Сервитьорки, камериерки – кът! Да си внасяме от Украйна, Беларус, Молдова...

Липсват кадри в туристическия бранш, заплащането било ниско
21 апр 2017 10:45, Василия Пейчева
190

9323 гледания   |  Още видео
Гласувай: Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Ще внасяме сезонни работници от Украйна, Беларус, Молдова и Грузия. Идеята лансира служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева. По данни на бизнеса на прага на сезона в туристическия бранш търсенето на персонал в морските ни курорти е три пъти по-голямо от предлагането на трудовия пазар.

Камериерките в Слънчев бряг не достигат. Валя от Русе е дошла да работи в курорта. Казва, че има опит в професията, но за първи сезон  е в Слънчев бряг. По думите й изискванията на работодателите са високи, а заплащането ниско.

"В България е ниско заплащането. Като камериерка 500-600 лв. са малко наистина, но това е вече практика, политика на работодателя, на политиците, но за жалост в нашата България така се развиват нещата", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Не достигат и сервитьори, бармани, но най-сериозен е проблемът с намирането на рецепционисти, които да владеят поне два езика. Затова на първо време мениджърът на хотела ще настанява туристите.

Хотелиерите са готови да отпускат стипендии на ученици и студенти, а те да са задължени с договор да работят в съответния туристически обект поне 5 години. От Министерството на туризма обаче предлагат внос на кадри от трети страни.

"Надявам се да можем да улесним процедурата с това да се изискват по-малко документи, свързани с кандидатстването за работа на специалисти от трети страни и съответно при визите, които са необходими за трудова заетост в рамките на 90 дни", коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

В позициите на министерството обаче и на местния туристически бизнес има сериозно разминаване, предвид наличието на опитни учебни заведения в областта на туризма у нас, както и безработицата.


190
Напиши коментар Коментари
184
0
 
6
 
! Отговори
турист преди 5 дни
те като поработат 10 дни гладни и без пари...ще им видят гърба.
183
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А за мене една украинка. По възможност по-надарена. ;-)
182
0
 
4
 
! Отговори
smqx преди 6 дни
to BEJANCITE NE ISKAT DA OSTANAT V BG,KAMO LIDA DOIDE NQKOI DA BA4KA ZA NAS OT PO BQLA DARJAVA
181
1
 
14
 
! Отговори
meta11 преди 1 седмица
А не може ли направо да си внесем зам. министър на туризма, заедно с цялата администрация, от Украйна, Беларус, Молдова и Грузия.
180
2
 
21
 
! Отговори
Още преди 1 седмица
Като гледам никой от горе или 240 разбойници не се е стреснал. Само се замислете щом сервитьори и камериери няма, професия която се научава за 1 месец до къде сме е закъсали. Положението е трагично щом няма за лесни ниско квалифицирани професии. Следва същото скоро с учители, лекари, полиция, граничари, пожарникари, загиваме бавно неусетно дори ...
179
3
 
12
 
! Отговори
евроатлантик преди 1 седмица
от пакистан,афганистан и сомалия докарайте
178
1
 
27
 
! Отговори
Чичо преди 1 седмица
За да не дават пари //бизнесмените// ще докарат роби от Танганайка.
177
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна, Беларус, Молдова. Та тези страни са по развити от боколанд. Кои луд ще дойде да го лъжат. Тази новина е за незнаещите българи.
176
15
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 1 седмица
Рускини ще се навият и за половин нашенска заплата , ама имат един голям плюс.Много пият , много се е...т , и не им се работи.
175
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От ПАПУА-НОВА ГВИНЕЯ питат за работници при тях, ХЕМ ПАРИТЕ СА ПОВЕЧЕ.
От БОРА БОРА също.
:-) лошото е, че търсят по-дебелички работници с еднопосочен билет.

:-) Посрещат ги на летището с прааааазнични подвиквания : ЯМА-ЯМА, В КАЗАНА :-)
174
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Работници има, ама няма работодатели....да коректни, айде да видим реални осигуровки, 8 часа работа, извънреден труд.....ха ха къде са нашите мутряги, сега качили и с 10 % заплатите на колко на 550-600 лв. за 15 часа. Експлоатират млади хора до припадък. Сега ще се почне какви проверки се правят, всички са с трудови договори...цирк.
173
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички млади молдовци които искат да се разкарат отдавна са си взели румънски паспорти и са вече в Европа, от Беларус не вярвам да дойде някой- не са чак толкова закъсали, остава от Украйна някоя заблудена овца да си помисли че хем ще изкара пари хем ще си изкара ваканция, ама и те гледат минимум в Полша да отидат, така че хотелиерите или да вдигат заплатите или сами да си бачкат.
172
2
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 1 седмица
Аз украинките, молдовките и беларуските ще си ги взема за вкъщи.
171
1
 
3
 
! Отговори
expert преди 1 седмица
hi4 da ne namerjat dano tija al4ni 4umi...za tija galti stotinki sami da si rabotjat. Koito ima malko sivo, da varvi v 4ugbina, a da ne se ma4i s nashte mizernizi tuka.
170
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С тези заплати толкова. Бачкали сме по морето и много добре знаем как е. По 16 часа без почивка 90 дена и спиш в някаква битувка мухлясала. Правят се пари, спестяват се ама за какво ги даваш тия пари после. След сезона 2-3 месеца си ок и после пак мизерия. Не не повече за тия пари не се хващам аз. Ще изкарам навънка 2 пъти повече пари за 8 часови смени + 2 дена почивка. Аз като знам 2 чужди езика, закъв х*й ми е да ходя да тегля на Слънчака.
169
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може и от луната да търсите.
За тези заплати може и да намерите.
168
1
 
33
 
! Отговори
Български изречения преди 1 седмица
"Ден година храни."

"С пари всеки може."

"За толкова пари, толкова."
167
3
 
29
 
! Отговори
доматите с колците преди 1 седмица
От Украйна, Беларус, Молдова... тооооооочно сервитьорки и камериерки са. Нищо де - до към 25 години са много хубавки, ама после... като китове стават. Легализирайте я тая проституция, че става като ромски празник всяко лято по морето.
166
0
 
38
 
! Отговори
Търся работа преди 1 седмица
Значи сервитьорка, камериерка мияч на чинии била нискоквалифицирана работа, нооо искате някой да я върши нали така.Имате нужда от такива хора. След като има нужда от такива хора,които да работят такава работа защо казвате, че това не е работа и не се плаща.Всъщност за нея се искат определени качества, които не се придобиват в никое учебно заведение. Характерната особеност е, че се обслужват ХОРА, ОТИШЛИ ДА ПОЧИВАТ, ДА БЪДАТ СЕБЕ СИ.Следователно ,този персонал трябва да притежава ЧОВЕЧНОСТ.
165
2
 
55
 
! Отговори
Българка преди 1 седмица
Аз пък отдавна предлагам да си внесем депутати от Дания например, министри от Швеция, съдии от където кажете...