Край: Чужденците вече могат да купуват земя в България

Решението е само за граждани на Европейския съюз
19 яну 2024 10:00, Петър Бойчев
216
Край: Чужденците вече могат да купуват земя в България
Снимка БГНЕС

Падна и последната пречка за гражданите на Европейския съюз да придобиват земеделска земя в България.Това стана 17 години след приема ни в ЕС, след като съдът в Люксембург отмени и последното ограничение.

Всички пречки за това трябваше да отпаднат още през 2014 г., но вместо това, с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) в разрез с Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС) държавата постави нова бариера, пише "Лекс". Това стана с приемането на текст в ЗСПЗЗ, който предвижда: „Право на собственост върху земеделски земи могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в Република България повече от 5 години“. Това правилото не се прилагаше само при наследяване по закон.

В четвъртък обаче Съдът на ЕС постанови, че европейските норми не допускат "правна уредба на държава членка, по силата на която придобиването на право на собственост върху земеделски земи, намиращи се на нейна територия, да е обусловено от изискването придобиващият земя да е пребивавал повече от пет години в тази държава членка“.

До днешното решение на СЕС се стигна заради преюдициално запитване от Районния съд в Бургас. То е по дело на австриец срещу сина на негов приятел българин за три ниви в бургаско.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм съгласен руснаците да хвърлят няколко атомни бомби по България и да се свърши този джендем.Българин съм, но ще се зарадвам много,ако София бъде срината до основи.Една сграда да не остане цяла!
153
10
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен- Глобализмът подобрява живота на 80% от хората на тая земя. Никой не ще национални държави с граници, мита, ограничения за хората и стокобмена. Глобализмът генерира огромно богатство, което национални държави поотделно не могат. Соцализмът пък съвсем не може. Глобализмът няма алтернатива освен концлагери като КНДР или кални колхози като Русия. По-малко държава, повече свобода за хората. Светът никога преди не е живял по-добре от сега.
152
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кот каже началството. Обаче тогава защо българите сме се били за разширение на границите си. Например Южна Добруджа можеше да си остане румънска и до днес и пак българи да си живеят там. Купуват имоти и обработваеми земи и си живеят. ЕС съвършено обезсмисля историята и борбите на народите.
151
2
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До мак- дали ще се занимава със земеделие или не не е твоя работа. Собственикът решава. Статутът на земеделска земя, означава само, че собственикът не може да я ползва за застрояване. Ако иска, собственикът може и да не я ползва, но това е малко вероятно. Дори той самият да не работи земя, може да я дава под наем за тази цел. А бе изобщо, никой няма право да се бърка в работите на един собственик.
150
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глобалисти и поддръжниците им - бял ден да не видите!
149
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-добре сме когато ни управляват чужденци. Сами доказахме, че не можем, тъй като не се уважаваме достатъчно и презираме произхода си. 500 години изкарахме като поданици на султана, та сега като граждани на ЕС ли ще му мислим. Ние така сме устроени. И много други народи са като нас - предпочитат да ги управляват чужденци. Не е срамно. Някой народи не са способни да поддържат собствена държавност, а са предопределени да съществуват като малцинствени групи в големи империи преди и федерации сега.
148
7
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
След като в Европа е свободен пазар, няма причини в България да не е същото. Земята е като всяка стока - желаещ купувач купува от продавач. Няма какво да се умува. Така е в нормалните държави, така трябва да е тук.
147
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак гнусната А**в**стрия е в основата. Иска явно да ни затрие като държава, господарите й са спуснали такава директива. Но нещо не ми се вярва с това да може да се преодолее забраната в Конституцията.
146
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС нали е точно това - една общност с централно, европейско законодателство която общност полека прераства в държава, вероятно федерация. И където ще живеят заедно различните европейски народи. Така е била и Османската империя, в която българите сме били османски поданици. Един ден може и пак да имаме национална, независима държава и тогава вече самостоятелно ще решаваме подобни важни въпроси за обработваема земя, държавни граници, парична единица, национално законодателство и т.н. Сега не можем
145
3
 
7
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Защо нищо не пише, дали на тази земеделска земя новият собственик е длъжен да се занимава със земеделие? Или това е поредна продажна крачка към отнемане на всичко българско и даване в чужди ръце? И България да не произвежда нищо, но да внася всичко?
144
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Точно това е голямата ирония в Украйна където се бият за някакви "територии", а същите отдавна са изкупени от големи международни инвестиционни фондове и бизнес корпорации. Територията е концепция от 19 век. Никой няма да вземе нивите и къщите на украинците например. Просто ще станат руски граждани. Вече няма ханове, царе и султани, които да имат изключителни права върху обработваемите земи.
143
3
 
13
 
! Отговори
емо преди 3 месеца
Те решават съдбата на България като големите фирми ще закупят хиляди декара плодородни земи и ще дойде ден когато ще живееш в страна земята която принадлежаща и е собственост на други . Ще служиш в армията и ще защитаваш чужда собственост понятията като Родина , Отечество си губят смисъла. В почти всички Европейски страни Земеделска земя не се продава както и в Америка недвижимост може даже при апартаментите ако към нея има прикрепен някаква площ тя не се вписва като собственост при покупка от страна на чужд гражданин. България може - ще стане като в Украйна когато 3 Американски фирми куп
142
2
 
11
 
! Отговори
алонсо преди 3 месеца
Турци и араби нямат право да закупуват земеделска земя но те регистрират фирми с един продажен българин в нея и така с турски и арабски пари е закупена земеделската земя, продадени сме от политиците, затова няма комасация за да не могат българите да обработват земята си
141
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
е, и ???голяма драма, ха ха ха
140
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дреме ми..Аз нивите ги продадох и си взех три стаен в Младост до бизнес парка и Кауфланд има до нас близо и останаха и пари за ново БМВ и малък ремонт да направя.
139
2
 
18
 
! Отговори
Пенса Центова преди 3 месеца
Кой сега притежава и контролира най-ценните църноземни ассети на Украина!? Това са: Cargill, Dupont, Monsanto и Black Rock. Е, другари капиталисти, осъзнахте ли курса, в който ви насочват глобалистите? И никой няма да попита бедните. На кого му пука. Мислите ли, че пендосите ще съжалят България, защото е симпатична!? Коварното сословие няма нито емпатия, нито пък симпатия, кога то включат режим на по-грабването.
138
3
 
6
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 3 месеца
До 135 след 50-100 години като америка продаде България на турция може и да рухне да
137
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Продаваш нивата и купуваш Мерцедес. След 2 години няма нива, няма и Мерцедес, а житото ще се продава на 3-на цена.
136
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те и досега си можеха.Доган изкупи половината южна България с подставени лица.
135
0
 
21
 
! Отговори
Парадокс преди 3 месеца
Всичките усуквания около правото на закупуване от чужденци имаха само една единствена цел - земята да бъде изкупена на безценица от родната политико-олигархична мафия. Това вече се случи. Има собственици на огромни масиви, все "наши хора". Никога не приеха закони или други стимули за поощряване на дребните земеделски стопани и животновъди. Но, иначе са много загрижени за националните интереси...