Драстичен скок на цените на храните

Повишение с 80% за година при някои от продуктите
8 май 2011 19:44, Елка Василева
673
Драстичен скок на цените на храните
Снимка: Архив Булфото

Драстично поскъпване на храните отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. За година стойността на част от продуктите е скочила с 80 %.

Повечето стоки, които са увеличили цените си, са основни за трапезата ни, съобщи bTV.

Данните показват, че за година най-много са поскъпнали картофите, захарта, брашното, олиото, зелето и ябълките.

Между 20% и 30% пък са поскъпнали млечните и месните продукти, скумрията и лещата. Регистрираният ръст в цените напълно съвпада с усещането на потребителите.

Експертите обясняват поскъпването със скока на цените на храните на световните борси. Сред другите причина за осезателното поскъпване на храните у нас е занемаряването на земеделието.

Когато отрасъл като селското стопанство го оставиш на произвола на съдбата, идва един период, в който той не може да дава плодове. Сега трябва да се работи много в продължение на дълъг период, за да добием едно нормално ценообразуване, производителност, чак тогава може да очакваме едно стабилно равнище на цените, смята Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.


Затова и скокът при храните ще има негативен ефект върху икономиката.

"Когато всичко, което потребяваме, става по-скъпо, ние очевидно свиваме своето потребление, което няма как да се превърне в генератор на възстановяване на икономиката и на по-голям икономически растеж", обясни икономистът Петър Ганев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


673
Още по темата: храни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
512
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАТО ПОСЛЕДНИТЕ 2 ГОДИНИ ТОЛКОВА МИЗЕРИЯ НЕ БЯХ ВИЖДАЛ!!!! ТЕЯ МУТРИ КАТО ЦВЕТАНОВ И БОЙКО ОщЕ МАЛКО щЕ ИСКАТ ТАКСА ВЪЗДУХ!
511
0
 
4
 
! Отговори
фондове ли? преди 12 години
Е как да има осведоменост, като тогава трябва да излязат на бял свят и далаверките покрай усвояването на тези средства? И хайде да не говорим за толкова успели "земевладелци", защото като пътуваш из страната, тук-таме има обработена земя. На 50 км от София в западна посока, картинката е доста по-различна. И без европейски средства....
510
5
 
9
 
! Отговори
13579 преди 12 години
Изприщи ми се устата да обяснявам на хората за европейските субсидии. Никой не иска и да чуе! Това е проблема на държавата, че няма осведоменост и публичност за усвояване на европейските средства. И тъпите медии бълват простотии вместо да правят репортажи за успели земевладелци.
509
0
 
27
 
! Отговори
просто няма такава д преди 12 години
Просто трябва да се прескочи до съседна Сърбия и да се види какво се прави там без европейски пари, без европейски фондове. Да опитате доматите им, които са с вкус на домати, да опитате месото ми - дори кренвиршите им са от месо. И това, при положение, че ги бомбардираха. Нас няма нужда да ни бомбардират - стига ни Бойко. Още една година да изкара и България е срината.
508
1
 
21
 
! Отговори
ааь преди 12 години
Не е вярно! Вижте колко е хубаво - имаме си някакви части от магистрали! Всички са доволни - мълчат си. На протестите - никой. Вечер - новините от жизнерадостни, по жизнерадости - намалиха бензина! Малцинството работещи и останали тук българи осигуряват чистите роми, на пенсионерите 40 год. им вноски отдавна ги няма... Ама ние сме доволни...Е, заслужаваме си го!
507
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А колко е лесно!... просто ТРЯБВА да се произвежда... и то не да се раздадат мотики... има комбайни има комбинати... комплекси от заводи... обаче целта не трябва да е печалба... трябва да е: БЛАГА и добър живот ЗА ХОРАТА, не за държавата, фирмите, корпорациите, бизнеса... за ХОРАТА!!!
506
3
 
25
 
! Отговори
Адриан преди 12 години
ГЛАСУВАЙТЕ И ЗА ПРЕЗИДЕНТ ОТ ГЕРБ ***, ДЕТО ИЗБРАХТЕ ТОЯ МАОЛУМНИК БОКО ТИКВАТА !!!
505
3
 
