Край: Чужденците вече могат да купуват земя в България

Решението е само за граждани на Европейския съюз
19 яну 2024 10:00, Петър Бойчев
216
Край: Чужденците вече могат да купуват земя в България
Снимка БГНЕС

Падна и последната пречка за гражданите на Европейския съюз да придобиват земеделска земя в България.Това стана 17 години след приема ни в ЕС, след като съдът в Люксембург отмени и последното ограничение.

Всички пречки за това трябваше да отпаднат още през 2014 г., но вместо това, с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) в разрез с Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС) държавата постави нова бариера, пише "Лекс". Това стана с приемането на текст в ЗСПЗЗ, който предвижда: „Право на собственост върху земеделски земи могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в Република България повече от 5 години“. Това правилото не се прилагаше само при наследяване по закон.

В четвъртък обаче Съдът на ЕС постанови, че европейските норми не допускат "правна уредба на държава членка, по силата на която придобиването на право на собственост върху земеделски земи, намиращи се на нейна територия, да е обусловено от изискването придобиващият земя да е пребивавал повече от пет години в тази държава членка“.

До днешното решение на СЕС се стигна заради преюдициално запитване от Районния съд в Бургас. То е по дело на австриец срещу сина на негов приятел българин за три ниви в бургаско.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин иска Европа да е разделена на малки държавици за ги насъсква едни срещу други и да ги владее.
173
5
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До ДОЛНЮ - няма съмнителни кредити от големите световни банки. Там не дават кредити на *** и пульо. Има си правила, има работеща система. И споко - и на теб ще дадат, стига да покриваш критериите. Евреите с нищо не са ти виновни - като не си умен като тях, приеми го без да злобееш. Не всички са умни, но живеят нормално. На по-умните от мен само мога да кажа евалла.
172
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Повечето българи нямат нищо против техните управници да се намират в Брюксел и Берлин, а не в София.
171
13
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен - Ако сме живи и здрави в следващите двайсетина години ще видим как Европа постепенно става федерация по подобие на Съединените Щати. Друг успешен вариант няма. Хората искат да живеят в благополучие и ще го имат. Епохата на националните държави е към своя край за доброто на хората. А историята можем да бистрим като хоби, лошо няма. Или в кръчмите. Ако много желаете да сте част от воинстващо племе, присъеденете се към футболните агитки.
170
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едни способни народи управляват други, неспособни. Така е било винаги в историята. Политическите форми са се изменяли, но принципът е същия.
169
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единно правителство в Берлин за всички. Това е правилния път. Не някаква разпокъсана Европа, в която всеки има претенции към съседите си. Германците са предопредели да управляват континента. Като се замисли човек, той континента си е техен...
168
2
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
двоино гражданство сега и земя на чужденци от българия не остана нищооставка и нови избори с нови лица
167
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-големите поземлени фондове в България са руски. Руснаците изкупиха България по времето на Жан ВИденов, когато българите взимаха по 3$, продаваха всичко и гледаха да се махнат. Ама копейкаджиите нямат нищо против.
166
3
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До до ЮАР- а бе другарю, не се пени толкова. Аз също имам нож, а и револвер имам. Ако нямаш аргументи, с които да ме обориш, проссто си мълчи. Мисли като пишеш - пише се с ттъъппото на ножа - така няма да ти цензурират думата. Много сте ми забавни злобарите. Не е добре, когато злобата в пъти превишава двуцифреното Ай-Кю.
165
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Германия все пак успя. Поклон.
164
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Копейките са много против някой друг освен русия да купува земя в България.
163
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Т.нар "национално-освободителни" войни са били голяма грешка. Хората трябва да са свободни да търсят материално благополучие навсякъде, без ограничение от някаква националност. Обединението на Европа е била основна доктрина на Германия по време на управлението на хер Хитлер. Затова европейските народи са го подкрепяли, а техните правителства са били против. Днес Германия успя да обедини континента с мирни икономически средства. И това е бъдещето. Единна федерация, в която заедно живеят всички.
162
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глобалистки ***,няма да ви огрее. Тази година ви е последна!
161
2
 
4
 
! Отговори
Честита преди 3 месеца
глобализация бедни българи. Нищо, че не сме равноправни с големите европейци. То повечето вече си продадоха земите на едни подставени хора, ама сега вече ще се оправим вервайте ми, за има няма 800 дни.
160
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вътю Т.ПанчевА данъци върху тази земя -кога ??щото в Швейцария е 1000 CHF на декар за година...
159
3
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Икономист Никой няма право да национализира частен имот. Освен по съдебен ред с компенсации по най-малко по пазарни цени плюс горница за причиненото неудобство.
158
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да глобално западно правителство трябва. ЕС е на път да го постигне поне за тази част на света. С един център, единно управление и закони. Иначе ще се избием едни други. За какво ни е собствена държавност като ни ограничава. Материалните възможности в големите държавни общности са много по-големи. Българското Възраждане е било грешка.
157
4
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До АнонименМного е хубаво, че ЕС обезсмисля историята и борбата на народите. Аман от история и борби, които нищо не носят. Сега, ако решиш и имаш пари, можеш да си купиш къща на Халкидики и никой копче няма да ти каже. Ако искаш, можеш да си купиш в Италия или Испания, да речем. Свободен човек си. Какво по-хубаво от това? История и борби не носят нищо, освен безсмислени загуби и дразги. Нормалните хора не се вълнуваме от това, дали Македонците са Българи. Да бъдат каквито щат. Много важно!
156
2
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 3 месеца
Нашите ако да хитри, ще продадат сега да вземат парите, а след 5 години ще национализират земята.
155
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Време е да напускаме ЕС, защото членуването ни е него е хитър начин да ни вземат земята и държавата без война. Дедите ни с кръв са воювали, за да ни я оставят, а ние ще я харижеме и ще оставиме децата ни без родина, да бъдат гости в българската земя.