Сливането на почивките – бич за бизнеса

Работодатели отписвали 3 месеца, работниците нямали сили
4 окт 2016 10:30,
139
Сливането на почивките – бич за бизнеса
Снимка: архив Reuters

Скоро може да се сложи край на дългите почивки. Бизнесът настоява да се забрани сливането на празничните дни и да отпадне отработването в събота. За да се премахнат работните съботи, трябва да изчезнат и почивките. Затова работодателите искат правителството вече да не слива почивни дни.

Според бизнеса така се оформяли почти три месеца годишно - май, септември и декември, които работодателите почти отписват, защото от почивка служителите нямат сили за работа.

Синдикатите обаче уверяват, че има по-важни задачи за решаване в икономиката, а с отработването на съботите по-скоро сме свикнали.

Иван Колев управлява 200 души в производството и търговията с обувки. Заради сливането на почивките, търпи загуби в магазините - защото купувачи няма.

"В производството - хората са там тялом, но духом е събота", казва той пред Нова тв. За администрацията въобще не говори. В работна събота ги пуска два часа по-рано.

По Великден и Гергьовден българският бизнес е загубил между 300 и 400 млн. лв. заради празнуване. Единствените печеливши са в туризма, транспорта и търговията, но те са 10% от икономиката. Синдикатите обаче уверяват, че сме си свикнали и така.

Кои празници и дали да се сливат с делници - предлага социалното министерство. Министър Зорница Русинова е възложила на експертите си да помислят за нови варианти, които да устройват и бизнеса, и работниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
8
 
1
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До vaseto(118)Въобразявате си че работите "като луди" - нито работата ви много, нито качеството. И оттам парите. Да не говорим че 500 лева взимат само най-залупените на най-запупената работа.
104
1
 
5
 
! Отговори
NSDAP преди 7 години
ARBEIT MACHT FREI
103
0
 
2
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
До 118 Защо не подадеш сигнал срещу фирмата в която работиш ?
102
1
 
17
 
! Отговори
vaseto преди 7 години
Бизнеса иска, бизнеса иска....Работим като луди за 500 лв., цакат ни с осигуровки, работно време, почивки и накрая бизнеса иска, бизнеса е недоволен! А горките собственици на мижави фирми за внос на евтини китайски и турски стоки с единствена дейност търговия и услуги си крият данъци, осигуровки, дори не правят договори, карат яко скъпи коли, имат мн. имоти и тн. Ама бизнеса не е доволен, и после що никой не остана в БГ!
101
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Там кадето бъхтя патрона забрани всякакви синдикати.А си гъкнал ха си изхвръкнал.
100
0
 
12
 
! Отговори
дивкапитализъм преди 7 години
Премахнете всички празници.И в събота и недяля гърч.Най накрая направете 24 часов работен ден.Ама ще трябва да ни закачите фенер на у я.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се оправите, когато на Калотина направите 25 км опашка от тирове.
98
1
 
11
 
! Отговори
Какъв е проблема преди 7 години
Работи въпросният "бизнес" през слетите празнични дни и плаща двойни надници на работниците,..... ама не им изнася на назначените "бизнесмени", защото вместо 10 евро ще трябва да платят 20 евро дневна надница на "алчните" и "мързеливи" работници... В цяла Европа се сливат празници и са далече преди нас в развитието си, а тук се цига.неят за 4, 5 дни в годината! Като искат така да направят платения годишен отпуск от 20 на 25 дни и всички ще са доволни и ОК!
97
1
 
22
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Това на което казват "Бизнес" в България е бич за обществото и държавата ни ! Крадливо племе на което всички са му длъжни! Още не са разбрали ,че феодализма в останаля свят приключи ! Така ,че се опасявам ,че мнението им никого не интересува !!! Ако ги Бъркат с нещо националните им празници,моля свободни са да развиват бизнес там където не празнуват ! Къде ли е това място ? На майната им !
96
1
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
31ДЕКЕМВРИ Е СЪБОТА 1 ЯНУАРИ 2017 Е НЕДЕЛЯ-СТРАШНО СЛИВАНЕ НЯМА ЩО
95
1
 
