"Бонус-малус" при "Гражданската" - двойно наказание или справедливост?

Целта е намаляване на катастрофите, твърдят от Института за пътна безопасност
Обновена: 21 ное 2019 09:35 | 21 ное 2019 09:25, Александър Попов
129

Комисията за финансов надзор завърши окончателното си предложение за системата "Бонус-малус", която ще определя цената на "Гражданска отговорност" за шофьорите. Според проекта, който ще се обсъжда в следващия месец, примерните шофьори ще плащат 23% или 25% по-ниска застраховка, а за нарушителите тя може да скочи и с 400%. Всичко ще зависи от получените актове и влезли съдебни решения за нарушения на пътя.

Идеята е шофьорското досие да се попълва през следващата година, а от 2021 системата да заработи.

"Системата е за коригиране поведението на водачите. Това предложение не е само за корекция на цените, но и за безопасността", посочи Емил Марков от Института за пътна безопасност в "България сутрин".   

По думите му се очаквало още в първата година да има по-малко катастрофи и ранени - една от големите цели на промяната.

"Няма такова нещо като двойно наказание, идеята е да има повече справедливост при плащането. На всички е ясно, че пътищата са зле, има какво да се коригира в системата", коментира той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов подчерта, че "Гражданската отговорност" не е възпитателен продукт.

"При този нов прочит не виждаме нищо ново. Носим си отговорността, когато нарушаваме Закона за движение по пътищата. Държавата да си оправи пътищата", призова той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
за да спрат нарушенията по пътя те вдигат цената на гражданската. Проблема не е в размера на санкцията, проблема е че никой не я налага тази санкция, съответно хората се чувстват безнаказани. Много често на магистрала ги виждам да летят с 200, дали получават фиш за превишена скорост??? Вчера видях един *** да прави обратен завой на Орлов мост, където е пълно с камери, той дали ще получи фиш или го прави защото знае че е безнаказан.
5
2
 
65
 
! Отговори
минувач преди 4 години
В Германия - за примерните шофьори намалението е до 75%! И не става въпрос дали имаш глоби или нарушения - а за щети когато застрахователщя е трябвало да плаща!В България както обикновенно всичко е обърнато наопаки, ама от корумпирани неуки калинки какво може да се очаква?
4
3
 
27
 
! Отговори
Грую преди 4 години
Гражданската отговорност е на автомобил, а не на шофьор. Като регистрирам колата на майка ми, която не кара до години да видим как ще я хванат с фиш или глоба.
3
6
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи за нарушение без проблем 400% нагоре, а ако си примерен едвам едвам 1/4 надолу. И това ако не е грабеж да пълни джоба на застрахователите здраве му кажи.
2
6
 
39
 
! Отговори
Държавата изядоха преди 4 години
ПР палячовците на тиквата да не развяват глупостите си, защото никой не им вярва. Всичко е за да лапат още ненаситните застрахователи и мутри.
1
6
 
45
 
! Отговори
Кралят Тиква преди 4 години
Бонус-Фалос ще има само за всеки поданик!