мислите ли че ще ни бърка да се вдигат цените на горивата или на стоките ? НЕ . Просто за момента няма кои да оправи тази Държава ! Дано дойде някои който се е наситил или поне си взима в мярка и се сеща да даде и на хората в противен случай НЕ СЕ ВИЖДА ИЗХОДА ОТ ЦЯЛАТА СИТУАЦИЯ .........
351
1
 
40
 
! Отговори
газ до дупка преди 13 години
Вкарват ти го 50см после ти го вадат на 48 и те питат, така добре ли ти е.......
350
2
 
34
 
! Отговори
....... преди 13 години
Тези *** не разбраха ли че тук в България 50 60 % от населението е вече безработно и самата Държава не може да му осигури работа , цените били най ниски и ??? хората се чудят как да преживяват понеже правителството ни гледа как да се налапа повече и как да се открадне повече . Кажете реално от както дойде Б.Борисов какво върви в тази Държава ??? За да се оправи 1-во да направят заплатите по високи . Сравняват ни с другите срани но ние получаваме ли заплатите им ?? НЕ мисля
349
1
 
34
 
! Отговори
До Въпрос преди 13 години
Излизаме Я!!!МНого ясно!!Тея си мислят,че ше ни замажат очите като видяха дебелия,ама са объркали рейсаИскаме МИНИМАЛНА заплата 1000 лева!!!!!Всички проблеми се решават с това,няма какво да ми се правят на *** госпожички!!!И кръв ше има ако трябва!!!Миналата година им се размина въпреки насилието над поенсионери и ученици,сега няма да стане господа Кратуни!!!
348
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само лъжи На запад ---Работник струва 3000 евро в рафинерия,при нас макс--500 евро / с данъците /Работник на бензиностанция --на запад поне 2500-3000 евро --при нас макс 350-400 евро / с данъците /Цистерните се карат от хора за поне ояе 2500-3000 евро на месец ---при нас 350-400 евро на месец И после на запад Бензин 1,44,евро Дизел --1,34 евро Цените са от вчера .Как се получава това ????????
347
1
 
35
 
! Отговори
До 398 преди 13 години
Добре бе приятелю кой е тоя монополист на пазара на горивата в България? Лукойл ли? Ако така си мислиш си в огромна грешка, защото другите големи вериги бензиностанции не купуват горива от рафинерията в Бургас, а си ги доставят от собствени бази в други страни - ЕКО си карат горивата от Гърция, ОMV от Австрия и т.н. Глупост е да се твърди, че цената на бензина и дизела в България се диктува от един монополист /Лукойл/.
346
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глупости ОМВ зарежда от Либия как пък не.
345
0
 
32
 
! Отговори
до 397 преди 13 години
въпреки че ти турих + имам една забележка . прав си за регулирането на цена на пазарен принцип но в случая с горивата има монопол ! затова държавата е длъжна да проявява регулация и да натиска монополиста! Да не говоря за картела с бензиностанциите .... ама те кумонягите ги държат и правят всичко за да лапат и после да оплюят някой друг...
344
0
 
34
 
! Отговори
До 384 преди 13 години
А ти защо не се откажеш от заплатата си в полза на бедните африканци? Аман от прости комунисти пък ще ти кажа аз! Цената на всичко трябва и се регулира от пазара /невидимата ръка/ - за сведение на жалките комустчета спазването пазарните принципи е в основата на благосъстоянието на всички западни държави. Намесата на държавата на немонополизирани пазари /тоест пазари на които не е необходино държавно регулиране/ е пагубно за цялата икономика.
343
2
 
40
 
! Отговори
БРАВО!!! преди 13 години
Аз мога да смъкна ценатите на горивата с 1 ЛЕВ ! Но първо ще я вдигна с 1 ЛЕВ и 50 стотинки... Това е което правят ГЕРБ в момента...
342
0
 
37
 
! Отговори
до 388 преди 13 години
Мой човек ако не си ходил на Шел скоро ще ти кажа, че там цените са с няколко стотинки над тея в лукойл, незнам и аз защо
341
2
 
58
 
! Отговори
въпрос? преди 13 години
На 27-ми излизаме ли по улиците господа?....
340
1
 
33
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
5 leva da go napravit benzina ,pak shte karame i shte se trepem po patishtata ,vdigaite danaci i taksi balgarite shtom si malchat znach im haresva ,koito ima shte kara koito niama shte varvi pesh ,za bastynite e dobre niama da ima ytrepani.lukoil nai golemite moshennici v balgaria prevatizatori i prestapnici .