Започва строителството на Sofia Ring Mall

Той ще се намира до магазина на IKEA на Околовръстното
Обновена: 8 сеп 2011 17:15 | 8 сеп 2011 17:15,
171
Започва строителството на Sofia Ring Mall
Sofia Ring Mall. Визуализация: Colliers International

Строителството на новия търговски център Sofia Ring Mall, който ще се намира в непосредствена близост до първия хипермаркет на IKEA на Околовръстния път в столицата, е стартирало, обявиха от компанията ексклузивен консултант по отдаването на търговските площи в проекта Colliers International.

За изпълнители на първата фаза на строителството са избрани строителните компании Главболгарстрой и Arcon Constructions. Договорът за строителните дейности беше подписан на 2 септември.

На избраните компании е възложена първа фаза, като те ще отговарят за изкопните дейности, изграждане на основите и грубия строеж на проекта. Тези дейности ще бъдат завършени в рамките на период от 12 месеца. Sofia Ring Mall ще проведе втора тръжна процедура за избор на компания за довършителните работи.

Инвеститори в новия мол, който първоначално бе обявен като South Ring Mall, са гръцките компании Danaos Development и Fourlis. Те ще реализират проекта чрез своето българско дъщерно дружество "South Ring Mall Sofia" EAD. Двете компании имат по 50% в проекта, обясниха от Colliers за Investor.bg.

Fourlis е и компанията, която държи правата за развитието на мрежата на IKEA в България, Гърция и Кипър, която планира да отвори първия си магазин у нас на 20 септември.

От инвеститорите засега предпочетоха да не коментират бюджета на инвестицията в мола. От офиса на българското дъщерно дружество също не бяха на разположение за коментар.

Различни източници по-рано тази година цитираха сума от над 100 млн. лв за инвестицията в проекта. По информация на гръцкото специализирано издание Voria пък сумата е между 130 и 140 млн. евро.

Същата сума цитира и гръцкият ежедневник Imerisia в своя публикация от началото на септември. По данни на изданието молът ще има 200 магазина, кинокомплекс, супермаркет и др.

По информация на Hellenic Business Council in Bulgaria, чийто член е и Danaos, дъщерното дружество South Ring Mall Sofia е регистрирано с "обща сума на инвестициите у нас“ от 140 млн. евро. 

Молът ще разполага със 70 хил. кв. м обща отдаваема площ. Разположен на новоизградения околовръстен път, Sofia Ring Mall ще бъде свързан с IKEA чрез пешеходен подход и общ подземен паркинг.

Комбинираният паркинг ще разполага с 3 500 места. Откриването на проекта се планира за 2013 г.

Друг от големите столични молове, The Mall, също е с гръцки собственик - инвестиционната компания Assos Capital, която придоби проекта от „Карфур България” EOOД за над 200 млн. евро.

Вижте тук как ще изглежда проектът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
13
 
12
 
! Отговори
До 120 преди 12 години
Аз ще пазарувам там! Имам добро образование, добра работа, получавам добра заплата, живея в хубава къща! Хобито не ми е като твойто да хленча и да се оплаквам, а да работя здраво и да си правя живота приятен.ИМА И ТАКИВА ХОРА В БЪЛГАРИЯ и не си позволявай да говориш от името на всички, само защото ти за нищо не ставаш!
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много негативизъм бре.Та щуките като проявяват канибализъм, да не са изчезнали?хахахахаха
123
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако българските мутри влагаха парите в индустриално производство, сега щяхме да сме най-бързо индустриализиращата се страна, но вместо това държавата се напълни с празни архитектурни *** наречени молове.
122
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как недостиг на средства бре?Планините пълни с народ, по кръчмите няма места. Като отворят Икеа сега ще я изкупят.Нали това е идеята, да са много и да има конкуренция.
121
1
 
2
 
! Отговори
wtf преди 12 години
ikea/gb/en/catalog/allproducts/ Вижте колко стоки предлагат ...
120
3
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Mall е дума с много стар корен, който има идея на нещо монолитно или сбито, голям къс от нещо. На български има дума маль - това е един голям дървен чук, nа руски е "молот", чук, и оттам идва думата млатя. На английски е mall или mallet (чукче) и оттам играта Pall Mall, при която с чук на дълга дръжка са удряли топка по дълга алея. Такива игри са привличали народ и покрай тях са почнали да се събират търговци, а с течение на времето са се превърнали в пешеходни участъци от улица с магазини.
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошо няма, Гърция се клати из основи и богатите гърчуля си влагат парите при нас - страна от ЕС, сравнително стабилна. Отделен въпрос е доколко е изгодна инвестицията им. :)
118
7
 
5
 
! Отговори
олелеее !!! преди 12 години
ХОРАТА СТРАДАТ ОТ НЕДОСТИГ НА СРЕДСТВА И СЕ ОГРАНИЧАВАТ, А ТЕ МОЛОВЕ И МАГИСТРАЛИ СТРОЯТ...ТОВА ЛИ СА АНТИКРИЗИСНИТЕ МЕРКИ?! ОЩЕ МОЛОВЕ????ДА НИ СА ЧЕСТИТИ. САМО НЕ СЕ СЕЩАМ КОЙ ЩЕ ПАЗАРУВА ТАМ?...
117
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
от Виена си купих една риза от известен марков магазин - за сумата от 5 евро.------ Какъв е тоя марков магазин?С&A?
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз знам какво означава, - но откъде идва?
115
2
 
5
 
! Отговори
cat преди 12 години
Mall- или мол на български идва от английски и означава голям търговски център!
114
6
 
7
 
! Отговори
burgazliikata преди 12 години
NAROD -- PROST !NAROD -- *** ! DARJAVA -- KO4INA ! DARJAVA -- KO6MAR !
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може ли някой да напише откъде идва името "мол"?
112
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е. България- страната на моловете. Може да сме гетото на Европа, обаче на молове го докарваме. Трябва да се продължи със святото дело- изграждане на молове. Не може град с население над 10 000 да няма мол, та това е светотатство. От къде тези хора ще купуват маркови джапанки и бракувано месо. Къде ще играят боулинг, къде ще се подвизава следващата дискотека. Всичко това е от първа необходимост. Моля ви, отнесете се сериозно към този проблем.
111
10
 
6
 
! Отговори
Развигор Попов преди 12 години
Във всички развити държави има молове. Там е бъдещето. След време градовете ще представляват огромен покрит комплекс, изцяло отделен от външния свят. Колкото и да не ви се иска, това е бъдещето. В някои държави по света вече се строят такива градове - комплекси.
110
5
 
15
 
! Отговори
fck преди 12 години
Аре стига с тия молове бееееееее простаци мръсни....... НЕМА ПАРИ ЗА ХОДЕНЕ ПО МОЛОВЕТЕ НЕ ГО РАЗБРАХТЕ.. и пак молове строят.. Строй детски площадки строй паркове ,градини , построй Увеселителен парк по изгодно ще е .. БАТИ МОЛОВЕТЕ БАТИ ДЪРЖАВАТА.. до 2020-та прогнозата дами и господа ще е на 2ма българи по един мол ще има ... сигурен съмм. и докато селата се обезлюдяват и България буквално пропада.. ние ще си имаме Лъскави молове.. ЗА КАКВО СА МИ? кой ще купува от тях ,пари за хляб нема..
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз ще продължавам да си ходя в моя МОЛ в Обеля...
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ае чао от мен.
107
6
 
7
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Търговците са мотора на икономиката.
106
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А как ще се стига до този мол. Само по околовръсното и си обикаляш. Никакви комуникации няма. Метро няма, бул. Александър Малинов и сега е псотоянно задръстен ....