Протест със свещи изпрати Вселенския Вартоломей

Скандалната визитата на патриарха приключи
Обновена: 12 ное 2015 16:11 | 10 ное 2015 20:39,
108
Протест със свещи изпрати Вселенския Вартоломей

Визитата на Вселенския патриарх Вартоломей у нас приключи с протест. Той се организира спонтанно заради скандалното му искане България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренеси у нас по време на войните.

Протестът под формата на бдение със свещи се състоя пред грандхотел “София”, където той бе отседнал, съобщи ”24 часа”.

Въпреки скандалното си поведение Вартоломей бе удостоен от БАН с почетното звание “доктор хонорис кауза”, а часове по-късно получи и най-големия държавен орден - “Стара планина - I степен”.

Още по темата
В словото си веднага след това Вселенският патриарх поиска държавата да върне църковната утвар и ръкописите, взети от българската армия от два манастира край Драма и Серес, и заяви, че те са били “ограбени”. Истината е, че реликвите са от тогавашната Охридска българска архиепископия и така са спасени за историята от грабители, припомня изданието.

По време на божествената литургия за Архангеловден в храма “Св. Ал. Невски” пък Вселенския патриарх се обръщаше не с “Ваше Светейшество” към Българския патриарх Неофит, а с унизителното за ранга му “Ваше Блаженство”, сякаш е екзарх, а не патриарх.

На свой ред патриарх Неофит му припомни, че ние сме покръстени преди 1150 години и сме самостоятелна църква.

В речта си веднага след литургията Вартоломей посочи за грешка възрожденския подвиг на предците ни - борбата на българската църква за независимост и отделянето ѝ от Вселенската патриаршия през 1872 г. Според него гръцките фанариоти и тогава ни разрешавали да служим на църковнославянски и не било нужно разделението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
До ХРИСТОС ТОМАСИНОССъжалявам,че си роден на околовръстното!
76
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Много умни коментари...Добре,че са му резнали католическата зелка на Ягело при Варна,че инквизицията ни е била сигурна.Защото въпросният "освободител" още преди битката е започнал тормоз над местното българско население именно заради вярата му.Единственото нещо за което можем да сме благодарни на Османската империя,е че тя не е допускала католическата пасмина да сее отровата си по нейните земи.
75
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Масоните от БАН и Плев. обругаха българския патриарх и БПЦ, канейки събрата си масон от КПатриаршия! И няма защо така нареклите се комунистически "интелектуалци" да заявяват претенции, които са единствено в прерогативите на БПЦ!
74
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Протест със свещи - такива представи имат само хора, чужди на православието - комунисти, атеисти, окултисти, сатанисти и т.н. Този човек е масон и по тази линия масонът Плев. го награждава като свой събрат-зидар, разрушител на съвременна България!
73
1
 
11
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Вижте само каква омраза лъха от очите на този грък.
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо го наградихме с Орден Стара планина? Нагли фанариоти!!!
71
1
 
12
 
! Отговори
Караман преди 8 години
Гърците винаги са били много алчни
70
0
 
13
 
! Отговори
none преди 8 години
Срамота, този втори път не трябва да го пускат в БГ. Не е чудно, че православните са толкова разединени.
69
0
 
1
 
! Отговори
none преди 8 години
До АнонименТолкова си невеж, че ме е срам за теб.
68
1
 
14
 
! Отговори
Е - Ник преди 8 години
Мръсен византиец...нищо Божие няма в него!
67
0
 
14
 
! Отговори
ни съ знай преди 8 години
Позорно деяние на тези,които са организирали това посещение по такъв начин!И управникът ни постъпи много ДИПЛОМАТИЧНО,а последствията ще понасят българите дълги години напред!Също такъв вероятно е бил и мозъкът на онзи късоглед офицер,изтеглил войските ни от беломорието!Обречени сме на *** управници!
66
2
 
23
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Какви претенции може да има този *** след като Серес, Драма и Кавала винаги са били и ще бъдат български градове.
65
3
 
9
 
! Отговори
Баба Гуси преди 8 години
Айде да си ходи в манастирчето старчока!
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен никой до сега не е разбрал и дешифрирал правилно писанието в Библията.Всеки си го чете както го разбира и както му е угодно.Между другото Исус никога лично не е оставял писание от негово име.Всички евангелия са писани от негови ученици след неговата смърт и то от непреки нему ученици.Единствено Мария-Магдалена и Юда са разбирали мисленето на неговото учение.
63
1
 
8
 
! Отговори
Интересно преди 8 години
Много е интересно и нещо друго ,защо Патриаршията остава в Истанбул след турските кланета и импулсирането на всички гърци от Турция през 1923 .Например ние местим екзархията в София след ПСВ.Излиза,че Вселенската патриаршия май е начин на Турция да контролира Балканите по линия на православието . Нещо различно да виждате от Руската политика ?
62
3
 
3
 
! Отговори
Анселм до бранник преди 8 години
Сега разбра ли ,че ако бяхме католици цялата царска библиотека щеше да иде в Рим . И след това българските историци щеха да гледат България от нашите очи.Уви .
61
11
 
4
 
! Отговори
Размисли преди 8 години
Българите не са християни , поне доктринални .Това са самоуки християни пантеисти ,които не ги учи свещеника,а някакъв живот .Така разбират нещата от векове,затова и са на опашката.Затова и ще чуете,"абе тоя ли ще ми каже бе,я да се види сам ".Тук няма истинско християство.Ако в Италия чуете такива приказки за падре ще го помислят за *** .Тук всяки доверил се на Бог и свещениците е *** .
60
2
 
13
 
! Отговори
Ужасно преди 8 години
Злобата плиска от лицето на подобието на поп.
59
2
 
21
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Според Константин Иречек написал първата академична История на България. В началото на 19 век, 1802 г в Търново е била открита царската библиотека зазидана м някакво помещение в Царевец. Веднага се появили гръцките владици и натоварили 6 волски коли с книги. Нека Вартоломей възстанови ограбеният и вероятно унищожен царски архив и библиотека.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анселм преди 8 години
И тъй поуките за днес.Никога не приемай вяра, доктрина и религия от силния съсед- иска да те сломи .Това трябва да е поука за българските политици ,когато се заиграват и лигавят с Турция.Турция провежда византийска политика вече десетилетия ,за което са виновни Живков ,Желев,Костов,И сега Бойко Борисов.После и някой Самуил да дойде.........