Започва строителството на Sofia Ring Mall

Той ще се намира до магазина на IKEA на Околовръстното
Обновена: 8 сеп 2011 17:15 | 8 сеп 2011 17:15,
171
Започва строителството на Sofia Ring Mall
Sofia Ring Mall. Визуализация: Colliers International

Строителството на новия търговски център Sofia Ring Mall, който ще се намира в непосредствена близост до първия хипермаркет на IKEA на Околовръстния път в столицата, е стартирало, обявиха от компанията ексклузивен консултант по отдаването на търговските площи в проекта Colliers International.

За изпълнители на първата фаза на строителството са избрани строителните компании Главболгарстрой и Arcon Constructions. Договорът за строителните дейности беше подписан на 2 септември.

На избраните компании е възложена първа фаза, като те ще отговарят за изкопните дейности, изграждане на основите и грубия строеж на проекта. Тези дейности ще бъдат завършени в рамките на период от 12 месеца. Sofia Ring Mall ще проведе втора тръжна процедура за избор на компания за довършителните работи.

Инвеститори в новия мол, който първоначално бе обявен като South Ring Mall, са гръцките компании Danaos Development и Fourlis. Те ще реализират проекта чрез своето българско дъщерно дружество "South Ring Mall Sofia" EAD. Двете компании имат по 50% в проекта, обясниха от Colliers за Investor.bg.

Fourlis е и компанията, която държи правата за развитието на мрежата на IKEA в България, Гърция и Кипър, която планира да отвори първия си магазин у нас на 20 септември.

От инвеститорите засега предпочетоха да не коментират бюджета на инвестицията в мола. От офиса на българското дъщерно дружество също не бяха на разположение за коментар.

Различни източници по-рано тази година цитираха сума от над 100 млн. лв за инвестицията в проекта. По информация на гръцкото специализирано издание Voria пък сумата е между 130 и 140 млн. евро.

Същата сума цитира и гръцкият ежедневник Imerisia в своя публикация от началото на септември. По данни на изданието молът ще има 200 магазина, кинокомплекс, супермаркет и др.

По информация на Hellenic Business Council in Bulgaria, чийто член е и Danaos, дъщерното дружество South Ring Mall Sofia е регистрирано с "обща сума на инвестициите у нас“ от 140 млн. евро. 

Молът ще разполага със 70 хил. кв. м обща отдаваема площ. Разположен на новоизградения околовръстен път, Sofia Ring Mall ще бъде свързан с IKEA чрез пешеходен подход и общ подземен паркинг.

Комбинираният паркинг ще разполага с 3 500 места. Откриването на проекта се планира за 2013 г.

Друг от големите столични молове, The Mall, също е с гръцки собственик - инвестиционната компания Assos Capital, която придоби проекта от „Карфур България” EOOД за над 200 млн. евро.

Вижте тук как ще изглежда проектът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора, ама вие наистина ли мислите, че моловете ги прави държавата??? Баси ужаса!
144
1
 
7
 
! Отговори
do 127 преди 12 години
Koi si ti be,NARZIS jalak? Ta za edin faiton"hora"kato tebe li,shte se harchat pari za molove.Parite shte se davat za nujdite na ogromnoto bolshinstvo hora.
143
1
 
2
 
! Отговори
до 133 преди 12 години
шашка лелките като им настройва принтерите:))хахахахахахахах
142
2
 
3
 
! Отговори
desinta преди 12 години
ne im stigna 1 a sega i drug tozi borisov da se zamisli za tezi koito nqmat vazmojnost da jiveqt i rabotqt v Sofia koiato dori mi omrazna da q 4uvam vav vsi4ki *** i vestnici da napravi edin mol i v po malkite gradove da dade rabota na tezi koito iznemogvat mnogo e tapo tva ministerstvo vaobshte nqma da glasuvam
141
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво ще ги правят тези молове в България Ако знаете каква криза е в Европа ще се хванете за главите .Разпродажбите са страшни и на цени в ПЪТИ по ниски от България .Вече има и коли с отстъпки до 4-5000 евро .Само данъците вдигат всичко друго пада ,
140
1
 
