Русия си иска бързо парите за АЕЦ "Белене"

"Росатом" открит за обсъждане на възможни варианти
Обновена: 31 юли 2016 07:33 | 31 юли 2016 07:30, Красимир Ангелов
437
Русия си иска бързо парите за АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото, архив

Руската държавна компания "Росатом" иска да получи възможно най-скоро обезщетението си, което й бе присъдено по делото срещу България в арбитражния съд в Женева за спирането на проекта за АЕЦ “Белене”. Това става ясно от официално съобщение на компанията след приключилите разговори в Москва с българската делегация, водена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Още по темата
"Росатом" е открит за обсъждане с българските партньори на възможни варианти за уреждане на ситуацията, съответно интересите на двете страни, но единствено в контекста на необходимостта от скорошно погасяване на дълга на българската страна”, обясни зам.-шефът на международния отдел на корпорацията Кирил Комаров, цитиран от “24 часа”.

От “Росатом” отчитат, че до погасяването на обезщетението се трупат по почти 170 000 евро на ден. Сумата е за извършена работа и поръчано оборудване, като към това се прибавя и обезщетение и съдебни разходи, включително хонорара на адвокатите по делото.

Както е известно, решението на Арбитражния съд от миналия месец постанови България да плати над 550 милиона евро на руския производител за неосъществения проект АЕЦ "Белене". Българското правителство търси възможност да продаде неплатеното все още оборудване в Иран или друга държава.

Вече има проявен инвеститорски интерес към проекта АЕЦ "Белене", призна министърът на енергетиката преди седмица, но отказа да даде повече подробности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още по темата: АЕЦ БеленеРосатом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами тя и България фалира щото е неконкурентна - скъп ток, скъпо земеделие, скъпа продукция... Защо тока е скъп? Защо земеделието е скъпо? Защо продукцията ни е скъпа?
295
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Троловете на руското посолство са адцки *** парчета, почват да ти говорят за живота на фотоволтаиците, за Карфур, за незнам си какво ...... обаче никой не казва че закона за фотоволаиците го приеха същите кремълски слуги, които сключиха и договора за Белене, и да Ви питам ако го бехте направили това Белене, и сега работеше на кой щяхте да продавате тока ? че да върнете заема на Путин
294
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за Практикер какво ще кажеш професоре? И още други големи вериги. Не ми се сопри с празнодумковци, по-добре да си легна и да се чета книжка.
293
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България,лалугерче, се намира в ИЗТОЧНА Европа. Ти може и да искаш да я преместиш на запад, но не става. Ако не ти харесва тоя факт, аз вина нямам. Ако си твърде против, *** на лекар. Ако не можеш да живееш с този факт, гръмни се. Ама да ми рушиш живота, защитавайки неумни лозунги на неумни евроатлантически другари, моля. Няма да стане.
292
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИ какво като фалира Карфур ? от както свят светува едни фалират, други се разрастват, ми фалирала е щото е некункурентна
291
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пък средния живот на акумулаторите за фотоволтаиците и ветрените генератори е под 5 години. А те са си отровни, освен че са скъпи. Толкова за екологията им ;)))Единственото екологично нещо във фотоволтаиците и ветрогенератортите е, че отровата остава някъде в Китай ;)))Обаче това е само отровата при производството. А след края на експлоатацията отровите си остават у вашио двор ;)))Не остават в Европа, понеже европейците ги продават на ваяс ;)))
290
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супермаркетите са пълни с ГМО това е друг въпрос , всъщност не е друг пълни са с еропейско ГМО защото си унищожихме стопанството защото ЕС плати за да се превърнем в потребители и ни превърнаха но сами сме си виновни ,унищожихме всичко съградено а само трябваше да надграждаме вместо тава ден след ден се закопаваме ГЕРБ като теглиха толкова заеми и си правиха толкова сметки сега да платят .Партиите да се откажат от субсидиите си и да платят но няма да стане пак ние ще сме в супата
289
2
 
