Край: Чужденците вече могат да купуват земя в България

Решението е само за граждани на Европейския съюз
19 яну 2024 10:00, Петър Бойчев
216
Край: Чужденците вече могат да купуват земя в България
Снимка БГНЕС

Падна и последната пречка за гражданите на Европейския съюз да придобиват земеделска земя в България.Това стана 17 години след приема ни в ЕС, след като съдът в Люксембург отмени и последното ограничение.

Всички пречки за това трябваше да отпаднат още през 2014 г., но вместо това, с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) в разрез с Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС) държавата постави нова бариера, пише "Лекс". Това стана с приемането на текст в ЗСПЗЗ, който предвижда: „Право на собственост върху земеделски земи могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в Република България повече от 5 години“. Това правилото не се прилагаше само при наследяване по закон.

В четвъртък обаче Съдът на ЕС постанови, че европейските норми не допускат "правна уредба на държава членка, по силата на която придобиването на право на собственост върху земеделски земи, намиращи се на нейна територия, да е обусловено от изискването придобиващият земя да е пребивавал повече от пет години в тази държава членка“.

До днешното решение на СЕС се стигна заради преюдициално запитване от Районния съд в Бургас. То е по дело на австриец срещу сина на негов приятел българин за три ниви в бургаско.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Честито... По-умните ще се сетят какво ще стане, другите да продават нивите и да си харчат парите, защото ще им скочи цената.
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пешо, Пешооо, откакто те взеха на работа в днесаджийницата само някакви прикрити простотии се опитваш да пробутваш. И сега с това заглавие: "Край!" - да бе, светът се свърши с купуването на земя. Да те... у зaлухавия ***
132
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ватенки, какво сте се разпищели пак тук !? Я бегом на фронта за пушечно месо ! Съгласен съм хора от ЕС да изкупят всичката ни земя, само и само да се разкарат руските ватенки от България !
131
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До КОПЕЙКИТЕ ПАК РЕВАТ.Побъркаха та тия копейки нужно ти е лечение.
130
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Край и се прайм на улави, че имоти могат да се купуват от подставени лица и двойно гражданствопримерно гражданин на държава от ЕС и Малибу
129
3
 
12
 
! Отговори
КОПЕЙКИТЕ ПАК РЕВАТ. преди 3 месеца
АМИ КАТО НЕ ИСКАТЕ ДА ВИ ИЗКУПЯТ ЗЕМЯТА - НЕ Я ПРОДАВАЙТЕ , А Я КОПАЙТЕ..... КВО МИ СЕ ПЛЮНЧИТЕ ТУКА ОТ ДИВАНЧЕТО..??
128
2
 
2
 
! Отговори
До Ивелин Михайлов преди 3 месеца
Аз не съм закъсал, колкото ти се иска. Тя пирамидата ти ще рухне някой ден и тогава ще те видим. Пък и да видим колко от тях вземат дивидент изобщо... Не е като да не ти знаем подлите номера.
127
1
 
8
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 3 месеца
"Политическият елит" на България са едни мамини пишлигарчета, неспособвни да управляват Дръжава, затова ни закачиха за ЕС, предоставиха суверенитета ни на тепсия, а те се превърмаха просто в едни събирачи на данъци и такси, което е по-лесното;))) Не се налага да носят отговорност за големите работи, защото просто като личности и характери са слабаци и пишлювци!
126
5
 
14
 
! Отговори
реалност преди 3 месеца
ЗАЩО НЯМА РЕФЕРЕНДУМ ПО ТЕМАТА, АЗ СЪМ ПРОТИВ
125
3
 
10
 
! Отговори
Исторически парк преди 3 месеца
До 129 американоробите пак се надявате някой друг да ви управлява! Вие сте родени роби по душа и такива ще си останете ;) защото да си роб е по лесно отколкото да си свободен!
124
3
 
14
 
! Отговори
121212 преди 3 месеца
То така преди 80г. бе основан Израел - богати евреи лека-полека изкупиха земите от араби и парестинци.
123
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българите немогат да свикнат че са част от ЕС понеже България никога не стана република на СССР. Виж Литва, Латвия и Естония се чустват част от ЕС както са били част от СССР. На тях им е по-лесно.
122
12
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Надявам се искрено Съединените Американски Щати и Израел да намерят начин да изкупят земята ни,за да гарантират съществуванието на Майка България. Защото ако турците с немски и австрийски паспорти направят това,то с нас е свършено.
121
6
 
1
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 3 месеца
Аз съм се разплатил акционерите ми всяка година получават по 2000лв дивидент, а ти си броиш стотинките хехе
120
2
 
2
 
! Отговори
До Ивелин Михайлов преди 3 месеца
Къв исторически парк, кви 5 лева. Всичко е измислица. Какъв патриот си ти, какви 30 сребърника. Я да си върнеш вересиите и да се разплатиш с тия дето измами. Ако си мъж направи го, ако ли не...., не си мъж определено.
119
12
 
6
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 3 месеца
Моята държава се казва Европейски Съюз. Нормално е всеки живеещ в която и да е от бившите(за мен вече е така) 27 съставни държави(щата) да купува земя на територията ни от 4 233 000 кв км,в рамките на позволена такава земя. И вече не съм от малка държава със 7 милиона души,а сме 450 милиона,с брутен продукт втори след АМЕРИКА(САЩ).
118
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Леле, някои хора още не могат да асимилират, че са граждани на Европа. Държавите в ЕС са просто административни области с незначителна автономия, като републиките в РФ и щатите в САЩ. Държавата в която живеем е Европейският Съюз. Много от днешните българи са родени в нея.
117
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фирмата на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън протежава 85% от земеделската земя в Украйна. Байдън корпорейшън е най-големия производител и износител на селскостопанска продукция в Украйна. Факт.
116
3
 
4
 
! Отговори
ддд преди 3 месеца
Руснаци изкупиха черноморието разни фондове зем.земи когато бяха на ниска цена сега вече всеки ресе и е много силен... *** народ слаба държава...
115
4
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
Доларджиите с удоволствие ще продадат цялата българска земя на америка!