Основно бежанци от Сирия и Алжир искат убежище у нас

За три месеца 900 души са поискали закрила в България
7
Основно бежанци от Сирия и Алжир искат убежище у нас
По около 60 души годишно получават статут на бежанец. Снимка: Булфото, архив

През последните години най-много хора, потърсили закрила у нас, са били от Афганистан, Ирак, Армения и Сирия. Ако през миналата година са били подадени близо 900 молби от търсещи убежище в България, то същият брой молби са постъпили само за първото тримесечие на тази година, като най-много са от Сирия и Алжир, сочат данни на БЧК, представени по време на среща по Световния ден на бежанеца - 20 юни.

За последните 20 години близо 22 500 души са подали у нас молби за закрила, като от тях 1542 са признати за бежанци, което е по около 60 души на година, съобщи БТА.

Според журналиста Владимир Береану проблемът с бежанците е изключително сериозен, тъй като когато обществото няма враг, то е склонно да се настройва негативно към тях. Страната ни не е застрашена от бежанска вълна, но е транзитен път за бежанците към Западна Европа, отбеляза Береану.

Писателят Калин Терзийски посочи, че разделението и омразата към "унизените и оскърбените" винаги ще съществува. По думите му отношението към тях е като тест за това за какво живеем - да бъдем добри хора или да се интересуваме от собственото си благополучие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
klloto *** Turcia tolkova i *** Balgaria , *** po cel svet
6
1
 
1
 
! Отговори
me6ena skara преди 10 години
otdavna trea6e se ume6em , Todor Jivkov sprq toa PROCES
5
1
 
1
 
! Отговори
Radvam se za brat4ed преди 10 години
kolko se radvam 4e moga da vida bratov4edite mi ot mai4ina linia po 7 kolqnao , hubavo e da ima i drugi v Balgaria koito ne sa Balgaria , taka moje da se INTERGRIRAME v sveta
4
2
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
*** турция не е разграден двор но граничарите си затварят очите нарочно защото сганта идва тук и вече се превръщат в наш проблем което е по удобно за тях. От ЕС да дават пари да се строят центрове и ще задържаме сганта тук да не ги безпокоят. Макар че тия *** са негодни за нищо , просто ***.
3
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Как минават турската граница необезпокоявани, дали ще могат по същия начин да се върнат!!!! или съзнателно се насочват към България да я асимилират. Не е ли крайно време да се връщат там от където са дошли / Турция / която е по богата държава.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото и добри хора да сме си имаме 1 милион ***, които храним, с пари които нямаме.... а тези не идват от добро, но прави впечатление, че се изсипват масово през Турската граница... имам чувството,че тази граница е разграден двор..... как да сме добри хора, като не можем на себе си да помогнем, че камо ли на някой друг.... за жалост се явяват допълнителна тежест на вече изнемогващия данъкоплатец...
1
2
 
6
 
! Отговори
!!!!! преди 10 години
Не ни трябват тези *** - имаме си достатъчно . Да вървят при братята си талибани в Близкия исток !!!

Спонсорирани публикации