Финансист съветва: Взимайте кредити само в краен и належащ случай

Лихвите ще се увеличават още
119
Финансист съветва: Взимайте кредити само в краен и належащ случай
Снимка: Dnes.bg, архив

Лихвите по кредитите се увеличават и очакванията са тази тенденция да се задълбочава. Рискови времена - така описват кредитната ситуация световни анализатори. Нагласите на българските граждани не правят изключение.

“Кредит в момента се взима само в краен случай, който е много належащ, предвид макроикономическите данни. Недобрите прогнози, трябва да дадат сигнали, че едно ново задлъжняване може да се окаже голямо предизвикателство за домакинството”, заяви финансовият консултант Десислава Николова пред bTV.

Още по темата

През седмицата стана ясна настъпваща тенденция сред няколко банки - увеличават лихвените проценти. 

“Банките имат право да повишават лихвите, тъй като по-голямата част от договорите за кредит са отпуснати с плаваща компонента т.е. лихвата им плава”, добави Николова.

Разликата е в договарянето. Ако при подписване сте заявили фиксирана лихва, тя не се променя до изплащането на задължението, докато при плаващата не е така.

“В този случай, потребителите следва на първо време да бъдат известени, ако банката предприема корекции в лихвата, изготвя се нов погасителен план за договора за кредит”, уточни финансовият консултант.

Ситуацията с лихвените проценти при заемите не може да се прогнозира, споделят консултантите.

“Тази тенденция ще продължава дотолкова, доколкото Европейската централна банка ще вдига лихви. Ще се наложи най-вероятно много последващи увеличения в основния лихвен процент. Лихвите нямат таван, от тук насетне говорим за прогнози, а нашите прогнози са, че лихвите по ипотечните кредити най-вероятно ще достигнат тези, които са в Америка - между 5, 6 дори 7 процента”, каза тя. 

Съветите на финансовия консултант са, ако все пак се наложи да се вземе кредит, размерът на месечната погасителна вноска и общ размер на задължението да не надвишава повече от 40% от нетните месечни доходи на едно домакинство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: кредитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Глас от тъдява преди 1 година
Вземайте кредити НА ПЛАВАЩА ЛИХВА само в краен случай. Аз имам малък потребителски кредит на 3.95% и ми е все тая, но хора със 100-150 хил имотека като им вдигнат лихвата от 0.5% на 2.5% и ще се озъбят
88
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 1 година
от цялата ситуация ще спечелят тези, които имат средства на традиционен депозит, защото ще започнат да получават лихва за своите спестявания. В същото време ще загубят тези, които са заложили на свръхрискови инструменти като криптовалути или надценени акции, облигации и недвижими имоти. Проблеми ще имат и тези, които са прекомерно задлъжнели, което ще се пренесе и към техните кредитори. Връщаме се към нормалните устои на финансите, което е добре, но проблемът е, че това завръщане ще е съпроводено със спукване на различни финансови балони, което ще е болезнено за част от инвеститорите, а и за
87
0
 
6
 
! Отговори
Лопе преди 1 година
Защо инвеститорите предпочитат пари в брой пред злато. Като част от плана за борба с увеличението на цените Фед повишава лихвените проценти от началото на годината, като планира да го направи отново на следващото си заседание. Това затруднява американците да получават заеми, което означава, че ще циркулират по-малко пари и инфлацията ще се забавя. Една от последиците от това може да е рецесия, нно служителите на Фед смятат, че борбата с инфлацията е по-важна.
86
0
 
8
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
В София сделките да 20 пр по малко през 3тото тримесечие в сравнение с 2021. Тенденцията е да намаляват още с вдигането на лихвите. Затова и кредитите ще са все по малко. Банките освен че вдигат лихвите ще затягат и условията за кредитиране. В София сделките сбимоти с кредит са около 60 пр. Това и инфлацията ще забавят значително пазара а с рецесия ще има и срив в цените.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 93Нека бъдат 10-12 години... :)
84
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 61, мога. Лошото е, че ти не можеш и за това пишеш глупости тук :) Нарича се финансово образование, което на тебб ти липсва.
83
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100 хиляди лв ипотека на 2,5% лихва (в момента) са 530 лв вноска за 20 години. Същите условия при 7% лихва - 775лв. Или плюс 46% по-голяма вноска. Уважаеми кредитополучатели, можете отсега да изчислите вашата очаквана лична инфлация в следващите година-две.
82
4
 
6
 
! Отговори
до 87 преди 1 година
Времето е пари. Хонорарът ми е 500 лв на час. Плати и ще ти обясня. Ако не търси инфо в нета образовай се и ще си отговориш сам на въпроса
81
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ипотечните кредити ще ударят вероятно 7 % както в Щатите,съчетано със повече разходи за живот ще създадат доста главоболие на длъжниците.Имотите ще последват Биткоина който се срина от 60 к долара до 19 к.Честито кеша е цар!!!
80
1
 
18
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Финансистите започнаха да говорят за увеличаване не лихвите за депозитите. Тези от централните банки отдавна повишават лихвите, но българските банкери мълчат като риби на сухо. Вчера прочетох нещо, което ако е вярно, ме шокира. Информация от НОИ. Приходи за 7 милиона лева, а разходи за 13 милиарда лева. Във всяка нормална ситуация НОИ трябва да е във фалит. Българските политици обаче, обещават увеличения на пенсиите.
79
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 86 И как точно цените ще се сринат след като самото им построяване вече скочи поне с 40%. Евтиното свърши поне докато войната не приключи. Да не говорим,че нещата може още да поскъпнат.
78
7
 
14
 
! Отговори
до 83 преди 1 година
В грешка си. Имотите ще се сриват до нормалните им цени от 2013. А именно докторсли паметник 1400 евро, Обеля 500 евро. Иван Вазов 1100 и Лозенец 1000
77
5
 
25
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Само балъците теглят кредити. Селяците като дойдат в София, хванат някоя с надути устни и татуиран з.дник. Онази веднага почва да го цоца и обработва - да тегли ипотечен за панелка, за обзавеждане, за кола, за почивки и прочие. Имам двама познати, които потънаха по-тази схема. Набърбочиха се с кредити заради жените си и сега са между небето и земята.
76
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братя, купувайте койнтове!!!! Уж имаш нещо, ама си го виждал само на екрана и след 1 г изчезнало. Това като с боновете
75
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богатите си накупиха тонове хубави имоти. Тия с кредитите или купуват панелки или нови в измекярски квартали. Разликата в цените на хубави и лоши имоти ще става все по драстична. В Обеля 1000?/м2, Докторски паметник 5000?/м2
74
1
 
1
 
! Отговори
До цензура преди 1 година
Коментар 80 защо се допуска а не се трие
73
3
 
2
 
! Отговори
До цензурата преди 1 година
***, браво само така.Вижте и по надолу тоя пише и други подобни неща
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
81 и 82, *** защо допускат такива коментари с триете далеч по прилични изказва ния
71
1
 
2
 
! Отговори
До Кокорин преди 1 година
Естествено, че е точно.Банката пие една студена вода и дотам.
70
1
 
3
 
! Отговори
Кокорин преди 1 година
До 74Аааа, добре, не знаех че имаш пистолет, значи всичо е точно...нямаш грижи!