"Бонус-малус" при "Гражданската" - двойно наказание или справедливост?

Целта е намаляване на катастрофите, твърдят от Института за пътна безопасност
Обновена: 21 ное 2019 09:35 | 21 ное 2019 09:25, Александър Попов
129

Комисията за финансов надзор завърши окончателното си предложение за системата "Бонус-малус", която ще определя цената на "Гражданска отговорност" за шофьорите. Според проекта, който ще се обсъжда в следващия месец, примерните шофьори ще плащат 23% или 25% по-ниска застраховка, а за нарушителите тя може да скочи и с 400%. Всичко ще зависи от получените актове и влезли съдебни решения за нарушения на пътя.

Идеята е шофьорското досие да се попълва през следващата година, а от 2021 системата да заработи.

"Системата е за коригиране поведението на водачите. Това предложение не е само за корекция на цените, но и за безопасността", посочи Емил Марков от Института за пътна безопасност в "България сутрин".   

По думите му се очаквало още в първата година да има по-малко катастрофи и ранени - една от големите цели на промяната.

"Няма такова нещо като двойно наказание, идеята е да има повече справедливост при плащането. На всички е ясно, че пътищата са зле, има какво да се коригира в системата", коментира той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов подчерта, че "Гражданската отговорност" не е възпитателен продукт.

"При този нов прочит не виждаме нищо ново. Носим си отговорността, когато нарушаваме Закона за движение по пътищата. Държавата да си оправи пътищата", призова той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
7
 
! Отговори
??? преди 4 години
Защо се нарича "ГРАЖДАНСКА" след като се лепи на стъклото и на картончето е записан номера на автомобила? Не е ли по-справедливо да е на шофьорската книжка на водача?Как ще се определя на фирмените автомобили, които се карат от много хора? Или на застрахователите не им изнася
25
2
 
14
 
! Отговори
??? преди 4 години
Само не разбрах как застраховка за кола се свързва с шофьор/и?! Прави се застраховка за кола, а не на шофьор. Просто искат мафията на застрахователите да ни дере законно повече без да получим нищо повече насреща.
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От БерлинПич, тука премиера пред водещите медии кара без колан и се хили, ти ми говориш че някак ще се оправим...
23
1
 
22
 
! Отговори
haha преди 4 години
До 25 панчоточно защото съм имал досег с тази система ще кажа, че българската е тотално изкривена. Също така съм и притежател на златен талон. Факта че за нарушение на закона за нарушение на пътищата искат да ти увеличат застраховката без да има щети показва, че единствената цел е да ти бръкнат по-дълбоко в джобовете.
22
5
 
9
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Позната блондинка, направи преди четири години две катастрофи за 3 месеца... Сега плаща на година 1900 вместо 700 евро( с пълно каско)... И кара като ангелче-дава мигачи, телефона в чантата, тръгва навреме за работа, а не в последната минута... Та така ;)
21
2
 
11
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Аз като имам "златен талон",значи той се анулира и започвам пак от нул-след 5 години ,евентуално-ще имам отстъпка от застраховката.така го разбирам.Това е дискриминация!
20
10
 
6
 
! Отговори
панчо преди 4 години
само тези които до сега не са имали опита с тази честна система ще се чуят да руптаятсистемата е умно измисленна и доказано добре работеща в онези цивилизовани на запад от нас места на които ние искаме да приличаме по стандартинормалната реакция на не добре просветените е да се дърпат и отказват нещо което не им е ясно колко добре работи
19
8
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
тези които използват главата си до като шофиратняма да има от какво да се притесняваткато допълнение е добре да се подсигурят със видеозаписваща камера в собственна защите при евентуален спор тезикоито са обсебени че някой пак иска да ги дере и че всичко пак е направено за пари явно нямат грамотното разбиране колко добре ще работи системата за тях ако са отговорни водачи
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тая година няма да го направят. Просто застрахователите имат далавера всеки да си плаща по минимум 300 лева гражданска отговорност.
17
1
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колеги, правилното название е "конус-фалос"!
16
8
 
6
 
! Отговори
хъша преди 4 години
ако тази система беше въведена преди 10-15 год днес щеше да има далеч по малко проблемни водачисистемата работи много добре във западни страни специално във великобританияпак сме закъснели с поредното позитивно и логично нещо
15
16
 
13
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Тази практика я има в редица европейски държави...и е правилна.Който кара като ненормален и има нарушения да си плаща за гяволука.Нямало пътища...и като няма, дай да караме като луди и да се трепем като мухи.Каквито са пътищата ще се съобразяваш да караш нормално по тях.И да са като тепсия пак ще надуваме конете щото сме баровци...Акъл иска за да стигнеш безпроблемно там за където си тръгнал...Главата...главата...там е проблема...
14
2
 
26
 
! Отговори
gio преди 4 години
КАТ е санкциониращия орган не застрахователя.Застраховката трянва да е за причинени щети по твоя или друг автомобил.Застраховката трянва да е на лице според категорията която има.Който иска прави КАСКО на автомобил.Застрахователите знаят, че има повече шофьори, но много не карат и затова предпочитат тя да е на МПС, а сега с бонус-малуса хем на водач, хем на МПС.Това ако го въведат ще има бунтове със сигурност и то масови.
13
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Целта е намаляване на катастрофите, твърдят от Института за пътна безопасност"Бъдете сигурни, че единствената цел е по - голяма печалба на партийния кръг от застрахователи. Няма логика за една нарушение веднага застраховката да се повиши с +50%, но ако си изряден да инам бонус от 25% чак след 7 дълги години. Това е несправедливо. Нещата трябва да бъдат еднакви както за лошото така и за доброто. Ако лошо си наказан с +400 % така за изрядност трябва да бъде - 400 %.
12
20
 
10
 
! Отговори
PinCode преди 4 години
Облагане до дупка !!! Нахалните шофьори е време да си получат заслуженото, всеки ден блъснат човек че им дишаме главната от старите катафалки уууууу
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди няколко години застраховката ми беше 160 лв, тази година e 260. А след 7 години щели да ми я направят 200 лв, защото съм примерен водач :DСамо че между временно ще са вдигнали базата и след 7 години с бонуса ще е по-скъпоАбе застрахователите да са живи и здрави
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще облаците Боче, пак... До като с тояги не ви разбият кратуните
9
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С нетърпение си чакам по-ниската с 25% гражданска, а на останалите дето ревът - да ви е честито.
8
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цена е гушата на застрахователите да е доволно пълна,а Фалоса е за всички нас!
7
1
 
28
 
! Отговори
Софиянка преди 4 години
Е и до тук стигнахме. Подготвиха ни преди време и ето, че се случва. Незнам как учат новите шофьори ама не ги научават. Е тогава какво ще реши сумата на гражданската. А джигитите мутри им е все едно колко е. И тогава кой ще дисциплинират? Е Бойко сигурно и тук ще се договори. Е нема такава държава. Франция за какво протестира, а у нас важи приказката ние ли ще си намажем въжето........ Това показаха и последните избори.