4
 
! Отговори
ИТ до 141 преди 12 години
И аз пия ,но червено и вече 20 години си мисля,че някой ни е проклел.
139
1
 
5
 
! Отговори
do 140 преди 12 години
пийвам бяло винце и скучая, та пиша по форумите. От време на време засягам хората, но... не е със злоба.Гледам да не обиждам обикновено.
138
1
 
3
 
! Отговори
ИТ преди 12 години
Приемам ти извинението.Сипи си една ракия,ако ти е разрешено.
137
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не, човече, вече не се бутат, защото е криза. Бутаха се по времето на Станишев, но тогава комунистите умишлено провалиха всичко, защото как може Европейска България да просперира? България може да е добре само ако е протекторат на Путин, не може така... Ще излезне, че можем да дишаме и сами, без дружбата със Съветския съюз.
136
1
 
2
 
! Отговори
до 134 преди 12 години
веднага ти се извинявам тогава!
135
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато има китайци, които работят за 100 долара на месец, за какъв х8й ще додат у нас да плащат по 4 - 500 долара заплати?
134
1
 
5
 
! Отговори
Трайчо преди 12 години
Те не се бутат за части,бутат се за цели коли. Обаче не им стигат фондовете за пари под масата.
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти да не мислиш, че инвеститорите се бутат да произвеждат части за коли в България, но правителството не им разрешава?
132
1
 
2
 
! Отговори
ИТ преди 12 години
133,изобилстваш от интелект.ИТ ми е името.Отп компютри не разбирам.
131
1
 
5
 
! Отговори
до ИТ преди 12 години
Ти като си написал ИТ, очакваш да те мислят за мнооо умен :-)хахахахаСигурно си администраторче някакво, дето шашка лелките, като им настройва принтерите... :-)
130
5
 
6
 
! Отговори
do 131 преди 12 години
Добре какво казваш?!?!?Че ако забраним на инвеститора на мола да строи мол, той ще вдигне завод ли?!?Или чакаме тези продавачки в друг завод, конкурентен на китайските?Прозрение ли имаш за икономиката?!?!
129
4
 
12
 
! Отговори
ИТ преди 12 години
Виждам,че има наивни ентусиасти тук и само затова се намесвам. Не е все едно какво се строи,без значение крайния резултат. При инвестиция над някаква граница/да речем 5 млн. Е/ държавата дава на този инвеститор изключителни предимства. Включително и това,да построи цялата инфраструктура до ЧУЖДИЯ обект /пътища,ВиК,ел., газ и пр./ И после кво? Вместо да работят яко 500 производители на части за коли ,работят 50 отегчени продавачки на минимална заплата...
128
7
 
2
 
! Отговори
до 119 преди 12 години
Аз във Виена нямах време за магазини. Има по - интересни неща.Но пък ти си горд собственик на дрешка за 5 евро. :-)Аз пък си купих Camper обувки от мола за 280 лева. Какво толкова?!?!
127
2
 
3
 
! Отговори
До 119 преди 12 години
СА са германска верига магазини. Предлагат добре ушити дрехи, с предимно спортен дизайн, много удобни и приятни за носене. И най-важно - на много атрактивни цини.
126
2
 
10
 
! Отговори
Иван преди 12 години
до 120 : Гледай само като го открият - няма да има къде да паркираш.Уж сме гладни, уж сме бедни а като дойде лятото не можеш да се разминеш от колони,открият магазин ще се избият от блъскане,в празнични дни хиляди българи почиват в чужбина.Абе глад а все сме преяли.Москва не вярва на сълзи.Вечер кръчмите препълнени,през деня няма къде да седнеш едно кафе да пиеш.