Северна Корея откри първи магазин за лукс стоки

Ким Чен Ир иска да задържи желязната си хватка около властта
15 ное 2011 13:04, Красимир Ангелов
98
Северна Корея откри първи магазин за лукс стоки
Снимка: Reuters

Северна Корея е открила първия официален магазин за луксозни стоки в столицата Пхенян, в който се предлагат  специални продукти за управляващия елит, за да се укрепи лоялността му, предаде AFP.

Магазинът на име Potongkang е бил открит още през февруари и продава брандове като Chanel и Giorgio Armani, както и медицински стоки, мебели и храна, е заявил корейски правителствен служител, пожелал анонимност.

Обектът е част от стратегията на Северна Корея да обнови столицата, въпреки че по-голямата част от страната страда от недостиг на храна. Агенции от структурата на ООН постоянно алармират, че една четвърт от населението на страната се нуждае спешно от хранителни помощи.

Новият облик на столицата е предназначен за честванията на 100-годишнината от рождението на първия президент Ким Ир Сен през април. Режимът си е поставил за цел дотогава да стане "велика, мощна и просперираща нация".

Лидерът Ким Чен Ир се ангажира с "политиката на даровете", за да снабди елита с луксозни стоки, печелейки лоялността му към управляващата фамилия, смятат политически анализатори.

Според запознати източници лидерът Ир затрупвал хората от управляващия елит със скъпи подаръци, за да спечели лоялността им и така да задържи желязната си хватка около властта. Смята се, че повечето от луксозните стоки идват от Китай.

Освен това Ким Чен Ир е известен с предпочитанието си към лукса въпреки международните санкции, забраняващи продажбата на луксозни стоки на режима в Пхенян с цел да накарат Северна Корея да се откаже от ядрените си амбиции.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
5, за какви хранителни помощи говориш в България, когато 50% от населението е с наднормено тегло! Ти и понятие си нямаш какво означава глад! Това, че не всеки може да си позволи ежедневно да яде луканка не означава, че в България някой гладува!
13
5
 
24
 
! Отговори
Носталгия преди 12 години
Колко добре си живеехме през социализма... А сега ни карат да работим :(
12
5
 
18
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Сега си много равен с всички предполагам...Хората на Маджо, Маргините и Баретата могат да те убият, да изнасилят жена ти и да отвлекат дъщеря ти и на никой няма да му прави впечатление! Важното е че имаш пари да си купиш зелени банани от ЛИДЛ, за сирене и кашкавал пари нямаш!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Батко ми каза, че пък в Северна Корея е много забавно.
10
0
 
6
 
! Отговори
ОГИ до 5 преди 12 години
На тая една четвърт достатъчно пари и даваме.ДА са благодарни ***, че и толкова получават.
9
2
 
21
 
! Отговори
Ким Арсен преди 12 години
Бананите са плодове на загниващия капитализъм, затова не ги внасяме!
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Корекомите са първият гвоздей в ковчега на комунизма! Когато хората видят колко лъскави стоки има по света ще разберат, че до сега са държани в един затвор!
7
2
 
12
 
! Отговори
ОГИ преди 12 години
Още не продават банани.Ще изчакат месец, по нова година ще има, но трябва да са с връзки иначе няма да се доредят.Тези, които имат пари де.Защото в комунизъм не е достатъно условието да имаш пари.Ако имаш може да няма какво да си купиш.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пролетарии от всички страни... кво стана? Уж всички щяхме да сме равни, ама другарите от висшия ешелон май са по-равни от останалата част от народа, а?
5
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Една четвърт от населението на България също се нуждае спешно от хранителни помощи, но на никой не му прави впечатление!
4
2
 
15
 
! Отговори
a преди 12 години
Банани продават ли и по колко върви килото ?
3
10
 
7
 
! Отговори
До №1 преди 12 години
Ами какво се учудваш? Сега ли разбираш, че ДНЕС.БГ е най-червения и комунистически вестник в ългария.
2
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Обектът е част от стратегията на Северна Корея да обнови столицата, въпреки че по-голямата част от страната страда от недостиг на храна. Агенции от структурата на ООН постоянно алармират, че една четвърт от населението на страната се нуждае спешно от хранителни помощи."Комунизъм искахте?
1
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРУТАЛНО НАГЛИ РЕКЛАМИ, КОИТО НЕ ПРИВЛИЧАТ А ОТБЛЪСКВАТ С ДОСАДА !!!За Ким или хубаво или нищо. Явно корейците са същите мишоци като нас и си траят. Яздат ги, доят ги - те си кротуват. ТИпично по български.