Започва строителството на Sofia Ring Mall

Той ще се намира до магазина на IKEA на Околовръстното
Обновена: 8 сеп 2011 17:15 | 8 сеп 2011 17:15,
171
Започва строителството на Sofia Ring Mall
Sofia Ring Mall. Визуализация: Colliers International

Строителството на новия търговски център Sofia Ring Mall, който ще се намира в непосредствена близост до първия хипермаркет на IKEA на Околовръстния път в столицата, е стартирало, обявиха от компанията ексклузивен консултант по отдаването на търговските площи в проекта Colliers International.

За изпълнители на първата фаза на строителството са избрани строителните компании Главболгарстрой и Arcon Constructions. Договорът за строителните дейности беше подписан на 2 септември.

На избраните компании е възложена първа фаза, като те ще отговарят за изкопните дейности, изграждане на основите и грубия строеж на проекта. Тези дейности ще бъдат завършени в рамките на период от 12 месеца. Sofia Ring Mall ще проведе втора тръжна процедура за избор на компания за довършителните работи.

Инвеститори в новия мол, който първоначално бе обявен като South Ring Mall, са гръцките компании Danaos Development и Fourlis. Те ще реализират проекта чрез своето българско дъщерно дружество "South Ring Mall Sofia" EAD. Двете компании имат по 50% в проекта, обясниха от Colliers за Investor.bg.

Fourlis е и компанията, която държи правата за развитието на мрежата на IKEA в България, Гърция и Кипър, която планира да отвори първия си магазин у нас на 20 септември.

От инвеститорите засега предпочетоха да не коментират бюджета на инвестицията в мола. От офиса на българското дъщерно дружество също не бяха на разположение за коментар.

Различни източници по-рано тази година цитираха сума от над 100 млн. лв за инвестицията в проекта. По информация на гръцкото специализирано издание Voria пък сумата е между 130 и 140 млн. евро.

Същата сума цитира и гръцкият ежедневник Imerisia в своя публикация от началото на септември. По данни на изданието молът ще има 200 магазина, кинокомплекс, супермаркет и др.

По информация на Hellenic Business Council in Bulgaria, чийто член е и Danaos, дъщерното дружество South Ring Mall Sofia е регистрирано с "обща сума на инвестициите у нас“ от 140 млн. евро. 

Молът ще разполага със 70 хил. кв. м обща отдаваема площ. Разположен на новоизградения околовръстен път, Sofia Ring Mall ще бъде свързан с IKEA чрез пешеходен подход и общ подземен паркинг.

Комбинираният паркинг ще разполага с 3 500 места. Откриването на проекта се планира за 2013 г.

Друг от големите столични молове, The Mall, също е с гръцки собственик - инвестиционната компания Assos Capital, която придоби проекта от „Карфур България” EOOД за над 200 млн. евро.

Вижте тук как ще изглежда проектът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
1
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
ami vse pove4e si pozvolqvat ako pitate men , ina4e koi *** 6te ti stroi 74 000 kv m kompleks .... izmislili sa go sus sigornost
164
2
 
2
 
! Отговори
Mall преди 12 години
Нека има. Лошо няма! Чуждите инвестиции са добре дошли. И без това за последните 3 години намаляха с около 50%.
163
1
 
2
 
! Отговори
Подизпълнител преди 12 години
Като ги знам Аркон с какви темпове строят,очаквам да го завършат 2023 ( а не 2013).Ама дано съм лош пророк.А на подизпълнителите мога да кажа че ще имат големи проблеми с тия псевдостроители,особено в плащането.Питайте подизпълнителите на Аркон във Варна.
162
6
 
3
 
! Отговори
Нико преди 12 години
***...ние по голем тарикати от ваз, сте ви вземем парите за Гръцко сте носим...бедняци с бедняци...аиде...вие сте абурегени...
161
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стройте си молове, само, че ще са празни като музеи, щом и познатите ми, които уж са добре финансово, намалиха почивките и пазаруването, какво остава за другите.
160
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
с минимална заплата 240 лв в Бг не ми говорете за молове и цени, защото давам само един пример - в Гърция мин. пенсия е 600-700 евро, а баба ми е с мин. пенсия в Бг 115 лв......
159
1
 
