"Бонус-малус" при "Гражданската" - двойно наказание или справедливост?

Целта е намаляване на катастрофите, твърдят от Института за пътна безопасност
Обновена: 21 ное 2019 09:35 | 21 ное 2019 09:25, Александър Попов
129

Комисията за финансов надзор завърши окончателното си предложение за системата "Бонус-малус", която ще определя цената на "Гражданска отговорност" за шофьорите. Според проекта, който ще се обсъжда в следващия месец, примерните шофьори ще плащат 23% или 25% по-ниска застраховка, а за нарушителите тя може да скочи и с 400%. Всичко ще зависи от получените актове и влезли съдебни решения за нарушения на пътя.

Идеята е шофьорското досие да се попълва през следващата година, а от 2021 системата да заработи.

"Системата е за коригиране поведението на водачите. Това предложение не е само за корекция на цените, но и за безопасността", посочи Емил Марков от Института за пътна безопасност в "България сутрин".   

По думите му се очаквало още в първата година да има по-малко катастрофи и ранени - една от големите цели на промяната.

"Няма такова нещо като двойно наказание, идеята е да има повече справедливост при плащането. На всички е ясно, че пътищата са зле, има какво да се коригира в системата", коментира той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов подчерта, че "Гражданската отговорност" не е възпитателен продукт.

"При този нов прочит не виждаме нищо ново. Носим си отговорността, когато нарушаваме Закона за движение по пътищата. Държавата да си оправи пътищата", призова той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
23
 
! Отговори
Неук преди 4 години
До 52 - много си далеч от истината. Системата бонус малус се въвежда у нас в този си уродлив вид само да се съберат едни пари в застрахователите и кой колкото може да си присвои. Това е. При сега предложените норми на повечето богаташи ще им е по-изгодно да си регистрират колите в чужбина и там да плащат, а не в България. Ще страдат *** като теб, които се радват, ама хал хабер си нямат на какво. От всички грехове напътя единствения ми е, че не винаги намалявам на знаци касичики на КАТ
45
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май доста хора не разбират, че така мутрите застрахователи ще си събират парите изплатени за щети през следващата година. Отделно, че мутрите ще са на печалба от всички застраховани - от едни повече, от други по-малко. На практика изплащането на щета става като кредит, който ти дава мутрата и който изплащаш в следващата година със следващата увеличена застраховка ГО. Сега това го правят с Каското.
44
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да излезнем пред парламента да протестираме, защото се чудят как да ни изтискат до последно УЖ за наше добро!
43
0
 
13
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Такъв списък с шофьори на колите има в държави като Казахстан. Там се водих с един приятел, и го питах. Защо трябва да има списък на хората която могад да шофират даден автомобил в колата. Той ми отговори, че не се знае много добре, но ако те спрат го искат, затова по добре да го имаш.
42
2
 
17
 
! Отговори
селянин преди 4 години
какво се чудите за да се финансира администрацията трябват пари и работата им всеки ден е как да съблекат работещите с някоя таксичка та от тая гледна точка очаквам гражданската да стане около 3-4000лв за да може да се издържа държавната хранилка
41
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 32"А как да знам предварително кой ще ми шофира колата?"Не знам що питаш мене. Нит` съм го измислил аз, нит` се явявам защитник по темата... Просто седя и гледам сеир, как застрахователите са решили да изкопчат повече пари, въпреки че са на 70% печалба. Т.е. разходи+изплатени суми им се явява 30% от събраното...Дерзайте :)
40
0
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
"Института за пътна безопасност" ... Смех, смех, смех :) :) :)
39
1
 
19
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
идеята е добра,посоката е правилна,но господа извадете фалоса от схемата.не може всичко да се прави в интерес на мафията,дайте глътка въздух на народа.намразихме я тая мафиотска държава
38
2
 
18
 
! Отговори
Шофьор 100% преди 4 години
Защо не направят примерно за висока скорост над 30км. в града 1000лв. за преминаване на червен светофар 1500 лв. ПРИМЕРНО! А не да пълнят гушите на застрахователите, то е същото, като платиш 1000 лв. за превишаване на скоростта и парите да отиват в държавата, а не измисшльотините на застахователите! ПИТАМ????
37
1
 
