Москвич, Москвич, ама кабриолет!

Заради успеха на "по-големия брат" са произведени едва 2 бройки
15 фев 2013 22:02,
111
Москвич, Москвич, ама кабриолет!
Снимка: МЗМА

През 1964 г. в Съветския съюз е отбелязано пускането в серия на седана Москвич 408, но малцина знаят, че в същото време конструкторът Андрей Весалов разработва и елегантен купе-кабриолет. Той носи името Москвич 408 Турист и от него са произведени само два екземпляра. Заради успехите на седана моделът бързо е забравен.

Шасито и някои детайли от купето на Турист са заимствани от модела 408, но в останалото машините са напълно различни. Първо - купе-кабриолетът е с двигател с обем 1.4 литра и мощност 63 к.с., които се постигат с иновативна за този момент технология за електронно впръскване на горивото. А освен това редица компоненти на колата са изградени от алуминий, благодарение на който се постига ниско тегло. "Туристът" ускорява от 0 до 100 км/ч за 24 секунди, а максималната му скорост е 130 км/ч.

Един от недостатъците на Москвич 408 Турист е липсата на сгъваем покрив. Пластмасовият таван се състои от един компонент и се сваля ръчно, като за целта са необходими двама души. Освен това покривът трябва да бъде съхраняван в гараж, тъй като в колата не е предвидено място за него.

Според експерти пускането на тази машина в серия би изиграло благоприятно влияние върху производството на автомобили в СССР. До него обаче не се стига заради огромното натоварване, на което са подложени конвейрите в заводите. И двата опитни образци на модела не са запазени до наши дни, за тях свидетелстват само снимките.

Още снимки вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: москвичкабриолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно, че професори, хирурзи и гастарбайтери си ги сложил заедно.Демек социалистическия хирург е на нивото на гастарбайтер в Либия...
76
6
 
6
 
! Отговори
тангента19 преди 11 години
По това време МАГАРЦЕДЕСИТЕ у нас бяха кабрио и нямаха кой знае какви технически различия .
75
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбирачите дето сега им са виновни руските автомобили ,когато виждаха преди 89 Дачиите които си бяха дефакто Рено ,се пускаха едно Румънски ***.В България кумир е марката и статуса и ,а не практичност или ефективност.
74
3
 
9
 
! Отговори
до 78 преди 11 години
Ти на всеки Волга,Волво,Мерцедес може ли да дадеш ?Луксозните се караха от хора с по висок статус доценти,професори,инжинери ,партиини светила ..., хирурзи,моряци гастърбаитари... ,нормално за редовия бачкер ,Лада,Варбург,Москвич.Помня ги такива де се не им допадаха автомобилите се,ами вървяха си пеш и само викаха авери да им свършат някоя работа и услуга.Както казва един стар гларус откакто се качих на Москвич пеша не вървя!
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Се са ви виновни Руските, Италиянските,Френските,Немските автомобили.Някои хора цял живот трезво не гледат на нещата ,е бъдещите коли ще са китайски !Писна ми от хора които живеят в 82-97 и всичкото им познание за живота определят на тоя период.Пуснете си какъвто искате филм в тоя период и коли по различни от руските никаде не ще видите в следвоенна европа.
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И не спорим какво ни е дал комунизма, той даде много. И най-важното - живот!А можеше съвсем да ни довършат...Това, което искам да ка кажа е, че капитализъма даде по-добри автомобили.
71
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво има да обяснявам, волга с двигател V8 се е правила само за милицията и КГБ.никой нормален човек не е карал такава.Те и обокновените волги бяха лукс и се купуваха само на старо.За обикновените таратайки се чакаше с години.Притежаването на камион или лекотоварна кола беше ЗАБРАНЕНО!Чак при демокрацията хората получиха право да бъдат частни превозвачи.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kogato rusnacite sa praveli koli , japoncite harakiri ,
69
3
 
16
 
! Отговори
До 67 - Кузмов преди 11 години
Смях се от сърце, за което благодаря! Връщам ти стар руски виц: Щом си се бракосъчетал с "Москвич", лягай под него! А иначе и аз помня тези колици със симпатия! Защо не мога да се върна в онези годинки!
68
3
 
14
 
! Отговори
до 73 преди 11 години
Я ти обясни що е то талига или каруца ,на децата, как се храни магарето и какви къчове бие коня.Какво искаш от руския фолцваген-народна кола?От каруцата на мерцедеса ли?Немога да ви разбера комунизма ви направи граждани даде ви автомобили домове ,дори кариера и образование ,а колите не му хаесвате.Ако си карахте каручките в керпичените села дали щяхте да ревете така!Татра-волга бяха премиума за нормалните хора -приличен средноразмерен автомобил ама.
67
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
знаете ли колко хора живи изгоряха в запарожките заради парното им отопление.
66
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха сега обясни на десата какво е УБО и кой се е возил в тия волги, ***...
65
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хм Московец ,вадиш си ръката от прозореца с типичната стоика и ти е кеф на душикчката.Да се скапе ли,тел ,отверка и *** и си се преибрал.Кефеха ме тея коли,особено жигулката с тоя мириз на бензин в купето си беше върха ,дали от миризмата или от добрата видимост незнам ,но още бих си карал с удоволствие.В момента карам автомобил 2 тона 7 места ,150 кс,ултра екстри и ергономия ,но нищо неможе да се сравни със звука на запален Москвич.
64
2
 
6
 
! Отговори
до 64 преди 11 години
УБО !Зил ,Татра,Газ-Чайка.
63
4
 
0
 
! Отговори
абв преди 11 години
До Анонимен ти си уникален ***
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kolko dalga antena , toi s sigornost sarbite xwasta
61
3
 
10
 
! Отговори
ванко 3 преди 11 години
Аеродинамично погледнато... сигурно на задна развива по голяма скорост :)
60
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като са толкова добри руските коли, защо ги правят като западните - с инжекцион и компютър? Що не ги правят с кабуратори и делко, а си купуват бошовски инжекцион? телета...
59
3
 
1
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
Е, какво е виновен тогава новия ти автомобил, катомайсторите са били с две леви ръце?
58
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волга с осем цилиндров 5 литров двигател издухва всичките *** на фолцваген,фиат,мерцедес,бмв... за тоя период.---------------- И къде си виждал такава волга?