Фишове и присъди ще определят "Гражданската", може да скочи до 400%

Ще има клас "Бонус-малус", определян от Гаранционния фонд
Обновена: 20 ное 2019 07:00 | 20 ное 2019 07:00, Александър Попов
163
Фишове и присъди ще определят "Гражданската", може да скочи до 400%
Снимка: Булфото, архив

Два основни фактора ще определят цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на шофьорите. Единият е дали имаме фишове или влезли в сила наказателни постановления. Другият е дали водачът има влезли в сила присъди за извършени престъпления, опасни за обществото и обществения ред.

Според внесения за обсъждане от Комисията за финансов надзор законопроект за въвеждането на системата "Бонус-малус", ако шофьор е сниман с превишение на скоростта от 21 до 30 км/ч извън населено място, ще получава една наказателна точка и цената на "Гражданска отговорност" ще нараства с 10% или с 25%, предвиждат предложените два варианта. Ако обаче превишението на скоростта е с 21 до 30 км/ч в населено място, застраховката ще поскъпва с 30% или със 75%, пише "Труд".

Още по темата
Предлагат се 15 или 20 класа в системата "Бонус-малус" като в съответствие с броя извършени нарушения или пък липсата им, водачът ще бъде позициониран в определен диапазон – "неутрален", "бонус" или "малус", става ясно от проекта, цитиран от "Монитор".

Класът на водач и собственик на МПС ще се определя автоматизирано от информационната система на Гаранционния фонд.

"Неутрален" клас ще се дава на шофьор, който не е бил вписван като такъв в полица за задължителна застраховка и за когото няма информация относно фишове и присъди за извършени от него след 1 януари 2020 г. административни нарушения и престъпления.

В случай, че дадено физическо или юридическо лице е собственик на повече от едно превозно средство, то "Бонус-малус" клас ще се определя за всяко едно от превозните средства поотделно.

"Бонус-малус" клас на собственик на МПС ще се определя и на всеки лизингополучател, който е страна по договор за финансов лизинг.

Цената на "Гражданска отговорност" ще нараства с до 400% за неизрядните шофьори, които правят нарушения на пътя. За хората без нарушения има два варианта – максималният размер на бонуса да бъде до 25% от цената на полицата, или до 23%.

За всеки автомобил собственикът ще посочва кой има право да го шофира. А цената на полицата ще се определя според нарушенията на този от шофьорите, който има най-много и най-тежки провинения на пътя. Важно е да се подчертае, че ако собственикът на колата я даде на някой, който не е записан, че има право да я кара, полицата "Гражданска отговорност" ще важи. Но на собственика и на самия шофьор ще може да бъде наложена глоба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
0
 
! Отговори
КралиМарко преди 4 години
Само луд може да плаща на крадци и измамници, каквито са тези мутри-застрахователи,съсобственост на политици.Та, защо всички държавни служители и служби,като кат,данъчни и други са без застраховки,винетки и данъци,а простооолУдието го товарят безмилостно?!Защо се плащат данъци и такси - пътищата са лунен пейзаж,защо са винетките, за какво отиват парите - резултати от години само отрицателни - от зле на по-зле!Такси , данъци,глоби,актове,фишове,налози,задължения...а резултати от тези мутри кога!?
151
0
 
0
 
! Отговори
Малии преди 4 години
Абе тия надминават и КОМУНИСТИТЕ, ПРЕДЛАГАМ следващата стъпка да се посочват и кои хора ще са пасажери в този автомобил и ако се качи друг да конфискуват автомобила и да изземе недвижимото имущество на всички задървани в полза на Държавата.Така си е най - справедливо.
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
снимката кърти мивки по начина по който е хванал палката все едно ви показва среден женски прист
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така аз май схванах идеята на рекетьорите застрахователи за нарушение на пътя за което има фиш или акт да плащаме и на тях , малий каква хранилка искат да си спретнат мутрите
148
0
 
3
 
! Отговори
хах преди 4 години
БОНУС , ТАРАТАНЦИ, НА 1000 ЧОВЕКА, САМО 1 НЯМА НАРУШЕНИЯ.... и това ще е някоя заспала *** дето не кара.
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли статистика в момента колко хора са без нарушения!?Защо не кажат ако Днес имаше Бонус-маус колко щяха да са с 400 %
146
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпреки неработещата система "гражданска отговорност"(фактите говорят точно това,защото катастрофите и смъртните случаи при тях непрекъснато, всяка година,не намаляват а се увеличават) тя не само че се толерира ами и почти всяка година,чрез милиционерски прийоми става още по-скъпа и неадекватна от към справедливостта.
145
2
 
