Да се возиш в бронираната кола на Ал Капоне

Продават легендарния автомобил за близо $500 000
Обновена: 12 юли 2012 17:27 | 12 юли 2012 15:55,
4
Да се возиш в бронираната кола на Ал Капоне
Снимка: RM Auctions
Бронираното возило на най-популярния гангстер в света - Ал Капоне, ще бъде предложено на търг от RM Auctions. Търгът ще се проведе на 28 юли в Мичиган, САЩ.

Този Cadillac V8 Town Sedan е закупен и брониран по поръчка на Капоне през 1928 година, като му служи вярно до 1932 година, когато гангстерът е прибран на топло, заради данъчни измами.

Автомобилът е в идеално състояние и е поддържан регулярно, тъй като през последните 70 години е редовен участник в различни изложби и събития.

В прес-съобщението на RM Auctions автомобилът е определен като един от най-значимите в довоенната история на САЩ. Публикувани са и спомените на 92-годишния Ричард Кепстърн, който е механикът, бронирал автомобила.

По негови думи, когато при баща му дошли хората на Капоне и му предложили да бронира колата, той им отказал. "Не правя такива неща", казал бащата, на което гангстерите отговорили: "Вече правите".

Ал Капоне лично дошъл да плати за готовата кола, като дал 10 пъти повече от цената на услугата. Гангстерът дал и 10 долара на Ричард, когато разбрал, че е помагал на баща си за бронирането.

Едно от изискванията на Капоне било автомобилът да бъде в зелен цвят, за да прилича на полицейските коли в Чикаго от това време. Освен това бронираният Cadillac V8 Town Sedan разполага с прожектор за осветяване и полицейска сирена. Интересен прийом, който не се използва при днешните бронирани лимузини, е и отварящото се задно стъкло, от което лесно може да се прицелиш по преследвачите си.

Иначе, ламарините на автомобила се подсигурени от 1400 килограмова бронировка с азбестово покритие, а предното стъкло има дебелина от 2.5 см.

За последно този Cadillac V8 Town Sedan е сменил собственика си през 2006 година, когато колекционерът Джон О'Куин го купува от Музей в Тенеси. Тогава за автомобила са платени $621,500. През 2009 година Джон О'Куин загива при пътен инцидент и оттогава колата на Капоне търси своя нов собственик.

През 2010 година тя е предложена на търг, но не предизвиква сериозен интерес, като наддаванията достигат до $355,000 и това принуждава организаторите да прекратят търга. Очакванията на RM Auctions за това наддаване са за суми между $300,000 и $500,000.

Още снимки на колата на Капоне вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ал Капоне не е най-популярният гангстер в света. Той е едва на четвърто място след Жаро, Маро и Милото...
3
0
 
9
 
! Отговори
До № 2 преди 11 години
Да, ама не. Например Г.Димитров е получил брониран "Пакард", след "Лайпциския процес" срещу него. Но "Пакарда", над четири тона изчезна.... от Н.К. музей "Георги Димитров" на ул. "Опълченска", когато там се подвизаваше др. Александър Лилов. При наличие на СОТ и милиционерска охрана.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е сега замислете че по това време в България, хората са карали на магаре :)
1
0
 
16
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Бих играл за тази...кола,защото има история.Капоне умира в затвора,не от гангстерски куршум,това показва,че колата не е...менте и си я...бива.Поне да я закупят за правителственият протокол и Бойко да...бичи с нея,като посреща тузари от САЩ,или арабски...шейхове.