След 2030 г.: Дания забранява бензинови и дизелови коли

Правителството готви и план за отказ на страната от изкопаеми горива
3 окт 2018 11:52, Бойчо Попов
33
След 2030 г.: Дания забранява бензинови и дизелови коли
снимка: Ройтерс

Дания обяви, че ще забрани продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2030 г., като се надява дотогава вече да разполага с около 1 млн. електрически коли по пътищата, съобщава Euractiv. 

В реч пред датския парламент министър-председателят Ларс Льоке Расмусен заяви, че „дизеловите и бензинови автомобили в Дания трябва да останат в миналото. Бъдещето е зелено“, добавяйки, че всички продажби на нови превозни средства, ползващи изкопаеми течни горива, ще бъдат спрени до 2030 г. 

Датският енергиен министър Ларс Лилехолт обяви приемането на забраната по време на правителствения съвет, дискутиращ въпросите за климата през изминалата седмица.

„Само за 12 години ще прекратим продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили. А за 17 години всяка нова кола в Дания трябва да бъде електрическа или друг тип, които да работят при нулеви емисии на вредни газове“, заяви Расмусен.

Изявлението поставя въпросителна около използването на хибридните автомобили, които също се очаква да бъдат забранени в страната след 2035 г.

Датският премиер повиши и бройката на електромобилите, които трябва да бъдат закупени и пуснати в употреба до 2030 г. Расмусен призна, че този преход няма да бъде лесен, както и увеличаването на броя на електрическите превозни средства от половин милион (предложени от Съвета на климата) до един.

Понастоящем Дания има малко над 2 млн. автомобила, което значи че след 2030 г. електрическите автомобили ще представляват 50% от общия автопарк на страната.

Как се движат продажбите на електрически автомобили вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
0
 
! Отговори
ан 24 до ан 27 преди 5 години
Не съм решил че знам повече от инженерните университети или от теб. Ходил съм много пъти там по работа и знам колко са наивни. Вярват на всичко ново и технологично, докато ние сме по-резервирани... аз примерно предпочитам каменно-тухлената къща пред иновативните къщи от картон и т.н За БВП, не знам дали си наясно, че там държавите са свръх богати от добиви на полезни изкопаеми, нефт,газ и затова имат такъв висок БВП. Общ работник на пристанище взема 2-3000е за 8ч раб ден-това е субсидиран доход
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Значи, искаш да кажеш, че странта, която има два инженерни университета в топ 10, чието БВП е около 6 пъти по-голямо от нашето, ама е с по-малко от половината ни територия, не е успяла да предвиди тези неща, но ТИ ТОЧНО успя и реши, че си прав :).Ех, вече съм спокоен, че имаме такива способно хора в България. Всичко, ще е цветя и рози.
26
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да държавата им е малка всички вече ще ходят пеш тъмън ще решил и проблема със затлъстяването както и с недостига от пари за транспорта като всички си купят билети той ще се покрие.Ех тия практични европейски политици.Мислят без да съм им го искал за всичко вместо мен за колата ми за здравето ми някой ден и за селсуалната незадоволеност на жените ни ще помислят там ще интегрират абе грижовни добри хора.
25
2
 
1
 
! Отговори
моше преди 5 години
гойте бяха деиндустриализирани, сега ще бъдат пратени и в тотална енергийна бедност, т.е. деенергинизирани и най-сетне ще бъдат наши роби, както светото писание казва.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам..те са забили перки на всяко място, че даже и в морето имат хиляди... може би. Това им дава фалшив кураж, че от вятъра може да се захранва цялата държава с ток. Нооо, не са предвидили поддръжката, природните стихии или пък тихо време/ безветрие-не може цяла държава да има основен източник на ток-вятъра. Сега пък да добавят и целия транспорт-и той на вятър? Нека да пробват-опита ще от полза за всички.
23
2
 
5
 
! Отговори
Агент Гибс преди 5 години
Добре де , ами електроенергията от какви източници се произвежда ? От *** , дърва , газ и атом ....Ами батериите какви са и за рециклирането им какви са ресурсите ? Простотии до шия за невежите !
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вие знаете ли, за газта и колите в Дания ?
21
3
 
5
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
къде е свободният пазар - това по лошо и от СССР, правителството централно диктува всеки аспект от живота ти. интересно от къде ще има толкова електричество като в ЕС и АЕЦ-ите и ТЕЦ-овете ги затварят. Без съмнение, водят стадото овци към пропаста!!
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те рашките щяха да колонизират луната за да построят там термо-ядрени електроцентрали. Обаче електричеството не може да се транспортира в насипно и в пакетирана форма. И работата нещо се утече.А защо не рециклират енергията?
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17Това не ти е българия и НСИ, където пишат че средната вече гони 1300 лева ...
18
3
 
6
 
! Отговори
ined преди 5 години
Още от времето на Шекспир има нещо гнило в Дания
17
3
 
4
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
На 1млн.електромобили колко репатраци ще се полагат?Само не казвайте,че няма да са нужни,не е сериозно.
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е не в технологиите а това че се налагат насилственно. Нека хората изберат какво е по доброто за тях .
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много професор в тоя форум, много оценка, много чудУ бре ейййй. Да се чуди човек, българите, как не сме колонизирали Слънчевата Система още ...
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗатова стигнаха 60% от елекричеството им, да идва от "алтернативни източници". Наливат десетки милиарди за нови и нов паркове и правят цели острови с ветрогенератори. От 10 години имат специалности в техническите им университети, свързани с това.Единственият "сейр" който ще е гледаш е, като се чудят 18 годишните датчанчета в Слънчев Бряг, защощо мирише на стар дизел и висят жици по трафопостовете ...
13
4
 
9
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
В Дания открай време притежанието на автомобил е супер лукс. Данъците са убийствени. В някои отношения България е по-добро място за живеене пред скандинавския рай. Да не можеш да се качиш в трошката сутрин, че да те лъхне мирис на газчица... Вижте и какво се случва с децата в Норвегия... Живее ли се така?
12
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечтите са хубаво нещо. А как ще набявят ток за всичко? Коли , жилища , производство ? Ако си мечтаят , че със слънчеви панели и ветрогенератори ще стане много се заблуждават. Ще им гледаме сейра ...
11
9
 
6
 
! Отговори
джо преди 5 години
Това е бъдещето след време почти всеки ще разчита на електрическо задвижване , но се питам какво ще правим с батериите. Те също ще бъдат голям проблем и тяхното рециклиране ще е доста сложно.
10
3
 
12
 
! Отговори
Така е преди 5 години
те дотогова няма да имат сухоземна повърхност за това.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на хората. Имат хубави доходи, могат да си го позволят, правят го...Виж, при нас е по-сложно...