"Бонус-малус" при "Гражданската" - двойно наказание или справедливост?

Целта е намаляване на катастрофите, твърдят от Института за пътна безопасност
Обновена: 21 ное 2019 09:35 | 21 ное 2019 09:25, Александър Попов
129

Комисията за финансов надзор завърши окончателното си предложение за системата "Бонус-малус", която ще определя цената на "Гражданска отговорност" за шофьорите. Според проекта, който ще се обсъжда в следващия месец, примерните шофьори ще плащат 23% или 25% по-ниска застраховка, а за нарушителите тя може да скочи и с 400%. Всичко ще зависи от получените актове и влезли съдебни решения за нарушения на пътя.

Идеята е шофьорското досие да се попълва през следващата година, а от 2021 системата да заработи.

"Системата е за коригиране поведението на водачите. Това предложение не е само за корекция на цените, но и за безопасността", посочи Емил Марков от Института за пътна безопасност в "България сутрин".   

По думите му се очаквало още в първата година да има по-малко катастрофи и ранени - една от големите цели на промяната.

"Няма такова нещо като двойно наказание, идеята е да има повече справедливост при плащането. На всички е ясно, че пътищата са зле, има какво да се коригира в системата", коментира той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов подчерта, че "Гражданската отговорност" не е възпитателен продукт.

"При този нов прочит не виждаме нищо ново. Носим си отговорността, когато нарушаваме Закона за движение по пътищата. Държавата да си оправи пътищата", призова той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
13
 
! Отговори
хах преди 4 години
а що не я намалите с 400%?
85
2
 
5
 
! Отговори
До 93 преди 4 години
Не си прав. Застраховката е за колата, а не за шофьора.
84
1
 
17
 
! Отговори
Прав ли съм? преди 4 години
ЦИТАТ " примерните шофьори ще плащат 23% или 25% по-ниска застраховка, а за нарушителите тя може да скочи и с 400%." Аз като водач със златен талон искам РАВНОПРАВИЕ примерни шофьори 400% по ниска застраховка и за нарушители 400% по- висока. Ако не е така пак всичко е за едни пари /МНОГО ПАРИ/ които ще гушнат застрахователите а за изрядните шофьори облекчението е дреболия !
83
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гробарите спечелиха изборите и се почна бонус малус, вдигане на данъци и такси ,всичко правят за да скубят народа
82
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка глоба на КАТ ще увеличава приходите на Застрахователите!Дали КАТ няма да има интерес да глобява за да получи дарение?Нямам нито една глоба от камера а от разни скрити в храстите Дори и за минаване на зелено ме глобиха защото моята дума без свидетели не струва
81
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
85, застраховаш си колата не шофьорската си книжка, застрахователят се грижи за щетите в зависимост каква е застраховката, тук няма никаква връзка с нарушенията на шофьора, никъде в Европа няма такава застраховка зависеща от нарушенията на водача, всеки прави нарушения в повечето случаи са несъзнателни, в други от бързане и т.н., това което се измисля в България не е нито демократично, нито етично спрямо хората, това е за да се приберат повече пари, това не ти гарантира отговорно шофиране !
80
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В общият случай не се знае кой шофьор коя кола ще шофира в следващата година. Тук предлагат глоба за това. Да не говорим за случая с промяна на собственост, при който незнайно защо следващият собственик щял да понесе всички негативи на предишните шофьори на колата.
79
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Застраховам си колата - задължават ме. Знам, че няма да бъде използвана една година. На кой шофьор ще бъде взети нарушенията? Аз примерно не съм шофьор.Друг пример - не знам кой ще шофира автомобила. Кого да пиша?Трети пример. Възможно е да се наложи брат ми да шофира колата ми веднъж в годината. Трябва ли да го пиша и това да оскъпи застраховката ми, като може изобщо да не се наложи брат ми да шофира колата ми?
78
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 85...живея в западна държава и плащам вече 19 г. застраховки на две коли и зная повече от теб със сигурност ! А ти не си напускал границите на България и нямаш хал-хабер от нищо което се случва тук ! За теб явно Пожарната е най-сигурният "приток" на истини ! От кого се научи да мамиш така хората от червените измамници и манипулатори от ГЕРБ ли ?
77
15
 