33
 
! Отговори
с. преди 12 години
Тъпанарите от ГЕРБ да престанат да се оправдават с Тройната коалиция,Станишев и прочее и да се стегнат!За Станишев и сие е ясно,че са за панделата!Това правителство обаче да се заеме сериозно с преодоляване на кризата!80% скок на храните!Особено за пенсионерите това е направо умирачка!Всичко се вдига!Навсякъде безработица,съкращения,забавени заплати и тн!Банките безчинстват и вдигат лихви!Има ли човек без заеми в тия условия!???И тия само се пънат и говорят простотии!Жалка история!
504
4
 
10
 
! Отговори
депутат преди 12 години
Кво, ми ревете бе?Бе в нашият стол кифтето го вдигнаха на 60 ст!В момента порция манджа, като дроб сарма или свинско със зеле например, излиза 2,50 лв. Най-скъпото сготвено блюдо е около 3 лв. Цялото обедно меню, включващо супа, основно и десерт, пък струва на народните избраници около 5 лв.
503
9
 
7
 
! Отговори
олигарх ч преди 12 години
Айде всички от селата, продавайте нивите и къщите и по големите градове си копувайте апартаменти.чакаме ви.:)
502
0
 
1
 
! Отговори
tregopras преди 12 години
Европейците, бе Лили,европейците!!!!
501
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
герб ще ни довършат тотално,ще измрем от глад!
500
2
 
33
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Държавата може да наложи пределни цени, както е в много други страни, но явно не желае, защото голям процент от производството и вноса се осъществява от български фирми принадлежащи на политици и олигарси.
499
2
 
54
 
! Отговори
horus преди 12 години
Абе нали тук военните *** бяха писали че фермерите са ***, гнусни, роби, с "кал под ноктите". Какво стана сега - пръснахме по 300 млн за изтребители, още 1.5 млн за екскурзия на Дръзки и "няма какво да папкаме !". Ами храната се произвежда от нещастници с кал под ноктите които се чудят как да свържат двата края, а плашаме на *** по 300 евро/ден да "пазят" мира в Ирак
498
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тихият геноцид е в ход! Народе събуди се!!!
497
1
 
28
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Трябва държавна политика за стимулиране на селското стопанство. Кметовете да не си чакат заплатките, а да помагат на хората да кандидатстват за субсидии.
496
7
 
37
 
! Отговори
лили преди 12 години
ГЕРБ ДА СИ ХОДИ ДОСЪСИПАХА ИКОНОМИКАТА НО ИНАЧЕ СТРОИМ МАГИСТРАЛИ С ТОЗИ СКЪПИЯ БЕНЗИН КОЙ ЩЕ ПЪТУВА ПО ТЯХ?
495
2
 
18
 
! Отговори
до боклуците! преди 12 години
ей простаци продажни и вас ли ББ ви подгони че триете коментарите бе. то на човека кво му остана да ви чете кирливите новини дето не можете да ги редактирате правилно ли? *** САЙТА ИЗГУБИХТЕ МЕ КАТО ЧИТАТЕЛ
494
5
 
24
 
! Отговори
madchemist преди 12 години
Това управление никак не ми е от любимите НО. Тази статия не бива да се отчита като негатив към ГЕРБ. За огрмно съжаление почват да дават резултат някои стратегически грешки направени от много сериозни комплексари по време на целия преход. ДА няма земеделие.... Това е съвсем лесно установимо за хората, които повече пътуват и виждат хиляди декари с бурени и храсти и села с по 5 овце и трима жители. Е какво да очакваме тогава. Следващия резултат ще бъде невероятната реформа в образованието....
493
1
 
32
 
! Отговори
дуда преди 12 години
Ами така ще е! Като съсипахте производството, отвратихте хората от работата на полето и сега всички искат да стават чиновници! Защото ограбихте най-ценното - земята! Накарахте хората от село да зарежат мотиките! Успяхте да ги накарате да намразят труда и сега ще им ядете попарата - чиновници в София, айде плащайте им заплатите!