4
 
! Отговори
Комбинатор преди 4 години
Идея си нямате каква ниша се отваря за правене на пари! Ама здрави! Как ме е яд, че не съм в Бг по това време! Влага се време и труд и се прави нещо като база данни на баби, дядовци и т.н., които могат да "изчистят" досието на автомобила. Срещу някакво възнаграждение автомобила се "изпира" чрез фиктивно прехвърляне, като насреща се прави запис на заповед казаеща автомобила. Дедото или бабата получават някоя кинта. Просто като фасул и никакви рискове! Всичко е законно!
144
1
 
7
 
! Отговори
Радо преди 4 години
Гражданската е вдигнаха със 100% миналата година, сега искат с още 400 на тези 100 и ако си участник в ПТП ти покриват някакъв минимален процент от щетата и то, ако не си ти виновника за ПТП.... абе пълен цирк
143
1
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Ако ще я увеличават 4 пъти за неизрядните шофьори би следвало да я намалят с 4 пъти за неизрядните. Кви са тея 25% отстъпка .Отново цялата схема е да се товари излишно бюджета на Българите
142
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не съм гласувал за ГЕРБ и никога няма да гласувам за партия водена от човек не прочел нито една книга а управляващ Държавата,печелейки избори,чрез заплахи измами и търговия с гласове.Божеееее...ее,опази България както винаги си го правил,че ние сами няма да можем.Не остана нищо свястно и почтено в тази Държава.И страх от тебе вече нямат.Напомни им,че не са вeчни и безсмъртни.Дай им сигнал да престанат с малоумията и да спрат геноцида над тоя нещастен народ.
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствения резултат от така направеното предложение ще е повече катастрофи и повече смърт на пътя.Неадекватната намеса на Държавата посредством частни дружества(разбираи интереси) в междуличностните отношения между гражданите винаги е носело само увеличение на катастрофите а като последствие от това и насмъртността по пътищата.ВМЕСТО ДА СИ ИЗПЪЛНЯВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПЪТНАТА СТРУКТОРА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДВИЖЕНИЕТО,тя измества съдът,единствената институция която определя вина и осъжда
140
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нужда да се открива топлата вода тя отдавна е открита , просто трябва да копират и приложат работещи системи измислени от по умни хора в напредналите страни , много е просто , *** наще тиквеници се опитват да мислят като нямат капацитета за това и резултата е налице кризи в всеки сектор и полумъртва държава
139
0
 
12
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Гражданската", може да скочи до 400% А рушветите за КАТаджите можгат да скочи до 200 %
138
2
 
12
 
! Отговори
Емигрант преди 4 години
До Анонимен То в повечето нормални държави е така,в Австралия също застраховките намалят ако нямаш нарушения и иск за плащане. Всичко в България е сбъркано в ценообразуването: здравеопазване, застрховки, данъци, закони, образование. Но не може да се очаква друго след като тези които останаха в държавата избират такова управление. Че и се сърдят като им даваме идеи отвън. Заслужават си го.
137
2
 
17
 
! Отговори
Скотник преди 4 години
Протести има ли ? Няма!! Е, всичко е ОК! Пасете спокойно овце!
136
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук в Австрия ако нямаш нарушения застраховката ти пада с 50 % това е стимула за да си примерен водач. Ако имаш нарушения си плащаш пълният размер на застраховката и толкоз. Абе тия вашите Мутрета много за балами ви имат бе. И това го по Българиха.
135
0
 
14
 
! Отговори
Венизелос преди 4 години
Така е като дават тапии за образование на кьораво и сакато, а те нямат хал хабер за какво иде реч. Така е и със застраховките - нерде нарушения, нерде застраховки. Тия там са напълно ***. Как ще вържеш една кола детго се движи към един собственик или към един шофьор ?Бойко да събира вересиите и веднага да ги уволнява. Иначе и той ще стане4 *** като тях.Рекох.
134
1
 
10
 
! Отговори
минчо преди 4 години
неплащайте граждански бре-какво ще ви направят-да не разстрелят-до сега човек без гражданска в затвора няма-имам колега на 46 и до сега няма книжка-ни знае какво е технически,ни гражданска -има една стоянка в сенника и така -проблеми няма
133
0
 
17
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Ако тази система влезе в сила ще има революция, но според мен всичко е кьорфишек. Ще вдигнат със 100 - 150 лв. на всички.