Русия си иска бързо парите за АЕЦ "Белене"

"Росатом" открит за обсъждане на възможни варианти
Обновена: 31 юли 2016 07:33 | 31 юли 2016 07:30, Красимир Ангелов
437
Русия си иска бързо парите за АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото, архив

Руската държавна компания "Росатом" иска да получи възможно най-скоро обезщетението си, което й бе присъдено по делото срещу България в арбитражния съд в Женева за спирането на проекта за АЕЦ “Белене”. Това става ясно от официално съобщение на компанията след приключилите разговори в Москва с българската делегация, водена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Още по темата
"Росатом" е открит за обсъждане с българските партньори на възможни варианти за уреждане на ситуацията, съответно интересите на двете страни, но единствено в контекста на необходимостта от скорошно погасяване на дълга на българската страна”, обясни зам.-шефът на международния отдел на корпорацията Кирил Комаров, цитиран от “24 часа”.

От “Росатом” отчитат, че до погасяването на обезщетението се трупат по почти 170 000 евро на ден. Сумата е за извършена работа и поръчано оборудване, като към това се прибавя и обезщетение и съдебни разходи, включително хонорара на адвокатите по делото.

Както е известно, решението на Арбитражния съд от миналия месец постанови България да плати над 550 милиона евро на руския производител за неосъществения проект АЕЦ "Белене". Българското правителство търси възможност да продаде неплатеното все още оборудване в Иран или друга държава.

Вече има проявен инвеститорски интерес към проекта АЕЦ "Белене", призна министърът на енергетиката преди седмица, но отказа да даде повече подробности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още по темата: АЕЦ БеленеРосатом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
0
 
2
 
! Отговори
Anon преди 7 години
А бе този Професор не се ли подвизаваше в този форум с едно друго звучно име на планина? Същите тъпни и лъжи. Левски бил казал... Като го влече към Западна Европейска България да заминава за Монтана и Видин / там нещо казваха за този край на ЕС...бил най-бедния/ и от там да се радва на хипермакети ,пълни с горди европейци, фрашкани с пари и да слави ЕС и Щати.
315
3
 
7
 
! Отговори
до 387 преди 7 години
След никаква доставка не започва да тече лихвата.Лихвата (167 000 евро на ден) тече от момента на Решението на арбитража.Нали се досещаш, че няма да я плаща Банкянският редепунгел ?
314
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия си иска бързо парите за АЕЦ "Белене", явно закъсацията при "братушките" е много голяма и бързат да си приберат данък Русия от България.
313
3
 
5
 
! Отговори
до 381 преди 7 години
Дай да ги инсталираме в Долна и ГрафаАма ти помисли ли си добре, защото ГРАФА (ИГНАТИЕВ) също е руснак.Нали продажниците и лакеите мразите всичко руско.
312
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 378Пo принцип е така, но според арбитража, руснаците трябва да доставят произведеното според тях оборудване, лично аз се съмнявам че е произведено и че някога ще бъде доставено, а и лихвата започва да тече след доставката
311
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
650 млн са точно една база на ПРО + две ескадрили Ф16.Дай да ги инсталираме в Долна и Графа, па да видим стиска ли им.Бах ги в кьопеците азиатски.
310
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напиши в търсачката Карфур фалира и виж. Фалитите тепърва започват----------И затова ли трябва да строим Белене, за да спасим Карфур?Я да го дуууат путинистите.
309
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой го караше борисов да говори глупости за гьол а? Сега хем нищо хем и да плащат българите? търсели инвеститор, нали бяха намерили в катар чудеса щяха да строят, писти за формула 1, небостъргачи, какво стана?
308
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сега трябваше да им е платено, а не да се ослушват накъде ще задуха вятъра. Има пари в резерва и те са точно за това - за непредвидени обстоятелства
307
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Калинките разправят за 550 млн., руснаците за 620 млн. евро.Последно колко са?
306
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин пое държавата в труден момент и я издигна пак до световна сила, до степен, че ***, демокрадльовци и гейроаналисти да ***.
305
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама верно другаретО се излагат, над 300 коментара и да не са споменали за Костов и БГА Балкан, срамота другари )
304
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 366Дрънкаш глупости. В България тока е евтин.
303
0
 
2
 
! Отговори
БОКО-ТИКВОКО преди 7 години
До Не сме забравили браво бе юнак,знаеш ли колко малко акъл имаш в това което ти тежи на раменете
302
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя е ясна,че мамулът така или иначе ще то ядем без значение какви салта и врътки ще се правят!!!Въпрос на време е поредният милиарден външен заем!!Хубаво ,че има откъде да се теглят и кой да ги дава без да пита за гаранция,но после става интересното,когато кредитът стане изискуем!!Тогава настава часът на истината,потенето и плача/справка-един наш южен съсед по чийто стъпки уверено крачим следа в следа/!!
301
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чуда се дрОгарето как не са подхванали още темата за Костов и БГА Балкан) те мали са си малко като развалени грамофонни плочи и като зациклят ...
300
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Закона за фотоволтаиците беше наложен от евросъюза. Както и много други закони. Както и турското "присъствие" в Батак. Както и европейските електроразпределителни дружества. И водоразпределителни дружества се опитаха да ни налижат. Европейски. И други рабори ни наложиха и ти затова сега лижеш ***, пишейки антируски лозунги за да се издържаш. И да си издържаш семейството. Вместо да работиш нещо, което ти харесва. А сега се излагаш само в интернет ;))
299
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я влезте пак в релси че темата нещо се измести
298
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 366Па щото се управлява от дрОгаре минали школовката на Масква, там за икономическа ефектвност не се учи
297
5
 
2
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Практикер фалираха защото нямаха късмет. Айде лягай да спиш или да си четеш там трудовете на Маркс и Енгелс.