Какво пише в сметките за ток?

Делян Добрев даде обяснение за всеки ред от фактурите
Обновена: 11 фев 2013 15:07 | 11 фев 2013 09:36,
741
Какво пише в сметките за ток?
Снимка: БТА

Фактурите, които получихме през януари, са по-пълни и с повече детайли и това е факт заради Третия либерализационен пакет, коментира в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обясни какво означава всеки ред от сметката, която изпращат ежемесечно електроразпределителните дружества.

В последните фактури ясно се вижда, че потребената енергия е около 1/3 от стойността, която трябва да бъде платена. По допълнителните пера като "Достъп до разпределителната мрежа" се заплаща за преноса на електричеството от мястото на производство до населеното място.

По перото "Пренос през разпределителната мрежа НН" пък се заплаща за разпределението на електричеството в рамките на населеното място. "Сумата е по-голяма, тъй като мрежата в населеното място е с много по-голяма дължина, спрямо преноса от мястото на производство до населеното място", обясни Добрев.

В "Добавка за зелена енергия" се включват разходите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. "Тук се включват 13-те процента, с които беше увеличена цената на електричеството от 1 юли 2012 година", коментира още икономическият министър.

Той допълни, че с перото "Невъзстановяеми разходи" се заплащат разходите за дългосрочните договори, сключени през 2000 година. "AES "Гълъбово" обаче заработи на пълна мощност едва през 2011 година, така че сега берем плодовете от договорите, сключени преди толкова години", допълни Добрев.
Всъщност всички тези допълнителни редове във фактурите винаги са били в сметката, която трябва да платим, но не са били видими, стана ясно от думите на министъра.

Необходима е цялостна, но и дългосрочна стратегия за справяне с проблемите с битовите сметки, смята омбудсмана Константин Пенчев малко по-рано в ефира на "Нова Телевизия". Според него проблемът е от години и трябват години, за да бъде решен.

"Не е нормално хората да си дават цялата заплата за отопление, без да имат радиатори", заяви още той.

Омбудсманът коментира, че 30% от жалбите, които получава, са срещу доставчиците на обществени услуги и мобилните оператори. В последния месец има ръст на жалбите срещу топлофикационните дружества, но не и срещу ЕРП-тата и ВиК операторите.

Пенчев призова да не бъде политизиран проблемът. "Трябва да бъде направена цялостна ревизия на сметките и да бъде изготвена дългосрочна стратегия за преодоляване на слабостите на системата", допълни още той и призова дружествата да обясняват на хората какво точно вписват във фактурите.  

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


741
Още по темата: цената на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
458
1
 
1
 
! Отговори
www преди 11 години
до Черен Петър: упорит си!!! няма спор!!! Идеален си за за представител на фирмите, които продават водородни клетки (и там все с КПД се обясняват а иначе си е чиста лъжа) или пък за онези уреди, дето ви пестят до 40% от месечната сметка (някакъв Box се казваха). При положение, че си толкова упорит, спокойно можеш да си монтираш ЛИЧНО ТИ, ПРОВЕРЕН електромер и да го сравняваш с другия. Ще останеш неприятно изненадан, и двата ще показват едно и също :)))
457
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В сметките пишат измислени от тях цифри за да доят стадото. Ама аз друго прочетох и - Кобургът продал 66% от ЕРП-тата, но миналата година останалите 33% държавна част била продадена от БАТЕ БОКО КРАТУНЯКА, "великият борец" срещу корупцията, измамите и бандитизма.
456
1
 
0
 
! Отговори
www преди 11 години
Иначе си мисля, че наистина тряб ва да има контрол върху електромерите. Така, както се правят проверки на много неща. На случаен принцип определени хора, не от енергиините дружества, да правят проверка на случаен електромер. За да не е реална сметката то или електромерът не е в норми или върху него е "работено" (идея си нямата колко ресторанти и малки фабрики са поработили върху електромерите, със съдействието на мили служители на дружествата).
455
2
 
2
 
! Отговори
Черен Петър преди 11 години
До АнонименФормулите ги знаем и теоритично е така . Но на практика на котлон за 220 волта при подадено напрежение например 110 волта и цял час да го вариш яйцето то ще си остане ровко. Има КПД, което при по-ниско напрежение на повечето електроуреди се намалява драстично и плащаш повече потребена електроенергия за постигането на един и същ резултат. Едно яце може да го свариш за 0,2 стотинки ток, може и за цели 2 ст. ток. Зависи от наличието на стандартното напрежение.
454
0
 