3
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Карфур фалира защото е дъщерна на Карфур Гърция. Фирмата майка фалира и си затварят магазините тук.
288
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средния живот на фотоволтаиците е под 8 години, в зависимост от технологията. На ветрените генератори е дори по - малък, а да не забравяме, че повечеето ги внесоха втора употреба ;))Нямаш нужда от ток защото нямаш индустрия. Ако имаш евтин ток ще имаш и индустрия и нужда от ток, съответно. Но ти имаш ветрен и фотоволтаичен евроатлантически ток на евроатлантическа цена. И за това нямаш нито индустрия, нито нужда от ток;)0Боже, направи ме евроатлантик и ми гледай сеира...
287
7
 
1
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Като те влече Сибир качвай се на Аерофлот и се махай. България е Западна Европейска Държава и няма нищо общо с азиатските империи на север или на юг.
286
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПрофесорАз казах.....Запомни ми думата. Имам солидни връзки с хора по етажите . Щом те са се хванали за главата , да ти имам оптимизма. Ама най-лесно се дрънкат глупсости. Като държавата е в растеж, защо Карфур фалира...Напиши в търсачката Карфур фалира и виж. Фалитите тепърва започват....
285
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 352Такава е ситуацията, по-добре да се платят тия пари и да се приключи тоя проект веднъж завинаги,ти какво предлагаш да изсипем там още 5-6 млрд евро ли ? за какво ??? за 1500 работни места ли ? ся отделен въпрос е че прокоратурата трябва да разследва всички то Куборготски до ББ, ама това е малко вероятно
284
7
 
1
 
! Отговори
Професор преди 7 години
до 352Комунисте, държавата е в растеж, БВП е в растеж за какъв фалит говориш?Страната расте икономически. Руснаците умират от глад а тук хипермаркетите са пълни с горди европейци фрашкани с пари.
283
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 350Ти чуваш ли се какви ги дрънкаш бе? Тук да не иде реч за 10-20 лв, та да даваш такива просташки изявления от рода на .........плащайте им парите и приключвайте бизнеса с тях, то се видя че с руснаци бизнес неможе да се прави, и за какво Ви е това Белене. Който спря проекта, той да плаща. Или сега пак народа ще го отнесе.....Задава се фалит на държавата, помнете ми думата!
282
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А стига с това Белене бе, плащайте им парите и приключвайте бизнеса с тях, то се видя че с руснаци бизнес неможе да се прави, и за какво Ви е това Белене ?България има над 12 хил мегавата мощности а дори и най-пиковото потребление не недхвърля 6 хиляди мегавата, какво ще го правите тоя ток, на кой ще го продавате?целия свят върви в посока на енергоспестяващи технологии, погледнете едно време ползвахте 4кв/ч радиоатор за отопление на 1 стая, а сега с 1,5 кв/ч климатик греете цел апартамент
281
2
 
9
 
! Отговори
До 345 преди 7 години
Ей соросояден мусор , недей фалшифицира Левски , долна манджо !
280
2
 
9
 
! Отговори
Пре преди 7 години
Гейсъюза и ФАЩ вместо нас ще платят на Русия , нали са ни "съюзници" и "партньори" , а и заради тях е спрян проекта , даже и пропуснатите ни ползи да ни платят и за Козлодуй тоже !
279
11
 
4
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Нищо руско не ни трябва. Както е казал Левски - който ни освободи той ще ни зароби.
278
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EDNI SE PRODADOXA ZA AEC BELENE,DRYGI SE PRODADOXA DA SE PRAVAT FOTOVOLTAICI,I NA KRAQ KOI LI OBIRA PE6KIRA? XORATA KOITO GLASYVAT ZA YPRAVNICITE SI NA KOITO NE IM SE TARSI NIKAKVA OTGOVORNOST???? DO KOGA 6TE E TAKA??? A BYDALI?
277
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като си представя какви безбожни пари плаща държавата за тока от фотоволтаиците, ветрогенераторите и Мариците !!!!!!! В пъти по-скъпо от АЕЦ. Пладнешки грабеж с участието на политици, защото някой трябва да носи отговорността за безумните договори, изцяло неизгодни за бюджета. Но явно много изгодни за някои хора.