4
 
! Отговори
До 82 преди 4 години
Очевидно не си ходил в белите европейски държави, за да видиш, че там застраховката е точно такава. Изглеждаш смешен с проявата ти на неграмотност. Системата бонус-малус, е най-доброто, което може да има в застраховка ГО. Аз не съм съгласен да плащам наравно ГО с тези, които правят катастрофи и нарушават правилника. Очевидно ти си от тези, които ще плащат по-висока застраховка и поради тази причина роптаеш, вместо да се замислиш как да караш по-безопасно.
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега банкянската шушумига-СПАСИТЕЛ като проучи добре "народното" медийно негодуване по въпросът със застраховките ще излезе пред камери и микрофони и ще се провикне лицемерно:-"СПИРАМ ТОВА НЕПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ, ОВЦАТА НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДА БЪДЕ ОГЛОЗГВАНА !",както стори това преди дни възползвайки се от една трагедия с детенце,а в продължение на 10 г. не можа да разбере,че побоищата над лекари са заслужени и оправдани и починаха стотици не само дечица,но от всякаква възраст пациенти от лекарски грешки
75
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такава връзка между това, което се застрахова, т.е. автомобила и шофьорите, каквато се опитват изкуствено да създадат. За онези 80% може да изглежда логично, но такава връзка няма. Целта е ясна - обогатяване на мафията чрез силата на нейната държава.
74
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде в ЕС няма такава застраховка която да зависи от нарушенията на водача ! Живеете в държава копираща само високи западни цени,високи данъци,високи осигуровки,измислят се всякакви български про'стотии за да се вдигнат някои цени които не могат да се копират защото са ниски на Запад и никое правителство не иска да копира западна заплата,не иска да копира безплатното здравеопазване и лечение...кога ще се осъзнаете, че винаги залагате на грешните червени измамници облекли демократични "дрешки"!
73
0
 
15
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
До Анонимен 71Много ми се иска да мога да оборя думите ти, но немога. Във вчерашната подобна статия написах, че заради тези и много други подобни проблеми около 2 млн. българи вече не са тук и няма да се върнат тук. Това е положението!
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много просто е. Застраховката е за колата, а не за шофьора. Какъв е шофьора няма никаква връзка със застраховката на колата. Така мутрите само ни ограбват повече. Когато застраховката я направят за шофьора, да си прилагат цени според шофьора. Сега може само да прилагат цени според колата и нищо повече. Примерно колата ти има цвят - увеличение двойно на застраховката, а за безцветните коли няма увеличение👶👶
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Губите си езика бе"ПАТРИОТИ"останали в България ! Използвате вече по медиите само чуждици английски,френски,испански ! Нали сте"патриоти"които останахте там,кое ви е патриотското,да си продадете езикът ли ? Подарихте държавата на комунисти,днес от ГЕРБ утре на някой друг клонинг от БКП,забравихте си българските сладки и вкусни гозби и разни ши'бани готвачи ви предлагат чужди не до там вкусни,но пък много прехвалени из медиите...какво е това "МАЛУС" знае ли някой,произлиза от испанката"МАЛО"-лош?
70
1
 
13
 
! Отговори
Икомов преди 4 години
Защо държавата взима страна на частни застрахователи, цената следва да се определя на база заведени щети,не от наложени административни наказания, като например фиш за неправилно спиране, изветряла кислородна вода в аптечката или неправилно пресичане, като пешеходец.
69
0
 
13
 
! Отговори
И аз да кажа преди 4 години
Много е просто бе. Не Гражданска отговорност на колата, тя сама не прави катастрофи, тя не е гражданин, че да носи отговорност, отговорността е на водача й. Значи гражданска отговорност е на гражданина, тоест на собственика на шофьорската книжка. Дори и на този, който няма кола, защото шофьоската книжка ти дава правото да караш и съответно носиш отговорност като караш. И тази отговорност да е завишена само когато си причинил щети, които са изплатени от застраховател. Другото е произвол на КАТ.
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живеем в най-скапаната балканска дупка!
67
0
 
10
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
До ЗастрахователАз да не би да казах нещо различно? И да, това постоянно увеличение на ГО не ме устройва! И се чудя защо не увеличавате автокаското? Дали защото не е задължително? Май доста работи са ни ясни!