24
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи дори НИЩО да не сте направили! Дори колата да не сте ч карали 5 години ГРАЖДАНСКАТА ОТГОВОРНОСТ Е СКОЧИЛА С 52% за периода от 2015 до 2019! Така! Сега ми казват следното ние ще вземаме по 4 пати повече пари ако ви глобят за неправилно паркиране! Но ако 10г колата ви постоянно стои в гаража ще ви опростим 10лв от гражданската отговорност! Междувременно тя се е вдигнала със 100-200% ЕЕЕЕЕ ***-КЯ ВИ МИЗЕНА ЕЙ! НЕ СЕ НАЯДОХА БОЙКО БОРИСОВ И ДРУГИТЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ МУТРИ ЕЙ!!!
36
2
 
21
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Аз мога да кажа за Германия. Размера на премията не зависи от нарушенията, зависи само от това дали причиняващ щети. И няма малус, а те връщат към базовата цена. Т.е. е има една базова цена, която намалява а годините ако не правиш катастрофи, и ако направиш те връщат към базовата. Има си скала точно и ясно. Оскъпяване няма.
35
1
 
13
 
! Отговори
До 32 преди 4 години
А как да знам предварително кой ще ми шофира колата? Вписването на някой предполагаем шофьор автоматично вдига цената на застраховката, а този шофьор може да не шофира колата през периода на застраховката. Може да се наложи шофьор, който не е вписан да шофира колата и защо трябва да има глоба за това?
34
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяхме за тези 30 години "преход" много системи, които уж на запад работят добре, в какво се превръщат на родна територия!Благодарим от сърце!
33
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста несправедлива система, която се одобрява единствено от мафията и част от онези 80%, които изобщо не зацепват за какво става дума.
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и изборната система работи по един начин навън и по съвсем друг тук! И полицията навън работи по един начин, а тук по друг! А и служи за други цели.За съдебната система да не говорим.В България абсолютно всичко се изкривява и служи за щавене на пари от хората и за власт-за да може някое неграмотно и зло ченге да докаже на всеки гражданин колко бързо може да му съсипе живота и бизнеса!
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата прецаквация с този бонус-малки е насочена да ни раздели, за да ни грабят безнаказано. Вместо сегашните 250 лева, едни ще плащат 500 лева, защото не са били хванати 10 години подред да правят нарушения и ще се радват, че други плащат 600, 700 или 2000 лева, при реална цена на застраховката от примерно 200 лева.
30
25
 
5
 
! Отговори
teo преди 4 години
Всеки честен човек би приел "Бонус малус" като СПРАВЕДЛИВОСТ !!!
29
2
 
15
 
! Отговори
Слънчарски преди 4 години
Целта е застрахователите пак да си пълнят гушите. Който не си пази живота едва ли ще се замисли: "Ама я да не ги изпреварвам тия 5 тира на тоя завой, че да не ме фане малуса".
28
2
 
20
 
! Отговори
Не не е така преди 4 години
На всички които ми обясняват че така е на запад,в цивилизованите страни се застрахова човека и той си носи отговорноста.В БГ ти застраховат колата (остатък от мутренските години) за да могат да взимат повече застраховки,един човек 5 коли, 5 застраховки.И сега хем искат да си запазят да взимат от всяка кола ,хем да взимат от човека.И наказанието трябва да е равно на поощрението 25% отстъпка, 25% надценка.И ми обяснете ако мие изтекла годноста на аптечката,защо трябва да ми вдигат застраховката.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Само не разбрах как застраховка за кола се свързва с шофьор/и?"Нали ти казаха идеята си - вписваш кой ще кара колата и се определя застраховката по най-наказвания водач. Ако я кара невписан човек - глоба щяло да има, хахахах. Май и тая глоба пак ще ти вдига гражданската :))) Смяяяяятай!