Търсят спешно 1 милиард евро за науката ни

Инвестициите в иновативни проекти може да бъдат освобождавани от данъци
Обновена: 5 авг 2012 09:36 | 5 авг 2012 09:21,
66
Търсят спешно 1 милиард евро за науката ни
Снимка: Reuters

Родната наука се нуждае от поне един милиард евро за иновации през следващите седем години.

Това сочи оценката на експертите от Българската търговско-промишлена палата.

Инвестициите за фирма в иновативни проекти могат да бъдат освобождавани от данъци, заяви пред БТА Йосиф Аврамов, който е съпредседател на организацията.

Друго предложение на организацията е да се намалят собствените средства за съфинансиране на бенефициентите на проектите по оперативна програма "Конкурентоспособност", които сега са от 20 до 50 на сто, на не повече от 10 на сто, поради тежките финансови проблеми на повечето от кандидатите.

Според Йосиф Аврамов е необходимо да се направят практически стъпки за ускоряване на процедурите по оценка на европроектите.

Една от възможностите за това е аутсорсване на тази дейност от страна на търговските банки.

Според Българската търговско-промишлена палата въвеждането на съдебен контрол върху актовете за спиране на ревизионни производства е мярка, която ще има изключително важно значение за постепенното ограничаване и в последна сметка елиминирането на произвола на приходната администрация при решаването кои производства да бъдат спрени и кои не.

Крайно належащо е да се предвидят в проектобюджет за следващата година поне 20 млн.лв. за Националния иновационен фонд, допълни Йосиф Аврамов.

По отношение на фонд "Научни изследвания" също следва да бъде завишена сумата за нормалното му функциониране в проектобюджета за следващата година, като тя следва да е поне 40 млн.лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Финансист преди 11 години
И каква възвращаемост се очаква от 1 млрд евро. И за какъв период. Какъв е механизмът по който ще се получи възвращаемост. Нека учените да обяснят. Изготвят бизнес план. На добър и убедителен бизнес план всяка банка ще клъвне. Трябва да има пари за наука обаче как ще се върнат в обществото.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ги вземат от ушевите!
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
xo,xo,xo good luck to you!
51
0
 
3
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
Заглавието "Търсят спешно 1 милиард евро за науката ни" звучи като "На гол тумбак чифте пищови". Учените поне да работеха в полза на хората - да открият спрей който да скрива номера от камерите и стелт система да не бъдат засичани колите от радарите. Да измислят нещо с което ще ни улеснят живота и ще го направят по-добър. Едва тогава учените заслужават пари.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гейове, не е добре да разбираш от всичко. Изказвате се толкова "компетентно" по всички теми, че просто ви лъщи партийната книжка през екрана. Да оставим БАН, университетите и науката на някой, дето повече разбира и попрочел малко повече книжки от вас. По интересното в материала е, че изказването идва от хора, които се предполага да дават пари за иновации и наука - нещо, което и до ден днешен не сме видели от български фирми.
49
0
 
1
 
! Отговори
гъзобрък преди 11 години
Тече ти нещо от носа ...
48
0
 
1
 
! Отговори
Kornelija преди 11 години
Za NAUKATA pari nyama,no za nekadarnite sportisti ima.V Germania prite otivat ne samo za sporta,aza nauka,sicialni domove,detski gradini i kultura
47
8
 
5
 
! Отговори
срам за ГЕРБ преди 11 години
Феодалните старчета пак ще намажат. Язък! Имах по голяма вярва в ГЕРБ, ама те се оказаха по-мекушави от всички партии досега. Само някой да излезе на протест и веднага клякат пред него и му изпълняват условията. А науката в България трябваше да е като на Запад - на чисто пазарен принцип. Никакъв БАН, да докажеш на какво си способен и да работиш към някаква корпорация или частна лаборатория. КАкъв е тоя БАН, къде го има това нещо? Цял ден г*зобрък, а заплатката си тече.
46
1
 
2
 
! Отговори
стоенчо преди 11 години
до 51-може може-става и още как.викат се външни учени и се правят атестации поглежда се научната дейност и ЕФЕКТИТЕ ОТ ТЯХ ииии остава или си заминава и връща взетите пари с лихва-елементарно уотсън-лошото е че управляващите са по неграмотни и от тия нафталинови роднини-БАН-та незнаят какво да търсят и как да го направят-а делббатав всички тези блажени службички ще продължава-къде са умните и патриотите да сложат ред в тая държава....
45
4
 
5
 
! Отговори
Jonn 3-volta преди 11 години
И какво ще направят с 1 милиард евро?! Сигурно нещо за военната промишленост или собствен космически кораб заедно с космодрума. Това звучи несериозно визирайки постиженията на БАН през последните 10 години- почти никаква дейност и само отчитане на присъствие... Всъщност нека ББ и СД да им ги осигурят - и без това сега са в по-добри взаимоотношения с 'феодалните старчета'.
44
0
 
7
 
! Отговори
влъхва преди 11 години
"Инвестициите за фирма в иновативни проекти могат да бъдат освобождавани от данъци, заяви пред БТА Йосиф Аврамов, който е съпредседател на организацията"....-----------------О-о-о-о, Йосиф! О-о-о-о АврААмов! О-о-о-о, един млиард евро! О-о-о-о, ШАЛОМ Авраамови сине...
43
0
 
3
 
! Отговори
нашенец преди 11 години
Е тези пари ги вземете от пицарчето. То само да ходиш на спирита не стига иска се и акъл.
42
1
 
11
 
! Отговори
Един от БАН до 29,32 преди 11 години
Подкрепям 38 и повтарям неща,с които сигурно вече ви омръзнах през последната година:1. БАН е затлачена от роднини и любовници на професори и академици,а също и от далечни роднини на бившето Политбюро /по-близките му роднини бяха настанявани на "по-благи" служби/.Само малка част от тези връзкари са кадърни и работливи.Другите активно пречат на останалите.2. Младите бягат поголовно,като разберат къде са попаднали.3. Нещата ще потръгнат, ако бъдат отстранени търтеите /но не знам да стане това/.
41
1
 
9
 
! Отговори
4343 преди 11 години
къде ги търсите.Боко и Дянкоф ги профукаха
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дадохте ЕРП-та, мобилните оператори, златото и тока на чужди монополи, вие съсипахте България, и спорта и науката и икономиката, масонски кученца, политиците на последните 20 години ...
39
0
 
9
 
! Отговори
м преди 11 години
търся спешно 100 000 за нова къща
38
0
 
10
 
! Отговори
Сталин преди 11 години
Здравейте, какво са един милиярд пред това което ОТКРАДНАХА за 20год и разпродадоха дърржавата , то си е много просто да ги ВЪРНАТ И ЩЕ ОСТАНАТ И ЗА УЧИЛИЩА , БОЛНИЦИ , ПЪТИЩА И ЩЕ ИМА И ЗА УВИЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ
37
1
 
3
 
! Отговори
Тлъстюк преди 11 години
Абе што не земат тия един милиард евро да ми ги преведат на мойта банкова сметка, па аз шъ ги употребя за научни цели най вече в областта на купони ракии и мезенца.
36
0
 
2
 
! Отговори
до 43 преди 11 години
ето това е аргумент, който може да бъде разбран от важните люде.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без наука няма да има и спорт. Неслучайно богатите страни влагат огромни средства в нови хапчета и допинг, който не може да се хване и спортистите им печелят медали.