6
 
! Отговори
sis преди 12 години
молове колкото щеш, цените поскъпват постоянно и за всичко, до тук всичко е добре и по европейски, само ЗАПЛАТИТЕ не са европейски...
158
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и защо ни е? колко хора могат да си позволят да влезнат в него?
157
1
 
7
 
! Отговори
до 158 преди 12 години
всички останали са по "по улиците, кафенетата, ресторантите, магазините и моловете" .А! Ти запита ли се защо са по улиците, а не на работа???? Защото са безработни!
156
2
 
8
 
! Отговори
до 130 преди 12 години
Аз съм с ризата от "5 " евро. Не знам защо си правя труда да отговарям изобщо. Твърде прости, злобни и заядливи хора има по тея форуми. Случвало се е да давам над 2000 лева за покупки на дрехи. Ще си мерим *** ли?Не е в това идеята да се "хваля", че имам ризка за 5 евро. Аз всичките тези интересни неща във Виена съм ги видяла преди много години, имайки предвид, че и съм живяла там. Лошото е, че не можеш да зацепиш какво имах предвид, а то е, че цените у нас са твърде високи, а намаления няма
155
5
 
5
 
! Отговори
до 156 преди 12 години
И кои са тия хора, които нямат пари хляб да си купят? Освен пенсионерите с минимална пенсия всички останали са ежедневно по улиците, кафенетата, ресторантите, магазините и моловете. Ти скоро излизал ли си от вкъщи? Или може би си платен драскач? Който си мисли, че народа няма пари - да отиде в който и да е мол и да види тълпите от хора пазаруващи дрешки и какви ли не ***.
154
2
 
10
 
! Отговори
Shakespeare преди 12 години
Mall after Mall and then to the Mall, new MallCongratulations Borisov, Congratulations!!
153
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само молове строят, хората нямат пари да си купят хляб .... тези само бутикови магазини отварят....ЛУДА РАБОТА!разбирам такъв магазин да се строи в "бяла" държава,но тук е напълно безсмислено
152
6
 
13
 
! Отговори
Metalex_ преди 12 години
Плюя на новия МАЛ !
151
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много МОЛ, малко индианец!
150
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
между другото, какъв точно страхотен булевард и метро им се направи до хладилника? щото нито са готови, нито са толкова страхотни ... до хладилника метрото в близките години няма да стигне, а докато не пробият откъм Яворов никакъв страхотен булевард няма да има
149
1
 
3
 
! Отговори
до 150 преди 12 години
съвсем случайно, реконструкцията на околовръстното, Черни връх, Яворов, Ибсен-Сребърна и др. са заложени в градоустройствения план преди руснаците да купят земята на мототехника за да си правят мол. То бива опростенческо мислене, бива, ама това твоето само по форумите може да се намери.
148
7
 
3
 
! Отговори
до 147 преди 12 години
Пряко не се строят от държавата, но коствено се подкрепят от държавни служители-кметове, главни архитекти и т.н....дават се разрешителни за стоителство, без да се съобразяват дали има нужда или не, прави им се инфраструктората за сметка на държавата с наши пари...новия мол който се строи от руснаци в София на Хладилника им се направи страхотен булевард и метро, на ИКЕА им се направи естакади на околовръстното, които ще съсипят като започнат новия мол и ще го ремонтират пак с наши пари...корупция
147
1
 
8
 
! Отговори
до 144 преди 12 години
Не бях чувал, че Борисов строи молове- трябва да му кажеш и в наше село на баира да тури един, даже по-добре под баира да не се строши файтона с хората дето ще пазаруват там
146
1
 
8
 
! Отговори
до 144 преди 12 години
баира.Ще си строят моловете където искат, парите са си техни. На село (в малките градове) се очаква нулева възвращаемост. Колкото до софия и многото молове - те сами ще намалеят, като видят, че няма пазар.При положение че 1/3 от работещите си изкарват хляба в София е ясно, че всяка трета новина ще е за София ...

Спонсорирани публикации