Световната банка е готова да подкрепи реформата в енергетиката ни

Захариева: С нейна помощ ще се подобри административният капацитет на ДКЕВР
11 сеп 2014 15:05,
12
Световната банка е готова да подкрепи реформата в енергетиката ни
Екатерина Захариева. Архив: Булфото

Световната банка има готовност да подкрепи България при реформирането на енергетиката, стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на регионалното развитие и инвестиционното развитие Екатерина Захариева с новия постоянен представител на Световната банка у нас Тони Томпсън и регионалния директор за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти.

Томпсън е пристигнал в България през август 2014 г., след като четири години работи като мениджър "Стратегии и операции“ в сектор „Човешко развитие“ в централата на Световната банка във Вашингтон, съобщиха малко по-рано днес от институцията.

След днешната му среща с Екатерина Захариева стана ясно, че банката ще подкрепи правителството при разработването на комплексен системен подход от мерки за балансиране на енергийната система.

Организацията ще съветва Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по отношение на инструменти за анализ и взимане на дългосрочни решения, пишат от пресцентъра на регионалното министерство.

Целта е подобряване на административния капацитет на енергийния регулатор, както и изготвяне на политики, които да се поставят на ясна пазарна основа.

По време на срещата Екатерина Захариева е представила и новосъздадения Енергиен борд.

Припомняме, че служебният кабинет на Марин Райков, в чийто състав Захариева отново беше вицепремиер и отговаряше за регионалното развитие, също потърси подкрепата на международни институции за оздравяване на българската енергетика. Тогава Европейската комисия и Световната банка изготвиха анализ на сектора и препоръчаха стъпки за стабилизирането му.

В последните седмици правителството на Пламен Орешарски отчете, че голяма част от препоръките вече са изпълнени.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ако ГЕРБ спечелят отново, чрез поредната фалшификация на организационния работник Цветанов, зимата пак ще ги изгоним с камъни, само че тоя път никой няма да ги чака до Февруари, пипнат ли тока, още Ноември са мъртъвци, политически имам предвид.
8
0
 
15
 
! Отговори
Колчо пенсионера преди 9 години
От утре спирам да купувам европейски хранителни остатъци.
7
1
 
16
 
! Отговори
Цървуля преди 9 години
Тая ако я закарат на околовръсното дъл мое изкара за един ден два лева?какво и разбира главата от енергетика?Боже прибери си вересиите
6
0
 
20
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Ами-да..ПЪРВО-РАЗКЛТИХА БАНКОВАТА СИСТЕМА..С ПОМОЩА НА МЕСТНИЯ БАШИБУЗУК..АТАКУВАХА БАНКАТА ,ПРЕЗ КОЯТО МИНАВАТ ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ..ЗАТВОРИХА Я-НЕИЗВЕСТНО ДО КОГА..И СЕГА СЕ ПРИТИЧВАТ ДА ,,ПОМАГАТ'..ЛЕШОЯДИТЕ
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствената цел е ............."да се откраднат едни пари от едни хора".
4
0
 
26
 
! Отговори
параграф 22 преди 9 години
Всяко нещо,"подкрепено" от Световната банка, неминуемо води, до ново,по-голямо робство.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колкото по-бързо разкарат от нашите земи СБ и МВФ, толкова по-бързо ще проимаме и ние некой лев. Иначе сега всичко отива при тях. Гледай Унгария и Орбан. Изгони ги като бити *** и сега са от добре по-добре.Тоя Вежди е прав за пистолета. Ама да беше поканил всички дето имат право да носят оръжие, да си го донесат на площада, та да се преброим "патриотите".. Да видим тогава като пуцнем по веднъж до къде ще се чуе и какво ще стане с банки, енергетика и все.
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз като чуя че световната банка е готова да подкрепи нещо и ми се приплаква.
1
0
 
30
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Щом нещо се подкрепя от Световната банка е ясно, че обикновените хора отново ще платят цената!