Цял месец бизнесът не е знаел какво предстои да се случи

Според Светлин Танчев във финансите трябва да се използват заемни ресурси
Обновена: 10 юни 2020 21:50 | 10 юни 2020 21:46, Екип на Bulgaria On Air
0

Какво очаква българската икономика след кризата? Според икономиста Светлин Танчев не е било необходимо страната ни да чака за заем, защото е била в сравнително изгодна позиция.

"Трябва едно гъвкаво мислене. Не напразно са тези световни финансови пазари и не напразно тези инструменти се използват. Нима най-голямата компания "Amazon" няма заеми? Във финансите, за да растеш трябва да използваш най-евтиния ресурс по дефиниция - това е банковият или заемният ресурс", обясни той за "Денят ON AIR".

Според него икономистите трябва да си зададат въпроса: Коя е първичната единица на пазара?

По думите му в България един месец бизнесът не е знаел какво предстои да се случи.

"Затова някои от мерките не сработиха. Най-важното беше да изберем какъв път ще следваме, какво ще правим, дори нека нещо бъде за сметка на държавата. Нека държавата гарантира дали ще се вземе заем, това е ролята на държавата", поясни икономистът.

"Световната банка продължава да следи ситуацията и да адаптира своите прогнози. Ако може да кажем, че пазарите са един изпреварващ индикатор къде икономиките в света ще са след една година, то Америка и Китай най-адекватно отиграха кризата с вируса. Виждаме, че китайските борси вече стигнаха своите предишни нива, които бяха рекордни", отбеляза още Танчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари