Северна Корея откри първи магазин за лукс стоки

Ким Чен Ир иска да задържи желязната си хватка около властта
15 ное 2011 13:04, Красимир Ангелов
98
Северна Корея откри първи магазин за лукс стоки
Снимка: Reuters

Северна Корея е открила първия официален магазин за луксозни стоки в столицата Пхенян, в който се предлагат  специални продукти за управляващия елит, за да се укрепи лоялността му, предаде AFP.

Магазинът на име Potongkang е бил открит още през февруари и продава брандове като Chanel и Giorgio Armani, както и медицински стоки, мебели и храна, е заявил корейски правителствен служител, пожелал анонимност.

Обектът е част от стратегията на Северна Корея да обнови столицата, въпреки че по-голямата част от страната страда от недостиг на храна. Агенции от структурата на ООН постоянно алармират, че една четвърт от населението на страната се нуждае спешно от хранителни помощи.

Новият облик на столицата е предназначен за честванията на 100-годишнината от рождението на първия президент Ким Ир Сен през април. Режимът си е поставил за цел дотогава да стане "велика, мощна и просперираща нация".

Лидерът Ким Чен Ир се ангажира с "политиката на даровете", за да снабди елита с луксозни стоки, печелейки лоялността му към управляващата фамилия, смятат политически анализатори.

Според запознати източници лидерът Ир затрупвал хората от управляващия елит със скъпи подаръци, за да спечели лоялността им и така да задържи желязната си хватка около властта. Смята се, че повечето от луксозните стоки идват от Китай.

Освен това Ким Чен Ир е известен с предпочитанието си към лукса въпреки международните санкции, забраняващи продажбата на луксозни стоки на режима в Пхенян с цел да накарат Северна Корея да се откаже от ядрените си амбиции.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
11
 
! Отговори
Г.Първанов БСП преди 12 години
Искам апартамет в центъра на Пхенян с изглед към площада Чучхе....Не искам герберо-чалгарси тиквочи да ми правят магистрали......Искам да работя от 8 до 16 с 1 час обедна почивка както си беше по татово време...и работата да ми се изобразява с това да казвам на другарките какво да правят.........Всичко друго са американо -юдейски шуробаджанащини целящи да ни испият кръвчицата
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те и за България подобни дивотии пишеха в Западната преса, но сега 2 милиона млади българи мият *** в Гърция, Испания и Англия и хич не им е до демокрация!
32
0
 
7
 
! Отговори
сссс преди 12 години
Тва с тия сакнции е *** щуротията......Гледах един филм как уж всичко което идва в Иран и е забранено от ООН,просто идва през границата с Турция в пустинята.......Тонове храни и стоки влизаха така в Иран...Същото е и в Северна Корея......Кой ще каже нещо на китайците ,ако решат да правят търговия с С.Корея?Даже и камилари свободни си минаваха турско-иранската граница......стига да носят нещо ценно
31
9
 
30
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
Толкова си ***, че чак вдлъбнат! До 1989 година изнасяхме плодове и зеленчуци за целият източен блок, имахме 100 процентова механизация и напоителни системи, а сега има едно голямо нищо...През 1944 баба ти може да е орала с вол на нивата, но това не е било земеделие! Цъкай ми минуси сега и яж турски зарзават и зелени банани от LIDL!
30
2
 
4
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 28Ако говорим конкретно за Бойко Борисов и ГЕРБ, съгласен съм! От едно котило са.Бойко копира своя ментор - бай Тодор Живков.Изиграха народа. Ама явно народът не е дорасъл за демокрация и си няма представа от нея.
29
3
 
8
 
! Отговори
папи преди 12 години
глей кви сгради кво нещо.................не ми мяза на изостанала държава според снимката.
28
2
 
8
 
! Отговори
ив преди 12 години
до 25. Ами сегашната пропаганда си работи по стари методики. Не виждаш ли по ТВ-то как боко реже ленти и строи магистрали, а как бандитите едва ли не сами влизат в затворите?! Всички са еднакви - от котилото на БКП.
27
5
 
8
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 16Сиренето, кашкавала и кренвиршите сега са изкуствени защото беше ликвидирано българското земеделие. А българското земеделие беше ликвидирано още през 1944 година.Само в една страна - Румъния, освен СССР е имало такава гавра със селяните - да им вземат земята, имуществото и животните!След като ТКЗС-тата се саморазпаднаха през 1989 г., логично вече няма кой да произвежда.Имаш крава - пиеш мляко. Нямаш крава - пиеш гола водица!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като едно сериозно затворено общество малцина разбират какво всъщност се случва в Северна Корея. Наистина всичко, което гледаме и четем можем да го приемаме за "капиталистическа" пропаганда, целяща да събори онзи режим, но всъщност може и да е реалността. Ние не сме севернокорейци за да знаем какво става там, единственото, на което разчитаме са новините, които идват от там. Пък те дали са достоверни или не - само авторите им знаят.
25
4
 
11
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 12Хайде сега пак старата песен?При комунизма нямаше ли изнасилвания бе, ***? Нямаше ли убийства, кражби, дрога?Имаше го всичко това, но по телевизията и по кината показваха само комбайните как жънат и прибират реколтата. И как тружениците в завода са си преизпълнили плана пет пъти!Точно до нашата квартира убиха човек - някъде около 1979 година. Добре че убиеца си призна и се предаде сам, иначе милицията имаше и досега да го търси!!!
24
1
 
7
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
Тези северно корейци са големи балъци набутали са им ментета от Китай на Chanel и Giorgio Armani)))
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошото в Северна Корея е, че хората нямат избор. Докато от България винаги можеш да се махнеш от там това е много трудно, почти невъзможно.
22
0
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
Кой както си го направи, сеш се ;)
21
1
 
14
 
! Отговори
диетолог преди 12 години
Сто години комунизъм - слаб и с*кси организъм!
20
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бас държа, че хората там живеят по-добре от демократичните роби в България, които бачкат за месечна заплата от 10 кила кашкавал!
19
5
 
2
 
! Отговори
соц. творчество преди 12 години
Оп, яж бананите - животът е във тяхОп, яж бананите - да бъдеш вечно млад!
18
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой от вас ходил ли е в Серна Корея че да знае как седят нещата там? Това може да е пропагада не го приемайте за даденост! Сейф ал ислам го убивах поне 3 пъти!
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те са най- големият пройзводител на ябълки в света, ще минат и без банани. Вносът на подобни ненужни стоки само източва националния капитал.
16
4
 
27
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
С наднормено тегло е, защото яде кренвирши Народен, сирене с тебешир и кашкавал от растителни масла...
15
4
 
6
 
! Отговори
до Оги преди 12 години
Не става въпрос за ***, а за българските пенсионери! ***!