Мрем на пътя, а младите водачи... Кой ги учи? На какво ги учи?

Инцидентите – заради ниска култура на шофиране и липса на умения
Обновена: 17 авг 2018 13:40 | 17 авг 2018 11:00,
58

Младите водачи у нас масово не знаят как да реагират в различни ситуации. Културата на шофиране е изключително ниска, коментира пред Bulgaria ON AIR Явор Алексов, създател на школа за усъвършенстване на млади шофьори.

Думите му идват като потвърждение на тежкото ПТП в Петрич, което осакати тийнейджър, а сестра му е в тежко състояние. Автомобилът, помел децата, е управляван от 18-годишен с книжка от около два месеца.

"Културата на пътя идва основно от първите стъпки, които се правят за получаване на свидетелство за управление на МПС, а именно - курсовете. Те обаче са доста далеч и от гледна точка на дисциплината, и чисто технически от това как се управлява автомобил", допълни Алексов.

Още по темата

Според дрифт пилота Александър Язов–Матрицата в повечето случаи причините за пътните инциденти представляват най-вече лошо стечение на обстоятелствата - липса на умения от страна на водача и липса на преценка на ситуацията.

"Най-вероятно това е и причината за трагедията в Петрич. Дрифта е изключително сериозен спорт, той се практикува на специални места със специално пригодени автомобили. Улицата в никакъв случай не е място, където да се прави това", обясни Язов.

В студиото на "България сутрин" един от най-успешните ни рали пилоти Крум Дончев подчерта, че възпитанието стои в основата на поведението ни на пътя.

"Би било добре да осъзнаем, че всеки един автомобил може да бъде оръжие и да отнеме човешки живот", посочи той.

Дончев подкрепи тезата, че дрифта не може да се практикува самоцелно на нерегламентирани за това места, още повече, когато на пътя има други хора. И бе категоричен, че основните проблеми за войната по българските пътища са културата и липсата на контрол от страна на съответните органи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато има "Кво ша праим ся?" ще има и такива некадърни шофьори.
32
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да направят като във Финландия. Там тестовете за шофьори са брутални.Може да са брутални, ама там държавата не те задължава да даваш пари на някакви часни автошколи да те учат. Имаш правото да се учиш на обикновен автомобил с придружител, който не е инструктор колкото си искаш часове без да плащаш на автоинструкторската мафия.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма млади няма стари шофьори, масово се кара зле. От младите шофьори само е такива отворковци правят катастрофите, дето мама или тате е някакъв и си мислят че всички са им длъжни.
30
4
 
6
 
! Отговори
нормален тип преди 5 години
Да направят като във Финландия. Там тестовете за шофьори са брутални. Гледайте Топ Гиър епизода с Мика Хакинен и шофирането във Финландия и ще разберете колко сме далеч и че никога няма да се оправим.
29
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НедрифтърВсички свитетели твърдят в показанията си че е карал с превишена скорост и че е "дрифтил". МВР без да е свидетел Твърди, че "Дрифт" не е имало.Аз мисля да вярвам на свидетелите...
28
8
 
1
 
! Отговори
Убиват схолограми преди 5 години
Провеждаме тестове след сигнали. Водач опитен с дете и жена в колата след облъчване през незаконни полицейски камери става пси агресивен.По тесен път в село с много завои кара бързо .настига група караща с над 40 км повече от допустимата разрешена скорост.Карат до 3 метра дистанция..плътно.Всяка грешка води до серия от ругатни ,озлобяване и опити за прегазване на виновника.ПО обратния път няма пси активиране водача спазва стриктно скороста и дистанцията.Ползваха холограми за тех прегледи.
27
0
 
19
 
! Отговори
Вин Дизел преди 5 години
Хайде пак, дрифт ли е или не...Нещо да му писне на човек. Това *** направи 2 деца инвалиди, независимо дали е дрифт или не. Понеже не съм експерт, дори да не е било дрифт, дали с 50 км/ч в населено място, при мокра настилка щеше да има такъв ефект. Ок, пишлемето не е дрифтил, но е карал с висока скорост и неосъзнат контрол над колата за 2 месеца...Щото требе да изглежда като пич...А сега изглежда като един типичен 80%-ов...А съмнение нямам, че полицията ще каже, че е било "разходка с лодка"
26
9
 
