Мрем на пътя, а младите водачи... Кой ги учи? На какво ги учи?

Инцидентите – заради ниска култура на шофиране и липса на умения
Обновена: 17 авг 2018 13:40 | 17 авг 2018 11:00,
58

Младите водачи у нас масово не знаят как да реагират в различни ситуации. Културата на шофиране е изключително ниска, коментира пред Bulgaria ON AIR Явор Алексов, създател на школа за усъвършенстване на млади шофьори.

Думите му идват като потвърждение на тежкото ПТП в Петрич, което осакати тийнейджър, а сестра му е в тежко състояние. Автомобилът, помел децата, е управляван от 18-годишен с книжка от около два месеца.

"Културата на пътя идва основно от първите стъпки, които се правят за получаване на свидетелство за управление на МПС, а именно - курсовете. Те обаче са доста далеч и от гледна точка на дисциплината, и чисто технически от това как се управлява автомобил", допълни Алексов.

Още по темата

Според дрифт пилота Александър Язов–Матрицата в повечето случаи причините за пътните инциденти представляват най-вече лошо стечение на обстоятелствата - липса на умения от страна на водача и липса на преценка на ситуацията.

"Най-вероятно това е и причината за трагедията в Петрич. Дрифта е изключително сериозен спорт, той се практикува на специални места със специално пригодени автомобили. Улицата в никакъв случай не е място, където да се прави това", обясни Язов.

В студиото на "България сутрин" един от най-успешните ни рали пилоти Крум Дончев подчерта, че възпитанието стои в основата на поведението ни на пътя.

"Би било добре да осъзнаем, че всеки един автомобил може да бъде оръжие и да отнеме човешки живот", посочи той.

Дончев подкрепи тезата, че дрифта не може да се практикува самоцелно на нерегламентирани за това места, още повече, когато на пътя има други хора. И бе категоричен, че основните проблеми за войната по българските пътища са културата и липсата на контрол от страна на съответните органи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Семейството го няма. Майка на гурбет. Ако бащата е наличен, пие. Катастрофата от Петрич не е заради пропуски на инструктора. Бащата, доколко разбрах е бивш полицай от икономическа полиция. Става въпрос за насадено чуство за безнаказаност. Съдя по лични наблюдения на други персони. Някои пристигат на курсовете за шофиране управлявайки автомобили!!!! Закони има. Няма кой да ги прилага или не важат са всички.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не искам придружител до 21 години. Искам , не извинете - НАСТОЯВАМ, на хората, който имат нужда от придружители, да не им се дава право да карат!
11
1
 
29
 
! Отговори
задвратников преди 5 години
То идете да кажете нещо на някое лапе в детската градина да видите как ще ви завре в на маика ви .....ьзъ еиии такава уста ще ви отвори и ако му врътнеш един шамар ще вие като три линейки...А като пораснат стават такива който смятат ,че на тях всичко им е позволено ,че са центъра на галакгиката и света работи за тях ...но това е модерното възпитание при което психолога на у-щето има по големи права от родителя ,а психолога какъв е никои не знае някаква си с диплома ....
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИванТе сегашните лидери са такива. Нормалните хора с обноски, на които им пука за държавата са ... считани за ***. Затова всичко върви на зле.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 30 години, ако не ме лъже паметта, хората пак караха на по 18 години. Разликата бе, че курсовете бяха дълги и трудни за взимане, а не пускаха току-така, особено ако надушат бъдещ състезател, поне докато го кротнат малко.юДнес - 10 часа учиш "лситовки", караш 20 часа, минаваш един "тест" и един "испит пу курмувани" и ето на - шофьор си. Имаш право да вземеш 40 годишна кола до 3.5 ТОНА, и да си караш.
8
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Така става народе... всичко така ще става.Ние тепърва започваме да виждаме провала на това родителско поколение. Нещата тръгват от вкъщи и неслучайно народът е казал - първите 7 години са най-важните!Ниска култура на уважение в семейството, ниско ниво на интерес от съвременните родители, въобще пълна катастрофа. Българинът го очаква такова бъдеще, представете си, че голяма част от тези хора ще са бъдещите лидери на държавата.Надрусан и пиян смачка 6 човека, държаша го няколко дни и айде.
7
0
 
9
 
! Отговори
от пътя преди 5 години
Никой не се е родил научен, но от една страна младите шофьори не са учени достатъчно да се справят на пътя, от друга не подлежат на никакви ограничения, и това се оказва голяма беда за държавата, хората, обществото изобщо.Не на последно място е възпитанието на децата да правят каквото си искат и да не зачитат правила по една или друга причини. Както се казва едни гамени носят много проблеми.Като бях млад шофьор контр. талон се дупчеше- който не ме беше спрял той не го беше дупчил. Нямам катаст
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Културата на пътя идва от културата в семейството, пичове.Ама поне от 70 г. едни определени хора ги учат, че са над другите... И останалите гледат от тях, кой колкото може. Накратко, учат ги, че за свещени крави и каквото и да направят, никой не може ги пипна. Така не става.
5
2
 
17
 
! Отговори
к ои ,кои --тои кои. преди 5 години
Е кой учи младежите да продават наркотици ,кой учи младежите да стават сводници кой учи младежите да събират дългове ,кой учи младежите да гледат коноп ,кои учи младежите да рекетират ,кои учи младежите да ходят по мачове и да се бият---- да ви кажа мутренската ни държава с променена ценностна система.
4
1
 
27
 
! Отговори
sas преди 5 години
всяко момче се учи да кара по модела на баща си. Последният път, в който ме е возил полицай в цивилна кола, изобщо не спазваше знаци и червен светофар, а пък за пример на пътна култура ли ще го имат.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
80% от младите са загубени за обществото. Дали ще като шофьори или ТВ герои, няма значение. Това са хора без ценностна система.
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът не е, че не е научен, а че е гамен, *** и полицейски син (защитен от системата)
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Липса на умения, не знаене на правилата, но затова пък самочувствие до небето.- поведение на магисралата- правилото на десния (не само на неозначени кръстовища, но също и там)- престрояване от 2 колони в 1- поведение в кръгово движениеи т.н. - все неща, дето масово българина не ги знае и умее, но пък се вре в калабалъка