0
 
! Отговори
www преди 11 години
До 589: Факторът на мощността, го коментирам дотолкова, доколкото формулата в общия случай е P=U*I*cos(ф). Затова беше уточнението :) Просто иначе ще се намери някой, който да ме напсува и да каже, че нищо не разбирам :))) Което може и да е вярно де :)))
453
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Противният лицемер Станишев се опитва да обязди протестите, които всъщност са срещу НЕГОВИТЕ ЗАКОНИ, НЕГОВИТЕ МОНОПОЛИ И НЕГОВИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. Всички тези неща, включително законът за референдумите са ни останали в наследство от проклетата тройна коалиция.
452
0
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
"Защо управляващи и монополисти дружно ни мамят и стрижат?" - ИДВАТ ИЗБОРИ И ТРЯБВАТ МНОГО ПАРИ !!!! ДИГИТАЛНИТЕ ЕЛЕКТРОМЕРИ СОБСТВЕНОСТ НА ЕРП МОГАТ ЛИ ДА СЕ МАНИПУЛИРАТ И МИНАЛИ ЛИ СА ПРЕЗ "Български институт за стандартизация"
451
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
при асинхронните двигатели, пада на напрежение се компенсира с увеличаване на тока, но енергията остава същата. фактора на мощността не играе роля в битовите потребители понеже ние плащаме само активната енергия.
450
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
583 двойно на нашето , но с техните заплати не плащат нищпо на практика , реално и в Автсрия и в Германия енергийните им разходи са под 5% от месечния доход , това е
449
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Черен ПетърАко напрежението е по-ниско, то и изразходваната мощност измерена в киловатчас ще е по-ниска ;)Елементарна физика принципно :)Ако за сваряването на едно яйце за 5мин си изразходвал да речем 0.1кВч, то за сваряването му за 10мин с по-нисък волтаж пак ще си издумкал 0.1кВч ;)Теоретично
448
0
 
2
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
До Анонимен 551Ел. енергията се приема по една мрежа независимо от доставчика. Принципа е изключително ***. Народа си купува ваучер (за различен тип енергия (вятърничева, слънчева, АЕЦ, ТЕЦ, биомаса, Водна, внос или смесен тип)) от един от многото доставчици на ел. енергия (доставчици на дребно). Активира ваучера в енергото (държавно предприятие (няма право да търгува с енергия) имащо задължението само да подържа мрежата за което лицензираните доставчици (търговците на дребно) заплащат такса)
447
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази каша е от ---Когато бях Овчаров,..... и БСП пасях !
446
1
 
1
 
! Отговори
www преди 11 години
Мерната единица според която ти прадвят сметката е кВт/ЧАС е на в квт*час
445
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
576 Спонги в немския закон за Зелена енергия си е написано много точно и ясно , започват от 2002 година при 0.50 евро за Квч и всяка година свалят по 5% , само,ч е тъй като нещшата се развиват по бързо в послеедната редакция от 2009 май вече стъпката на годишното намаление на гарантирана субсидирана цена на изкупуване е 15%, но там за разлика от у нас всеки може да се включи при една облекчена процедура , тук сега удари вълната на първите сключени договори от 08 година при цена0.70лв. днес е0,26
444
0
 
2
 
! Отговори
www преди 11 години
До Черен Петър: Недей да спориш, просто не си прав, особено, когато става въпрос за активна енергия, бойлери, печки, радиатори и тем подобни. Виж формулата и сам си вади изводите. P=U*I. Т.е. ако имаш 110 Волта и да речем 1Ампер ще имаш 110Вата. Ще готвиш 10 минути. Ако имаш 220Волта и 1 Ампер , ще имаш 220 Вата и ще готвиш 5 минути. Резултат: Едно и също ще показва електромерът ти.
443
0
 
1
 
! Отговори
РОБИ преди 11 години
До 568Абе не знам дали да я оставя, защото и лято и зима ползвам едни и същи уреди - не се отоплявам на ток, дори зимата би трябвало да е по-малко, защото не се къпя по 3 пъти на ден, а сметката ми с поне 30 до 50 процента по-висока... Отделен проблем е как може да се разсрочи висока сметка и защо на мен ми спират тока веднага, а за *** правят компромиси и това е абсолютна истина, каквото и да говорят...
442
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до Бг-ПОЛИТИЦИ И *** !Драги СЪСЕЛЯНИ ,мирният преход ----СВЪРШИ ,МНОГО ВИ ЧАКАХМЕ ---23г.
441
1
 
0
 
! Отговори
До 557: преди 11 години
Всъщност нищо не казваш!!! 150 - целогодишно, ако е така както си го написал тои лято и зиме плащаш 150 евро месечно. Т.е. 300 лв. Е, аз за по-голямо жилище тук за ток и отопление плащам около 160 лв месечно. Т.е. вече звучи по друг начин нали? Просто кажи, колко струва 1квт/час в Австрия. Това ме интересува, останалото хич.
440
1
 
2
 
! Отговори
Черен Петър преди 11 години
до WWWАко за сваляването на 1 яйце при 220 волта напрежение на тока са ти необходими 5 минути, то при подаване на по-ниско такова ще ти са необходими 10 минути и ще консумираш повече електроенергия за постигане на същото - сваряване на яйцето.
439
3
 
1
 
! Отговори
Черен Петър преди 11 години
до WWWАко за сваляването на 1 яйце при 220 волта напрежение на тока са ти необходими 5 минути, то при подаване на по-ниско такова ще ти са необходими 10 минути и ще консумираш повече електроенергия за постигане на същото - сваряване на яйцето.