1
 
! Отговори
Цакат с холограми преди 5 години
нагли престъпници на власт в София тероризират милиони с тежко вредни холограмни оръжия продавани сполицейски рекет.Действащия закон ЗАБРАНЯВА ИЗРИЧНО лепенето на предни стъкла на лепенки .Отвличат вниманието на водача.Нагло престъпните холограмни оръжия с е ползват за тежки целенасочени трайни увреждания на земята и за нагли експерименти вкл срещу водач и пътници вколата.Обсебените след пси активиране през камери с анеадекватни и карат по пътя като биороботи .Не реагират на предупреждения.
25
0
 
13
 
! Отговори
Гневен!!! преди 5 години
Кой дава Свидетелства за Правоуправление на МПС на ВСИЧКИ ,,ИНДИАНЦИ'', които не могат даже да се подпишат, за да могат и да четат!!! Дават ли си сметка ПРОДАЖНИТЕ човечета, че Днес или Утре техни близки ще бъдат ПОГАЗЕНИ!!! Няма ли кой да направи проверка на издадените в последните 15 години книжки на НЕГРАМОТНИ?!?!?
24
0
 
9
 
! Отговори
Недрифтър преди 5 години
Добре де един унифромен вчера каза, че не било дрифт, къде е истината ? Или май пак колегите прикриват сина на бивш колега ? Много ми беше интересно да слушам как МВР са събрали данни, че нямало данни за дрифтене ? :) Отделно по темата мен даже не са ме изкарвали на магистралата да карам, по време на курсовете, какво остава за каране при екстремни условия ?
23
0
 
11
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Купуват си книжки, не ги е грижа за глобите (джобни пари) - наказанията... Какви наказания, татА и мамА ще ме отървът, та аз съм им съкровището...
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Главната мутра учи всички нас на всичко! На морал, на съвест, на литература...Да гласуваме отново за него и да мълчим!
21
0
 
5
 
! Отговори
нови глоби ицени преди 5 години
Въпроса е какво се цели с тези публикации ,чувства се обработката --нещо ще се увеличава ,мисля че държавата е решила да *** .Досега тя само взема година след година по-завързани листовки и нови закони предразполагащи корупция ,няма стар шофьор който да се справи с тези измислени листовки аз сьм ги чел и не мога да разбера ,това нещо да научиш ли е или специано създадена материя ,че да бъдеш скъсан...песимист съм и смятам ,че ужаса ще се увебичва год. след година.
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрифтът е сериозен спорт... _ докато има такива безсмислици ще има и такива резултати.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен 16 преди 5 години
До Анонимен 9 имах предвид
18
0
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
Аз със лада съм се блъскал ,баща ми със жигулата волана му счупи кокалите,двигателя влизаше в купето ---на американците и пътищата и автомобилите са други иначе е вярно за годините и книжките па и те са карали бързо ...
17
0
 
11
 
! Отговори
Васко преди 5 години
С очите си видях как в Разград учебна кола мина през кръгово кръстовище през насрещното. После защо има *** по пътищата...
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10По "живково време" една позната от провинцията"помогна"на снаха си да вземе книжка, защото в София постоянно я късаха. След един месец й се ревеше. Снахата предизвика катастрофа и брата бе с потрошени ребра!!!!! При нас скъсаха само едно момиче, но то мина първите 60м. на стартер. Това 1984г. Товарните коли преди 30г. се ползваха за черни курсове и ни пишеха часове които не сме курмували. Със соц съзнание да ни се даде демокрация??!!
15
1
 
7
 
! Отговори
2 000 000 мл км преди 5 години
Управлението на автомобила отразява МОМЕНТНОТО психологическо състояние на водача ---тоест в различна част от деня под различни емоции човек кара различно дори определена песен може да повлияе да не говорим за мадама с ,,бронзов тен ,,до 19 г. натоп....ор...чен младеж--чудеса ще направи да я впечатли ,па и аз бих се понапънал малко .....ха ха ха.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10, в САЩ взимат книжка на по 16 години. Курсът е супер лесен, даже знаците често имат и табела отдолу, та да прочетеш какво значат. Та и това не е. Просто сме си много сбъркани и то от край време. Виж статистиките даже - навремето, при много по-малко коли, загиналите са били доста повече (през 1972 г. са 1204!). То си едо манталитет, а нашият е...абе, не е за разправяне.