Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?

Опасно е, че разговорът за подновяване на проекта е на дневен ред
Обновена: 25 окт 2017 23:59 | 25 окт 2017 22:52, Екип на Bloomberg
156
Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Опасявам се, че напоследък се появи възможността да подновим разговора за изграждането на АЕЦ "Белене" и то по начин, по който вече сме го водили.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт и преподавател в НБУ Виктор Аврамов. 

"Тези, които подкрепят "Белене“, не са демонстрирали как пазарното търсене би подкрепило тази централа, как тя може да се реализира. Затова започнаха да говорят за друг модел, за държавно участие“, добави гостът в студиото. 

По думите на експерта аргументът за повишеното търсене на електроенергия не е релевантен, тъй като вътрешното такова се е увеличило само с 1 тераватчас. Този за това, че токът от новата ядрена мощност ще се използва за износ, също е незначителен, защото износът фактически намалява.

"Трябва да се направи анализ на търсенето в региона, но и на предлагането. Например огромният енергиен капацитет на една Украйна, чиито ядрени мощности не работят на пълен капацитет, защото няма пазар. Тогава може да се окаже, че търсенето не е толкова голямо", добави той. 

"Нова голяма базова мощност много трудно ще намери пазарна реализация", категоричен бе Аврамов. 

От какво се нуждае българската енергетика – от единен експертен консенсус по въпросите за нейното бъдеще с оглед на развитието на националната и европейската икономика с хоризонт от десетилетия.

В продължението на разговора обстойно бяха разгледани този и редица други въпроси от енергийната сфера.

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не и трябва на тази държава и на населението което я населява!!Ама то стратегически проекти,ама индустрия,ама икономика........не ни трябват изобщо!!Важно е послушковците да са готови да ги потупат по рамото и помилват по главата и да се лее немъчена пара от еврофондове!!2020 кога ги спрат,какво правим бре??Сал едни магистрали имаме нови и тях ремонтираме всяка година!!Какъв чепат се задава мореее след две години не е за вярване!!Икономика няма,индустрия няма и....фондове няма!!
111
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НБУ? По нататък няма нужда да се чете! Експерт от всякъде!
110
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей заради такива продажници като тоя сме на такова дередже - на последно място по всички показатели в Европа и по-зле от някои африкански страниразграбиха и продадоха България за 30 сребърника
109
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
важното, че имаме евтини банани, ток не ни трябватокът е за богатите и умни нациина евро-африканците от БГ ток не им трябва
108
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тоя лалугер откъде изпълзя бе.Аман от такива"експерти".Я да го бяха попитали първо закона на Ом дали знае,пък тогава да бръщолеви за ядрена енергетика.От такова нещо разбира колкото и свиння от кладенчова вода.Ама сорошките бардаци захлебват такива пусерковци.
107
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Редица страни по света постепенно ще закрият ядрените си мощности и ще минат на екологични източници за производство на електроенергия. Само нашите политици и корумпирани безмозъчни глави са за атомна енергетика. Всичко е въпрос на това, как да гушнат огромните комисьонни. Нова АЕЦ в България ще има когато цъфнат налъмите. За да тръгне строителство някой трябва да даде 22 милиарда лв. КОЙ? Той ли? Никога.
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТА 73Запорожците са от "братска" Украйна и трябва да ги внасяме за да я поддържаме.
105
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?------защото целта е да ни върнат във времената преди девети септември 44 г. да си светим със свещи и газени лампи и да се топлим на дърва, въглища е кравешка тор. На нас индустрия и АЕЦ не ни трябват - така са казали господарите. Проверете колко централи с колко ядрени блокове има в САЩ Франция Германия Великобритания Япония Китай и после се запитайте защо на тях им трябват, а на на нас - не
104
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали някой трябва да купува ултра скъпия ток н мариците - 40-50/квтч, вместо 10ст от аец-а.Евтиното се изнася навън, остава една част за да компенсира златното за нас - веи-тата на мутрите, мръсните марици итн.Интересите са милиарди.А тоя е поредната пионка.
103
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Нова АЕЦ не е нужнатогава имахме индустрия, която харчеше ток, и изнасяхме тока сега нямаме индустрия и скоро ще започнем да внасяме демократичен турски ток
102
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преподавател в НБУ и "енергиен експерт" против Беленедемек нагъл шорошоидако е за американски шистов газ, американски тецове, американска АЕЦ , американски фотоволтаици ще е и г*за си за
101
2
 
14
 
! Отговори
as преди 6 години
тоя пък какъв експерт е ... какво си мисли ? че тецовете ще са вечни ? има директиви които са дали краен срок на тецовете, 70% от производството на ел.енергия. дори и поетапното им закриване, от къде ще се компенсира това? от ВЕИ ??? да бе да
100
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей,много"експерти"в тая държава бе.Ето още един такъв.То затова сме на тоя хал.Щом е преподавател в НБУ работата е ясна.Говори говеждото посолство и Америка за(срещу)България.Това пък автоматично значи,че АЕЦ Белене е нужна за страната ни и трябва да се строи.
99
12
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Имаме си един Трянски кон... - Лукойл и друг ни не требе...
98
2
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 години
До 106През комунизма бяхме почти девет милиона население , сега сме почти шест милиона
97
11
 
8
 
! Отговори
позитано 20 преди 6 години
До Българина Дали пък не е по добре да купуваме ток от колкото да си замърсяваме природата ?
96
10
 
23
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 години
Това че нямаме втора АЕЦ не е най страшното. Най -страшното е че нямаме мозък ! Слушаме всякакви пишман експерти, платени солидно от собственици на соларки , перки и американски ТЕЦ . И плащаме плащаме скъпия им ток.
95
23
 
12
 
! Отговори
Нова АЕЦ не е нужна преди 6 години
По време на комунизма когато работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козлодуй в България постоянно не достигаше тока и постоянно го спираха, сега само с 2 реактора въобще нямаме проблеми с тока и даже изнасяме ток. Нова руска АЕЦ въобще не ни е нужна поради липса на недостиг на ток. Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
94
8
 
25
 
! Отговори
bb преди 6 години
Щом от Нов български взеха да я разбират, следващия експерт ще да е от Пернишкия университет. Украйна няма пари за ядрено гориво, нито за газ. Затова отоплението там е поскъпнало 3 пъти за 1 година а МВФ иска и още. Щото нямало реализация един вид.
93
0
 
11
 
! Отговори
Шегичка преди 6 години
Ние българите сме умна нация...