По-висока заплата, но срещу по-добра производителност

Експерт: Работодателите ще се насочат към сивата икономика
Обновена: 26 май 2015 14:03 | 26 май 2015 13:42,
49
По-висока заплата, но срещу по-добра производителност
Снимка: bgonair.bg

Синдикати и работодатели се обединиха около идея за въвеждане на обща методика, с която да се изчислява как да се увеличава минималната работна заплата за страната. Според синдикатите от КНСБ минималнaта работна заплата трябва да достигне 55% от средната. Увеличаването на трудовото възнаграждение обаче няма да стимулира квалификацията на служителите, а бизнесът ще се принуди да съкращава работници, смятат от Търговско промишлената палата.

Ние сме против увеличаването на минималната работна заплата, защото не е направена предварителна оценка на въздействието от това решение и не е съобразено с производителността на труда. Това посочи в сутрешния блок на телевизия България Он Ер председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Той уточни, че за периода 2010-2014 г. качеството на труда се е увеличило едва с 9%, а минималната и средната заплата са нараснали съответно с 42 и 24%. Според него предприемането на подобни действия от страната на управляващите трябва да бъде съобразено с очакваните резултати.

Повишаването на трудовите възнаграждения може да окаже негативен ефект върху работодателите и да ги насочи към сивата икономика, поясни Симеонов. Според него по-високите разходи за работни заплати ще доведе до намаляване на служителите или намаляване на работните им часове.

Чуйте целия разговор с Цветан Симеонов във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
5
 
! Отговори
сасенак преди 8 години
ако увеличат заплатите,няма да сме вечеевтина раб.ръка ,чуждите ,,инвеститори''няма да идват бг.грабители ще го закъсат
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 25г.преход на повърхността изплуваха най-големите *** в обществото.Даде им се среда да крадат,лъжат,убиват безнаказано.Що бе заложено,като лошо възпитание и морал се показа във човека и за 25г.се разбра кой към какво е склонен.Едни се отдадоха на наркомании,други на проституция,трети на кражби,корупция и лъжи..Колкото и да се прикриват зад сладникави слова не помага.Точно тоя контингент в момента управлява България! Пази боже от такива бизнесмени и ръководители.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опитват се да ни обедят, че няма от къде да се появят пари за по-големи заплати.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека тези работодатели да заделят средства за по-производителна техника и нови технологии. Производителността не зависи само от работника. Бил съм в чужбина и онези там не хвърчат като работят. Тук пари се заделят само за лукс. Във фирмите е пълно с амортизирана техника на 40-50 години.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази статия е манипулативна. Производителността е висока. Даже има много фирми които дават огромни норми на работниците. Но защо заплатите са ниски? Това е въпроса.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Заведения, като Макдоналдс заплатите са ниски а оборота е голям. Стига сте лъгали хората, че прозводителсноста на труда е ниска
16
4
 
3
 
! Отговори
адъ преди 8 години
МРЗ има значение единство за МОД в около 10% от икономическите дейности. МОД има значение единствено за минималните осигуровки, които работодателят ще плаща.От вдигането на МРЗ и МОД губят и работодател и работник. Печелят цига*и, гавази (полицаи и военни) и държавни служители, тъй като 80% от осигуровките отиват за тях.Вие увеличение на доходите на циг*ните и гавазите ли искате?
15
0
 
11
 
! Отговори
инженер преди 8 години
За жалост българските чорбаджии, 75 % от тях са ниско образовани, а това може да стане само в държави от третия свят. В България това се получи в резултат на прехода.
14
0
 
7
 
! Отговори
znae6t преди 8 години
"Повишаването на трудовите възнаграждения може да окаже негативен ефект върху работодателите и да ги насочи към сивата икономика, поясни Симеонов"Работодатели които не могат да платят заплати по-високи от границата на бедността могат да изчезват от пазара. Това да не е рабовладелски строй бе господинчо??? Щели да идат в сивата икономика - ами като идат има дьржавни служби които трябва не само да ги затворят ами и да национализират всичкото им имущество. ОК?
13
0
 
2
 
! Отговори
изпатил преди 8 години
нямат интерес да повишават заплатитезащото това ще доведе до по -високисоц. вноски,обещетения за болнични, безработица,пенсии.важното е да сехвърля прах в очите и симулира загриженост.иначе решение има ,ако има доброжелание!
12
0
 
12
 
! Отговори
haha преди 8 години
Има граница която е наречена границата на бедността. На границата на бедността трябва да бьдат заплащанията за безработни. Минималната заплата трябва да бьде над границата на бедността поне 20% иначе всичко друго са илюзии... Не може човек да гладува и да работи. Това трябва да си го набие в тьпата чутура г-на от робската камера...Един ден ще озлобеят хората и тоя господин ще се види в приключения...
11
1
 
2
 
! Отговори
led преди 8 години
ot bg deputati v bg parlament, ep i ministrite v bg ms i nema hich faida, ima samo ogromni kolosalni finansovi zagubi za bg narod i zaguba na vreme, koeto struva mnogo pari. spirame izdrajkata na deputati, ministri, partii - i ste ima za proizvoditelite, za rabotnicite, za kmetstvata - predi 100 godini e imalo mnogo poveche red i hubost v bg. za spravka poglednete snimkite ot togava i ot dnes i sravnete.
10
0
 
12
 
! Отговори
инженер преди 8 години
Истината е че в България икономическата обстановка на държавата е стабилна, за сметка обаче на мизерния български изстрадал народ.Страх го било да вдигне минималната заплата,защото не било проучено какво ще стане.Аз бих ви казал: хората вече са на границата на търпимостта,затова я вдигайте иначе в скоро време ще стане страшно.
9
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 8 години
До от Сидни Ав$тралияти успя ли да се класираш за минималната заплата или още бачкаш черна работа в сивия сектор?
8
0
 
13
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
И какво се произвежда в България? Какво остана от индустрията? Напълнихме се с безделна администрация, сервитьори, камериери, таксита.
7
4
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Странно! В България почти няма плазми, има LED телевизори.
6
0
 
14
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Принципно водещо е по-високото заплащане - то води до по-висока производителност, а не обратното, както ни внушават от 25 години. Мизерното заплащане води до ниски изисквания за образования и квалификация, както и до нископроизводителен ръчен труд. Производителността на труда се определя почти изцяло от собственика - каквато технология на работа определи собственика, такава ще е производителността на труда. Ако собственика плати за ръчен труд, значи и производителността ще е ниска.
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работя във фирма която произвежда части за машини за цял свят. Рекламацията достига до 10-12%. Работи се с машини произведени преди '89, персонала е предимно около 60г., заплатите също са смешни. Искам да го питам как аджаба ще накарат моя шев да влага пари в нови машини и да търси млад и кадърен персонал, когато този завод го е купил баща му по партийна линия '97 и хич не му дреме дали ще фалира или не. Този тип собственици експлоатират нещо до край. Печелят милиони, а не искат да дат 100лв, за
4
1
 
6
 
! Отговори
xristina преди 8 години
na tou gospodin simeonov my daitemouta pensiu kouto e 156 lv ili zaplatata na dezata mi da go pitam posle kak zeve
3
16
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Нека го кажем така. Тук в топ ресторант в София 2ма души ядем за 100лв. 3-степенно меню. В подобен ресторант в Лондон за същото плащаме 400 паунда. Колко пъти по-евтино е? С минимална заплата дори в Швейцария ще си тотална *** и нито ще имаш хубава къща, нито хубава кола, нито пари за почивки. Това го разбери. Минималната заплата не стига за нищо никъде по света.