24
 
! Отговори
Бай Шиле преди 7 години
Стига с тоя бизнес !?! Кога най-сетне ще се провеждат адекватни проверки кога и как се плаща за съботите и празничните дни ? Когато трябва да се плаща -дума да не става как е в др.страни ,а за почивни дни и др.неща с които трябва да изсмучем от народа веднага се прави сравнение с др.страни !....Така ще е като нямаме синдикати !
94
3
 
17
 
! Отговори
до 104 преди 7 години
В Англия къща във втория по големина град Бирмингам с 2 спални,кухня,хол,2 бани е 450-500 паунда при средна заплата 2250 чисто къде ги видя 40% от заплатата,най-ниското заплащане след данъци и без извънреден труд без никакви добавки е 1100 паунда,и от април месец се вдига с 45 пенса на час ,логично такива хора ще наемат къща с 1 спалня и 1 баня ,цени от 200 до 300(с екстри) като това е с режийните,като ток,вода и парно.Какви глупости блещите само по форумите,информирайте се и тогава пишете.
93
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
когато всички комунисти умрат и децата им само тогава ще се оправи света! където видите комунист , биите го , те незаслужават милост ...само не ги убивайте , не ставайте като тях ..но ги мачкайте и тъпчете здраво без да ви е тежко на душата , те заслужават!!
92
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мрънкате , че не ви плащат.. идвате в Англия , осъзнавате , че тук ви плащат но наема ти е 40% от заплатата , храната , телефона , тв и други са ти още 40% и в един момент започвате пък да плюете по Англичаните или Германците и да се гордеете , че сте Българи ...връщате се в БГ и на ново почвате да плюете по държавата ! Вие угода нямате!!!
91
1
 
10
 
! Отговори
do hmmm преди 7 години
do hmmm В Македония минималната заплата е 16 000 денара от 1 март тази година,които се равняват към днешна дата на 260 евро какви 150 евро те гонят,в Турция минималната заплата е 1647 турски лири= 509 евро справка -List of minimum wage by country-Wikipedia
90
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГРАЖДАНИНкомунистите са зло , те направиха България днес такава каквато я виждате ! Унищожиха я и избиха креативните хора! Факт ...за всичко , за 100% от всичката мизерия в България са виновни те, само те и абсолютно никой друг!
89
1
 
20
 
! Отговори
мошеници преди 7 години
Ако искат може да се работи по 24 часа всеки ден. За тях най - важното е да изплатят апартамента в центъра. Ай тоя льольо да ходи да работи всеки ден без почивка и да видим как ще се чувства.
88
2
 
15
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 7 години
До Анонимен 92ЧЕТЕЙКИ НАПИСАНОТО ОТ ВАС СЕ СЕЩАМ ЗА ЕДНА СЕНТЕНЦИЯ... НА КРИВ Х.*** - КОЗИНАТА МУ ПРЕЧИ... ТА В ТАЗИ ВРЪЗКА: 1. БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е РАБОТЛИВ (огледайте се по строежи, по рудници, по полето, по чужбина и т.н.). 2. ЗАЩО И ЗА ВСИЧКО ВСЕ СА ВИ ВИНОВНИ КОМУНИСТИТЕ - НЯМАТЕ ЛИ ДРУГИ ОПРАВДАНИЯ ? 3. НАПРАВЕТЕ СИ ТРУДА И ПРОЧЕТЕТЕ МАЛКО (ако не сте достатъчно ***) И РАЗБЕРЕТЕ: КОГА, КЪДЕ И КАК Е ЗАПОЧНАЛА БОРБАТА ЗА ПЕТ ДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА, ЗА 8 ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН И Т.Н.
87
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е самата истина , комунистите избиха най - работещите хора и оставиха най - мрънкащите и мързеливи живи и ги направиха оФце...сега техните деца не са по - различни !
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде се е видяло, деца на партиини секретари да работят?! Да уби..ват безнаказано и да изн.а.с.илват беззащитни малки деца , да , но да работят ?! Това е много далечна и чужда дума за голям процент от Българите !