Ако цената на газа не скочи с 13%, Булгаргаз фалира

Местният добив е намалял, но цената му се е увеличила
21 мар 2012 20:06, Миглена Иванова
149
Ако цената на газа не скочи с 13%, Булгаргаз фалира
Председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев. Снимка: архив, Булфото

Ако цената на природния газ не се повиши поне с 13 процента, общественият доставчик "Булгаргаз" е застрашен от фалит. Това коментира пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Днес консултативният съвет към енергийния регулатор проведе заседание във връзка с новите цени на природния газ и парното отопление, които ще влязат в сила от 1 април 2012 г.

Държавното газово дружество поиска увеличение на цената на синьото гориво с близо 26 процента от началото на второто тримесечие, но предложението на работната група към ДКЕВР предвижда поскъпване на газа с 12,73%.

Цените на парното отопление за различните топлофикационни дружества ще се вдигнат различно в рамките на от няколко процента до малко над 10 на сто. 

“Никой от участниците в Консултативния съвет не одобрява повишението на цените, но смятам, че участниците в това заседание успяха да разберат причините за увеличението, каза Семерджиев. 

Той обясни, че увеличението на цената е смекчено, тъй като по-скъпите доставки на газ са намалени до минимум, а в определянето на цената са включени само количествата с най-ниска доставна цена.

Ако се наложи купуване на природен газ по договори с по-висока цена, ще се увеличи недовзетият приход на "Булгаргаз", но това няма да се отрази на потребителите, каза още Ангел Семерджиев.  

Други два фактора, които се отразяват на цената на природния газ, са поскъпването на долара спрямо еврото и намаляването на количествата добиван газ в България, които се включват в цената на "Булгаргаз".

Същевременно се е увеличила и цената на местния добив на синьо гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: цени на газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
toto преди 12 години
taka 6te e, dokato gi tarpim,nikade po sveta nqma takiva kato nas.. 22godini vsi4ko se vdiga, a tova za 120% e vqrno
128
1
 
5
 
! Отговори
nedkodd преди 12 години
Мой приятел се върна вчера от Германия и си купил яйца от магазините им по 8 цента за 1 брой.КОЙ,КОЙ,КОЙ ОТ НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ МОЖЕ НЕЩО ДА МИ КАЖЕ ??? Защо трябваше Дянков да ходи по магазините/той вероятно живее в друг Свят и затова не знае кое колко струва/ като можеше да направи елементарна проверка по нета и да види какви са цените в Е.С.
127
0
 
2
 
! Отговори
Gospodinow преди 12 години
Умни хора сте , цъкнете си традера и вижте , че гаста е падла с около 120% от 2009 насам.
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Требе естетика, кви са тиа необраснати люде по снимките. Къде е СЕМ?
125
0
 
5
 
! Отговори
Предложение преди 12 години
Аз предлагам държавата да спре да му плаща на този плазмодии, явно е че му плащат от други места в пъти повече! Превърнал се е в ПР на монополистите!
124
0
 
0
 
! Отговори
eee преди 12 години
Семерджиев ли си какъв си не знам но народа е фалирал вече дреме му за булгаргз какво направи за обикновените хора ????????????? ОСТАВКА
123
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Е сега 13%, това е просто несериозно, поне 26% да са като смятахте предварително.
122
0
 
7
 
! Отговори
Def преди 12 години
Да фалира, а и Семерджиев да вземе да се маха. Егати лобиста.
121
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този *** няма ли да се избръсне ?
120
0
 
6
 
! Отговори
МОНОПОЛИ !! преди 12 години
не спират да работят и държат кокала здраво... Извода на всеки средно интелигентен човек (не на Семерджиев) е следният МОНОПОЛИСТИТЕ НЕ работят на загуба а на ОГРОМНИ и НЕ прозрачни печалби с тези печалби купуват всичко на ред както клоуна Семерджиев така и правителството, комисии и други измислени институции! Хора не плащайте на престъпниците (МОНОПОЛИСТИТЕ) !
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Япония, дето ги удари земетресението и спряха не знам си колко ядрени централи още умуват дали да повишат цената на тока, дали е правилно да се направи и т.н. Там май от 15 г. цените на тока и водата са едни и същи, а може би и на горивото... Тука, нашите *** (управляващи) всяка година вдигат цените на всичко! И ние си стоим и си чакаме да ни го слагат на два ката отзад....
118
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да фалира бе! Цялата държава да фалира, че да започнем без вас отначало! Мръсни крадлива ***! Да фалира "Булгаргаз" и ти и семейството ти!
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може ли всеки месец да излиза сер семеджиев и да приплаква как от булгаргаз искат 25 % увеличение а той го увеличава само 12 %. Това е някакъв уникален договор с Русия. Да не би да има клауза всеки месец цената да се увеличава?? Нека да го покажат тоя договор. Все повече съм склонен да мисля че става въпрос за чудовищни измами и облаги.
116
0
 
8
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
Ми да фалира - то в природата празно място не остава,ще дойде пък друга фирма !!!!
115
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като гледам май само на Семерджиев се е загрижил от фалита на Булгаргаз. Защо ли???
114
0
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
народа отдавна е фалирал,но на никои не му дреме.този брадат *** вместо да защитава народа мисли за монополистите.там е парата,от там идват бонусите.
113
0
 
12
 
! Отговори
galaktikus преди 12 години
Печелят галактически и лъжат галактически!
112
0
 
17
 
! Отговори
Поредният слагач ! преди 12 години
Да фалира бе *** ! Българите да не са донор на монополите ! След него ще дойдат нови компании при които ще има реална конкуренция и като следствие по-ниски цени ! Ама кажи си в прав текст че ти плащат монополите и ти им играеш по свирката ! От което ти ставаш по-богат а ние по бедни !
111
0
 
20
 
! Отговори
antiES преди 12 години
да фалира какво чака и топлофикация да фалира,след като не са рентабилни -фалит,какво сега да им плащаме агонията ли
110
0
 
17
 
! Отговори
поза партер преди 12 години
Каква е ролята на държавата? да защитава интереса на гражданите си, или на ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ компании - не само в енергетиката?Навързаха ги по веригата десетки посредници - преносни, разпределителни, дялово разпределителни и т.н. компании. Сложна и тромава схема, ДЪРЖАВЕН контрол над дейността им на практика няма и си правят к`вото си щат!Спомняте ли си преди около 2 години изказването на ББ и срещата му с енерго дружествата! Щели да ги ревизират, раздържавяват - дрън-дрън!

Спонсорирани публикации