Moody's понижи максимално допустимия рейтинг на Гърция

Според експертите имало риск страната да напусне еврозоната след изборите
Обновена: 2 юни 2012 11:12 | 2 юни 2012 11:10,
28
Moody's понижи максимално допустимия рейтинг на Гърция
Снимка: архив, Reuters

Международната рейтингова агенция Moody's понижи максимално допустимия кредитен рейтинг на гръцките емитенти с 4 пункта до Саа2 от В1 заради опасенията за евентуално излизане на страната от еврозоната, съобщи Bloomberg.

Максималният рейтинг, по които и да било гръцки ценни книжа, остава на ниво В1, добавиха от агенцията.

Според експертите на Moody`s парламентарните избори в Гърция на 17 юни могат да повишат риска от напускане на еврозоната. „Ако това се случи, максималният рейтинг, който Moody’s би определели за гръцките ценни книжа, ще бъде понижен допълнително“, се подчертава в нейното съобщение.

„Макар рискът за излизане на Гърция от еврозоната да остава значителен, той все още не е смятан за основен вариант или най-вероятен сценарий“, съобщава агенцията.

Всякакви рейтингови промени, предизвикани от новия максимално възможен рейтинг, който е четвъртият най-нисък по скалата на Moody’s от рейтингите с неинвестиционен статут, ще бъдат обявени през следващата седмица, се изтъква в съобщението.

Напускане на еврозоната от страна на Гърция би довело до „големи загуби“ за инвеститорите заради новото деноминиране на държавните и частните дългови ценни книжа, емитирани по гръцкото законодателство, убедени са в рейтинговата агенция. Подобен сценарий би довел и до „тежко разпадане“ на банковата система в страната, добавят оттам.

Вчера лидерът на гръцката коалиция от радикални леви партии СИРИЗА Алексис Ципрас изложи нейната предизборна платформа, с която призова хората да му дадат властта, за да отмени условията за международна спасителна помощ и да възстанови нивото на минималната работна заплата и пенсиите.

Това би означавало Европейският съюз и Международният валутен фонд да спрат превеждането на траншовете от спасителния пакет, което би довело до фалит на страната и евентуално – до изхвърлянето ѝ от еврозоната, посочват от Bloomberg.

Ципрас вече се обяви за оставане на Гърция в еврозоната, но без мерките за строги икономии, изисквани от кредиторите в замяна на спасителните траншове.

Още икономически новини в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
1
 
! Отговори
До 23 DS: преди 11 години
...капитал от тях ще дойде при нас..==================================При вас ще дойде, дядо Торбалан.
25
0
 
6
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Накрая на Германците ще им писне да плащат сметката. Милиарди отидоха за спекулатите от ситито сорос и богатите крадци в закъсалите държави. Гермаците станаха по зле от онзи виц дето хем л-та изял, хем боя, хем платил глобата. Трябваше Като в скандинавските да ги извадят и сега щяха да приказват дуго. Тези искаме парите на Европа но няма да и спазваме правилата няма да минат. "Който плаща той поръчва музиката". Гърците или ще играят или ще слезат от "превоза"
24
0
 
2
 
! Отговори
111 преди 11 години
Гърция ще излезе от ЕС ако ЕС се разпадне ,което поне за сега няма как да стане.
23
2
 
4
 
! Отговори
африка преди 11 години
С тоя рейтинг Гърция е направо за Африка. Да се изнасят още днес.
22
3
 
7
 
! Отговори
DS преди 11 години
до 11..не се излагай..в гърция безработицата е над 30%...ако си намериш работа за 400-500 евро на месец си супер..какви 2000 лв какви 5 лева..Гърция свърши и сега я чакат 20 години заточение...не искам да съм злорад, но ние имаме интерес от това в Гърция нещата да не вървят, тъй като много капитал от тях ще дойде при нас..така им се пада на византийците
21
0
 
2
 
! Отговори
Алексис Зорбас преди 11 години
От както сме в "криза" и ми намалиха поведението,като ми тръгна една карта... мамата си тракало!
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 20Ами, май повечето гърци са наясно, какво следва с ЕС и с евро и какво със СИРИЗА.СИРИЗА доста смекчи позицията си - явно усетиха, че стават смешни! :)Пък и Ципрас няма никакъв шанс да управлява и затова говори и тези глупости, щото знае че няма да му се наложи да ги върши и всички да разберат, колко несъстоятелни са :)Ще има толкова гласове, колкото да не му стигнат за правителство, но достатъчно много за да прави обещания за 'светло бъдеще' :)
19
1
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 11 години
Прав си, но аз съм взел в предвид и унищожаването на икономиката, при спирането на подхранването и със заеми. Много фирми ще фалират, съответно повече безработни, съответно по-малко печелещи пари, съответно по-малко търсене на стоки, съответно повече фалирали фирми и т.н. по спиралата. Разбира се ако излезнат от Еврозоната и има и хиперинфлация нещата ще са още по-зле. Ако се предприемат спасителните мерки фирмите ще имат време да се пригодят, и спускането в спиралата няма да е толкова тежко.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 14Съгласен съм с мнението ти, но с една поправка:няма начин гръцките доходи да паднат на нивото на на нашите, еле па на нивото от 97ма :)Наистина, живеят в доста измилен свят от гл. т. на заплащането, но реалистичното съотношение м/у бг и гръцкия стандарт е някъде м/у 3 и 5.Това е следствие от разликата в БВП на глава от населението.Доколко гърците вярват на Ципрас си личи от масоваото теглене на пари от банките!
17
1
 
