Проучване: 17,5% от работещите българи са в сивия сектор

Сред основните проблеми е липсата на доверие в институциите
27
Проучване: 17,5% от работещите българи са в сивия сектор
Снимка: архив, Ройтерс

В сивия сектор в България през 2016 г. са заети около 17,5 на сто от работещите. Това сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията, изготвено за Инициативата за развитие и интегритет на Югоизточна Европа.

Руслан Стефанов, директор на икономическата програма на ЦИД, посочи, че са включени както заетите без трудов договор, така и тези, които получават т.нар. заплата в плик, сума извън указаната в трудовия договор.

Стефанов отбеляза, че наетите без трудов договор обикновено са много малко - около 1-2%. По думите му България е в сравнително по-добра позиция от страните в Западните Балкани, които все още не са членове на ЕС, предаде БТА.

Според проучването делът на заетите в сивия сектор в Югоизточна Европа и Турция през 2016 г. варира между една пета от всички заети в Хърватия и четири пети в Косово, над 20% е недекларираната заетост в Македония.

Един от основните проблеми както в България, така и в Югоизточна Европа е липсата на доверие в институциите.

Друга причина за укриване на доходи, дори в страни с ниски данъчни ставки като Македония и България, е усещането на хората за несправедливостта на системата - данъчната тежест се стоварва по-силно върху хората с по-ниски доходи. От тази гледна точка един от най-важните дебати, който ще се води в страната ни, според Стефанов, е за справедливостта на данъчната система.

Най-характерно за България е, че хората не работят изцяло в сивата икономика, а декларират само една част от доходите си, а останалото получават "на ръка", каза пред БТА проф. Колин Уилямс от Университета в Шефилд. По думите му това не е изцяло неформална заетост и поради това е много трудно да бъде открита.

Според Уилямс трябва да се търси решение на причините, довели до недекларираната заетост, а не да се борим с последиците. Хората не разбират връзката между данъците, които плащат и обществените услуги, които получават, каза проф. Уилямс.

Това изисква информационна кампания за образоване на гражданите, както и промени в държавните институции, посочи той и допълни, че хората трябва да имат усещането, че получават нещо реално срещу своите данъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Фактите преди 7 години
Сивата икономика у нас е над 35% по данни на външни анализатори. Истината е, че няма методика, която да може адекватно и точно да измери дела й, но по-важната истина е, че колкото и да е парадоксално над половината от населението ни оцелява единствено благодарение на сивия сектор. Самият идеолог на валутния борд проф.Ханке казва, че сивата икономика е по-малкото зло от армия от озверели от глад мародери.
16
0
 
1
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Аз отдавна съм посочил мястото на бирника. Четете и ще разберете.
15
0
 
2
 
! Отговори
На зла круша зъл пръ преди 7 години
На държава която е кръгла нула и данъкът, който ще й плащам ще е кръгла нула.
14
0
 
3
 
! Отговори
Един от многото преди 7 години
Някой досега да е получил ясно и разбираемо обяснение защо трябва да се плащат толкова много и различни данъци и такси, водещи до прескъпо администриране, безобразно раздуто и напълно излишно чиновничество и липса на каквато и да било идея за подобряване на нещата. Данъците трябва да осигуряват основните функции на държавата в полза на хората - образование, здравеопазване, сигурност, социално подпомагане и др., а това очевидно не се случва за последните 26 години. Затова и хората не плащат.
13
0
 
5
 
! Отговори
Прости истини преди 7 години
Истината обикновено е проста, ясна и разбираема, а именно - никой не вижда ползата от платените от него данъци и осигуровки. Всеки се пита защо да плащам за здраве и пенсия, като когато се разболея ако не си платя никой няма да ми обърне внимание, като сегашен работник на 30 ще се пенсионирам на 70 (само дето може и да не ги доживея), защо плащам винетки и данък МПС като всички пътища са ни осеяни с дупки и т.н.
12
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
17 ПРОЦЕНТА ---ТОВА СА ФИРМИТЕ НА ТЕЗИ В ПАРЛАМЕНТА ---И ОЩЕ 60 ПРОЦЕНТА ---ГОРЕ ДОЛУ ВИ Е ЯСНА КАРТИНАТА СЬС СИВИЯ СЕКТОР
11
0
 
0
 
! Отговори
Ceor преди 7 години
A belite oficialni mesechni europeiski zaplati na bg narod ot 200 euro sa ot *** europeiskia zakonodatelen organ i sektor...:-):-):-):-)
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори смятам, че вече е късно.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако политическата класа и населението не еволюира изведнъж, и всички станат умни, разумни, мъдри и интелигентни, ерудирани хора, България няма никакъв шанс за позитивно бъдеще.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10 години страната тотално ще е приключила, първо ще удари пенсионерите, икономиката ще се свива все повече и повече, ще остане един град и няколко курорта движещи издъхващата икономика. Млади, кадърни, интелигентни, работливи лица ще са рядкост и те най-вече ще са останали по чуждестранните компании, ако не са заминали масово за чужбина - на запад.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опитайте да започнете собствен бизнес, без да имате политическа подкрепа, да видите за какво става въпрос, ще полудеете от бумащина и безсмислици. А ако той е малък или най-мн среден, ще работите от сутрин до вечер и едвам ще поддържате стандарт м/у нисък и среден, докато се налага да се занимавате с един куп неща. Говоря за провинцията, където вече е масово окупирано от население на социални помощи.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анатема трижди преди 7 години
Който си изкарва заплатата със тези данни,Господ да го накаже!
5
3
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Частници ,чорбаджии,кой от пишещите тук през живота си е създавал и управлявал фирма/Не говоря за подставените лица назначени да движат някакъв бизнес/У нас никога не е имало пазар и пазарни отношения както е по света.Най голям душманин за предприемчивия българин е точно безмислената безкрайна бюрокрация в държавата. След спирането на европейското финансиране блокажът ще е пълен
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Хората не разбират връзката между данъците, които плащат и обществените услуги"Ето това е умна приказка. Не само,че има "хитри" работодатели(предимно бг фирми, защото масово големите чуждестранни фирми, за които съм работила, не си позволяват да укриват суми от осигуровки)но и много хора са едва ли не доволни,че са измамили държавата.После като дойде време за майчинство реват като вдовици и видиш ли пак държавата е виновна, че им било малко майчинството...и не само то,просто пример....
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А вие знаете ли, какво е да не си част от никоя политическа партия и да си работодател в България, особено в провинцията, където всеки втори от трима е алкохолик и да се мъчиш да правиш конкурентен, самоиздържащ се бизнес в такива условия където всеки дърпа баницата към него :D
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
17 % в сивия сектор!?А колко от тези които са уж в белия сектор,осигурянат работниците си на реално раздаваните им пари?Ако съберем всичко това,ще се окаже,чи в бюджета влизат най-много 50% от това,което трябва!Лично на мен ми се струва,че ако държавата иска,може да сложи в ред всички тези отношения,само че се чудя,защо не ще!
1
0
 
24
 
! Отговори
ь преди 7 години
Поредната стъкмистика.Поне 40 % са ,мога да покажа поне 50-60 фирми в София(центъра)които укриват осигуровки!Но НАП разбира се се правят на разсеяни-магазини немски център,Нико,Андрюс,Бодинор и много други фирми. А центъра за изследване на демокрацията работи собственика на една фирма която мамеше работниците си във Франция ,,Хюман пауър,, другаря Иван Нейков бивш социален министър.Никой не ги проверяваше в БГ,но аз сигнализирах в инспекцията по труда във Франция и далаверата спря!!!!