Електрониката в колата: Как ни следят автомобилните компании?

За какво записват данни производителите на коли?
4 окт 2019 14:45,
20

BMW i3

След всяко изключване на запалването и заключване на вратите електромобилът BMW i3 предава информация относно броя и съдържанието на грешките, детайлни данни за акумулатора, данни за точките за връзка с други транспортни средства, избрания режим на движение.

Снимка: Архив, Reuters


Производителите превръщат автомобилите във все по-комплексни машини на колела, чиито компютри извършват милиони изчисления в минута и осъществяват свързаност с различни системи, отдалечени на километри. За много от операциите автомобилите събират, съхраняват, обработват и изпращат различни по вид и обем данни. Какви точно са те – това е резултатът от проучването на Германската асоциация на автомобилните клубове ADAC.

В теста участваха Renault Zoe, Mercedes B-Class и два модела на BMW – 320d и i3. Производителите не са предоставили информация за изследваните техни продукти, а за голяма част от въпросите не е била налична и публична документация. За изследването независимите експерти са разглобили командните апарати и са ги анализирали чрез дефиниране на вътрешната и външната им комуникация.

С изключение на предписаната от закона употреба на данни, например eCall или контрол на отработените газове, собственикът на автомобила би следвало да има възможност да изключва лесно връзката за данни, стига те да не са нужни за непосредствената работа на автомобила.

След извършване на проучването ADAC излезе със следните позиции: за всеки модел производителите следва да предоставят списък със записваните, съхранявани, преработвани и предавани външно данни. Този списък трябва да бъде достъпен за потребителите, свързани с обслужването на автомобила, например търговци. При представянето на нов модел списъкът с данни следва да бъде проверяван от неутрален източник. И не на последно място, независимите сервизи и пътна помощ трябва да разполагат със списъка с всички тези данни.

Вижте всичко по темата в automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е демек тия АДАС са си направили некво проучване, разглобили са некви джаджи по колите, не са открили нищо, а само са изброили некви препоръки. Да можеше и на мен така да ми дават пари за нищо...
14
2
 
7
 
! Отговори
Вангу преди 4 години
Ха ха ха ,тъй ни се пада...чипа скоро иде и в телата ни уж вместо ваксина,ха ха ха ...хак да ни е ...като не вярваме в Господ а в човека и материалните неща...
13
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименРусофилите(доносниците)се притесняват от следене ,защото самите те при социализама следяха и преследваха хората
12
2
 
1
 
! Отговори
Тя електрониката преди 4 години
се маха бре... само мерак да имаш.
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стане ли време за следене рософилите в панике, Путин в истерике. Бе да ме следят, какво ще открият, пука ми. От една страна ми харесва, търсил съм някакъв продукт след малко ми излизат реклами на същия през други сайтове и понякога цената е по-добра. Следете ме повече, няма проблеми.
10
1
 
7
 
! Отговори
ЛЛ преди 4 години
А Москвич какво праща???
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже изпраща данни и колко пъти си пръднал в колата с точен анализ на миризливите газове.
8
1
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Мен в Москвич 412 никой не ме следи...
7
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз затова си карам над 20 годишна кола, дизел. Няма катализатор, няма дявол, но едно облаче не излиза от ауспуха.Цялата електроника ми е ясна, имам всичките и схеми и си я ремонтирам сам.Могат да ме следят по интернет толкова, колкото могат да следят старите ми обувки.Моторът е повече от железен!Дизеловите двигатели са проектирани така, че да издържат на високо налягане и температура, затова са практически вечни!Двигателят не работи а мърка като котенце!
6
7
 
13
 
! Отговори
Команиз рософил преди 4 години
Елюменатите ни следят.За Бога братя купувайте Москвич!
5
1
 
5
 
! Отговори
до първи преди 4 години
пробвай през фейсбук. те тамън тестват подобна функционалност :)
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много малко хора ще си купят такъв автомобил.
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 1Аааа, човече, поизостанал си от новите технологии!Вече има такива коли, с масажиращи подгряващи седалки, които като натиснеш само едно копче и ти правят cвиpкa! И не, нямам предвид клаксона...
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Кварталните бабички все след тебе ще карат.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията не казва нищо. Карам от май месец Insignia GSi чисто нова. По една случайност преди години съм работил в компанията, която прави софтуерът за всички коли на GM (вече Опел е на Пежо, но моята GSi е немец). По друга случайност те имат офис и в София :) Абсолютно всичко се събира и обработва- информацията е ценна. Особено в моята кола- тя е Connected и по всяко време мога да я отключа, да я видя къде е, да я ползвам за Hotspot и това през телефона. Всичко това се логва и се пази години.