Гъбари алармират: Занижен е контролът за продажба!

Оказва се, че вносната стока издържа в пъти по-дълго от българската
19 юни 2016 20:39,
13
Гъбари алармират: Занижен е контролът за продажба!
Снимка: Dnes.bg

Занижен контрол на пазара на гъби има в цялата страна. За това алармираха пред Dnes.bg от Съюза на гъбопроизводителите.

Оказва се, че вносната стока издържа в пъти по-дълго от българската. В същото време те обвиняват Агенцията по храните в некачествен контрол на гъбите по пазари и хипермаркети.

"Контролът на пазара на гъби в България е изключително занижен, преди се проверяваше качеството, а сега от Агенцията проверяват само документите на стоката”, обясни гъбопроизводителят от Пловдив Стефан Вълков.

Той дава пример с гъбите от Полша, които издържат, без да променят цвета си поне 10 дни, докато ситуацията при българските, които се намират по пазарите, не е такава. Те започват да сивеят 24 часа след като бъдат набрани. Ниските цени на вносните също трудно се постигат.

"За последните две години една трета от гъбопроизводителите са фалирали - една от причините е липсата на субсидия за бранша, а другата руското ембарго, заради което чужди гъби подбиват цената на родното производство", обяснява още гъбарят. 

Наша проверка на един от пазарите в Пловдив показа, че повечето хора предпочитат да пазаруват гъби директно от производителя, за да си сигурни, че са скоро набрани. Други разчитат на търговските вериги.

Гъбопроизводителите се надяват скоро държавата или Европейският съюз да ги подпомогне, защото фалитите на фермите за гъби ще продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: гъбигъбари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАТОВА БИЛА ТАЯ "ПАРТЕНКА "...за отровени хора с гъби-печурки.....ха,ха,хаааааааааа.....ВНОСА ИМ ПРЕЧЕЛ , НА НАШИТЕ , НЕКАДЪРНИЦИ ....!!!Прочети още на: dnes.bg/business/2016/06/19/gybari-alarmirat-zanijen-e-kontrolyt-za-prodajba.306222
10
0
 
6
 
! Отговори
men преди 7 години
българско правителство няма. има пионки на цру и синедриона които унищожават българия в частност и бялата раса като цяло. на тиквочоглу му е през заводите за амфетки за нас и нашата държавичка. младите и кадърните бегат през девет планини в десета за да са далеч от българоубийците. цирк банкянски, правителство да направи нещо за българите, не ме разсмивайте.
9
1
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
и аз мноо ги обичам гъбите ... особенно като съм в Амстердам
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българското правителство трябва да приеме закон с който да забранява вноса на земеделско производство от дотирани региони. Никой не може да бие богатите държави по дотации. По тази причина това си е нелоялна конкуренция. Мярката ще подобри и валутния баланс. Време е нашите управници да започнат да мислят за нашите работни места. Иначе им пожелавам безработни роми да изнасилват бабите им по селата. И майките им. И по градовете.
7
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Охоооооо----значи...Ами хапвай си поляшки гъби, то им личи - такива големи не могат да се отгледат нормално. Както и напомпаните с химически *** огромни полски ябълки без вкус и аромат - стиропор, полят със захарозаместител. А БГ търговците пък ги продават по 1,80 лв. Ама така е, след като с братската грижа и помощ на Европейския съюз ликвидирахме овощарство и зеленчукопроизводство, за да им купуваме отровите. А хранехме цяла Европа и половин СССР с ешелони дини, грозде, домати, ябълки.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 3Т.е. "Аз съм велик берач-познавач, ама всички останали дето не са - те могат да ядат само *** от магазина". Много полезен съвет...
5
4
 
10
 
! Отговори
123 преди 7 години
Капитализмът убива.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По принцип избягвам да ям гъби, не ми се ходи в Пирогов
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гъби от магазин не съм купувал през целият си 50 годишен живот няма и да купя! Защо да купувам *** натъпкани с химическа тор като мога да си набера в планината сърнела пачи крак манатарка масловка булка и още много други които сам си ги бера вече 40 години. Много хора си мислят че ги познават гъбите и по някой път става грешка. Много от познавачите попадат на Пироговки и тогава става страшно за цялото им семейство. Затова ако не сте сигурни че познавате гъбите на 100 % не ги пипайте!!!!!
2
8
 
23
 
! Отговори
Охоооооо----значи... преди 7 години
ЗАТОВА БИЛА ТАЯ "ПАРТЕНКА "...за отровени хора с гъби-печурки.....ха,ха,хаааааааааа.....ВНОСА ИМ ПРЕЧЕЛ , НА НАШИТЕ , НЕКАДЪРНИЦИ ....!!!
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кладницата е най-вкусната гъба. С 2 лева по скъпа от печурката, някъде 6 лева килото, но ако я направиш на гъбена каша...уникална вкусотия.