Конфликтът в Газа може да доведе до голяма инфлация в еврозоната

ЕЦБ: Има и рискове от сривове на енергийния пазар
18 окт 2023 16:21, Стела Стоянова
19
Конфликтът в Газа може да доведе до голяма инфлация в еврозоната
Снимка БГНЕС, архив

Войната между Израел и "Хамас" може да изправи европейската икономика пред нови предизвикателства - от сривове на енергийния пазар до приток на бежанци. Това заяви пред в. "Файненшъл таймс" управителят на гръцката централна банка и член на борда на Европейската централна банка Янис Стурнарас, предаде Ройтерс.

Конфликтът в Близкия изток "е вероятно да има стагфлационен ефект (стагнация в икономиката, съчетана с висока инфлация - бел. ред.), ако се усложни", тъй като страните от еврозоната продължават да внасят голямо количество енергийни продукти, посочва Стурнарас.

Петролът поскъпна на международните пазари след началото на въоръжения конфликт между Израел и "Хамас", посочва Ройтерс.

Като управител на гръцката централна банка той е и член на Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), който определя нейната парична политика, предаде БТА.

Янис Стурнарас заявява пред в. "Файненшъл таймс", че  "сътресенията в Близкия изток са изместили баланса при паричната политика" на ЕЦБ в посока, при която не би трябвало да бъдат продължени мерките за нейното затягане. По този начин гръцкият централен банкер се обявява срещу продължаващото увеличаване на лихвените проценти и другите мерки на ЕЦБ за овладяване на високата инфлация, отбелязват икономисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е то ЕС само си търси причини да оправдае голямата си инфлация, която е резултат от зелените политики, които води, с нещо от света. Преди беше Украйна, сега прибавиха и гражданската война в Израел. /гражданска, защото два народа, единият болшинство, другият малцинство, в една държава са в конфликт и се избиват хора и от двете страни./ Ами ЕС да са по дипломатични. Всички са зависими от др държави по света, а и палестинци и евреи живеят в цял ЕС.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Инфлацията в Европа тепърва тръгва мисля! Дъто да ни е яко!-:(
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То вече и магнитна буря на Юпитер може да доведе до инфлация в Европа.
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ето за това подръжка за Израел и бой по арабелите, не са нужни в европа щом не искат да се съобразяват с другите !
12
1
 
14
 
! Отговори
Венелин преди 6 месеца
Връзката е, че енергийните доставки са от 2 основни източника - Русия и арабските страни. Срещу Русия ЕС е наложил санкции и остават само арабските страни, които заплашват да "наложат санкции" (да спрат да продават нефт и газ) на ЕС. Което може да стане веднага (както обявиха), ако ИСраел навлезе в палестинските територии. Който разбрал, разбрал!
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Каква е връзката между енергетиката и конфликта Израел/Палестина???Бежанци-ок,ама да намесвате и енергетиката ми се вижда малко идиотско...
10
2
 
10
 
! Отговори
Така е Досега преди 6 месеца
с ДДС-то хранехте Украинците - за това Изкуствено качиха Цените - за да Държавата Прибира повече от 20% ДДС и да храни Украинците безплатни и в 5звездни хотели, сега трябва да храните и БедНите, но иначе Червиви с Долари, Юдеи!
9
0
 
17
 
! Отговори
хм преди 6 месеца
По принцип, не съм фен на теорията на конспирацията , имам чувството, че някой зад кадър държи едно тесте с карти и само чака текущата да си изиграе ролята и вади следващата. То не беше ИДИЛ, ковид-19, война в Украйна, сега в ивицата Газа. Едно след друго следват едни събития. Картите не се вадят едновременно, защото ще дойдат прекалено силно за преглъщане от масата и може да се пресоли манджата. Чудя се само, кое ще е следващото, което ще извадят и каква е крайната цел.
8
3
 
11
 
! Отговори
Венелин преди 6 месеца
Ако ЕС продължи до подкрепя ИСраел страните от залива ще спрат доставките на втечнен природен газ за Европа. Като се има предвид, че и Путин насочи доставките си за Китай (в момента Китай купува повече от целия ЕС преди санкциите) и за неикономистите е ясно какво ни чака... И с какво ще се плащат огромните дългове? С хиперинфлация.
7
6
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
А дано! ЕС трябва да умре! Колкото по-скоро, толкова по-добре!
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Протеста на миньоририте предизвика спад на долара и покачване на рублата!
5
6
 
14
 
! Отговори
аС преди 6 месеца
Добре, че не сме в еврозоната ! )))
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нещо за Украйна няма ли?
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
някой па к се гласят да забогатяват с пропаганди ми се струва и да пускат кьор фишеци за да стреснат народа и да направят един бърз удар
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нерде Газа, нерде инфлация? Какво внасяме от там?
1
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А може и да не доведе, както конфликта в Украйна НЕ доведе... Напразни надежди за копейките...