България с капацитет да прави повече медицинска апаратура

Д-р Мариана Дамова пред Bloomberg TV Bulgaria
17 апр 2020 05:00, Анисия Иванова
4

България може да разнообрази асортимента от продукти, които да пуска на нашия и други пазари в условията на пандемия. Тя може да покаже капацитет и в производството на повече медицинска апаратура.

Това заяви д-р Мариана Дамова, създател на Industry Inform, преподавател в Канада и работеща за Европейската космическа агенция, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В рамките на 2-3 седмици наблюдаваме, че много предприятия, основно от шивашката, козметичната и фармацевтичната промишленост, преориентират своите прозводства в това на маски, дезинфенктанти, предпазни шлемове, очила, ръкавици и други медицински консумативи. 70-80% от производителите са български", обясни Дамова.

Има гъвкавост и бърза реакция в това време на криза, оцени тя.

Д-р Дамова посочи още, че има интересни в естетично отношение решения, като например изработката на маски с шевици и други елементи по тях.

"Много автомобилопроизводители конвертират своите производства в изработка на медицинска техника. Алкохолните предприятия даряват дезинфенктанти", допълни Дамова.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Благоев преди 4 години
Познавам един инж. завършил такава специалност,работеше последно като,готвач! Защо ли?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то маски но все скъпи..интересно кво ще ги правят след време,Турция и д-р.държави е забранена продажбата ,раздават се,а тук например Теленор написали че раздават маски и и ръкавици,влизам да плащам,нема маски ,лъжат и вътре по 4 --- 5 човека
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледай какъв капацитет каква гъвкавост. Ще залеем света с изработката на маски с шевици. Ще оставим назад укропите с тяхните "вышиванки".