5
 
! Отговори
Зимбабве преди 11 години
Та като казах за зимбабве - интересни факти:.financialjesus /financial-crisis/inflation-in-zimbabwe-pictures-2/ Може да се пусне и сърч в гуугъл по ключови думи Inflation in Zimbabwe Pictures. Забавно е. Това се случва когато се изпълнят исканията за увеличаване на заплатите, без тези пари да са реално покрити с производство.
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Майн-та им на Мудис. Гърция има нужда от власт и партия като Сириза, която да разследва предишните управления на ПАСОК и Нова Демокрация и ако техните политици са откраднали парите, които Гърция трябва да връща сега, тези партии трябва да забранени, а крадливите им политици да бъдат в затвора и имотите им да бъдат конфискувани и с тях да се върнат заемите на Гърция.
15
2
 
11
 
! Отговори
Ех Гърци преди 11 години
Жалко за Гърците все пак доста хора от България си искарват хляба там а и са ни съседи но до една година Гърция ще е вън не от еврозоната а от ЕС.и тогава там ще стане много зле за съжаление а са хубава страна.
14
0
 
8
 
! Отговори
Още от 14 преди 11 години
Ако исканията ти за заплати се изпълнят, тогава ще стане като в Зимбабве. Икономиката не се лекува със създаване на кризи.
13
2
 
13
 
! Отговори
До 11 преди 11 години
Ами то България е стабилна, точно защото заплатите са реални. Стига сте гледали гърците - при тях нещата са толкова зле, че след няколко години ще си мечтаят да са като нас през 97-***. Няма какво да ти обяснявам - всеки икономически принцип, пък и най-простата логика те оборват тотално. Това което го казваш са популистки изказвания, на които вярват хора, които никога не се замислят за последствията, ***, които гледат момента, не можещи да направят проста логическа връзка.
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Moodys са нагли лъжци и мошеници и примерите с техните лъжи вече станаха безчет - Lehman , AIG, GM, американски финансови пирамиди и държавни строителни агенции и т.н., и т.н. Т.нар. спасителни пакети спасяват задниците на корумпираните ЕС и американски плотици, но после сметките се изплащат от гръцките работници под формата на зарбоващи заеми и огромни лихви.
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя Ципрас освен,че е ***,но е и нагъл,лъже простаците гърци,че минималната заплата ще е 1 300 евро,хахахахахахахахахахха,умните вече го разбраха,но все още има простаци неграмотни,които му вярват!Тия,които цял живот са яли КЮФТЕТА без хляб,искат пак да е така!Да,но мандрата свърши,няма балъци да им нариват пари в бездънните гуши!Ще победи Нова Демокрация!
10
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И кво от тва?България- по-висок рейтинг- заплати по-ниски от повечето африкански държави.Благодарение на безумна финансова политика някой политици получиха съответното повишение- добре за тях.Гърция -нисък кредитен рейтинг- минимална заплата почти 2000 лева,13,14,15 че и 16-та заплата събрани в една година ,всевъзможни бонуси и финансови добавка.Резултат- финансови субсидий от ЕС на стойност трилиони левове.За България-един по дебел и крив.Време е някой от нашите политици да каже колко е добре.
9
0
 
10
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Макроикономиката не се интересува от справедливост и дали ти е ок
8
4
 
14
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
Явно не правиш разлика между стабилна и развита. Както и да е. Прочети поне "Капиталът" на Маркс - там ги има основните принципи, следващите просто са надграждания. Нещата ще ти се изяснят - ще разбереш какво са неща като стоките, парите, туда и т.н. и как са свързани. Ще разбереш и защо периодично има кризи и как се надуват и спадат балоните. Това е базата на икономическите теории, по -новите са проста надграждане.
7
6
 
12
 
! Отговори
до4 преди 11 години
4, претендираш за доста образован и затова би трябвало да си наясно, че икономиката на една страна не са само банките. Доколкото за развитата ни икономика, не зная къде я виждаш - дали в непрекъсанато растящата безработица или в нарастващата тенденция на фалиращите фирми...Добре е да си оптимист, но не и фантазьор.