Експерт: Терористи подпалиха влака

„Пожарът във влака е терор, при който предупреждават, че ще гръмне бомба“, смята Христо Смоленов, подготвял спецчасти за борба с терора
7 мар 2008 08:36,
156
Експерт: Терористи подпалиха влака
Снимка: БГНЕС

Пожарът във влака София-Кардам е пламнал поне от две места, казва експертът по антитероризъм Христо Смоленов пред в. "Труд".

„Според мен влакът не е взривен, а умишлено подпален и не от един терорист, а от повече“, казва още Смоленов.

 „Аз разгледах влака отблизо. Има нееластична деформация на конструкцията на двата фургона – спалния и кушета. Характерно огъване по средата свидетелства не само за огромна температура, но и за ясно изразени ядра на възпламеняване. Те са и в двата вагона, с което версията, че пламъкът се е пренесъл от кушет вагона в спалния може да бъде оборена“, допълва той.

По думите му ясно забележими са две основни ядра на възпламеняване – по едно във всеки вагон.

„Всички експерти казват, че е налице терористичен акт. Не става дума за обикновен пожар. Станалото във влака за Кардам вероятно е черен терор – не бял, при който предупреждават, че ще гръмне бомба, за да се евакуират хората“, казваа Христо Смоленов.

Разследващите органи вече обявиха, че се работи по четири основни версии, като се проверява и възможността за терористичен акт.

Христо Смоленов е ръководител на Центъра за антитероризъм и сигурност към Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Преди години той работи като секретар в Министерството на отбраната за подготовката на спецчасти.

При пожара във влака от София за Кардам в нощта на 28 февруари загинаха девет души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
0
 
! Отговори
НВ преди 16 години
Добре де 134, нека да кажат подробности, какви са тези недомлъвки, подхвърлени фрази, не искат да ни плашат ли или нямат доказателства? И защо никой не поема отговорността, ако е атентат, да се окичи със славата на успял терорист?
134
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Версията за терористична атака защитиха още трима експерти по антитероризъм - Славчо Велков, Иван Бояджиев и Иван Петков. В същото време Славчо Велков посочи, че нито една терористична организация не е поела отговорност за пожара, което е рядко срещано за терористичните атаки. Министърът на транспорта Петър Мутафчиев съобщи, че ще изчака заключенията от разследването, но той също призна, че инцидентът е нетипичен за влак. Директорът на държавните железници Олег Петков посочи за Би Ти Ви, че някакъв катализатор е допринесъл за силата на пожара.
133
0
 
0
 
! Отговори
sisi преди 16 години
VINAGI NI LAJAT.I NA DECATA E IASNO 4E E TEROR>JALKO ZA DOBRITE HORA.NOKOGA NIAMA DA RAZBEREM>KOLKO RAZBRAHME XA SESTRITE BELNEIISKI>BOG DA GI PROSTI.
132
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не само ти! Но повечето хора наистина спят, когато се гласува седят вкъщи и ги мързи да гласуват, а турците под строй, че и рейсове от Турция си водят!!!
131
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
този псевдоексперт да вземе да влезе в някоя клиника за душевно болни, защото явно изпада в състояние на делир с тежки пристъпи на халюцинации и несвързано с действителноста мислене !!
130
0
 
0
 
! Отговори
buba4ko преди 16 години
прочетох го, и кво да кажа...бах мааму, само аз ли приемам това за ненормално?Значи окръжния прокурор издава заповед да се унищожи, но доган "заплашва" че ще си платят прескъпо ако го направят...и в резултат на това не се разрушава - евала!Пфу...спете си, хора, спете...
129
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
.bg.wikipedia.com изпуснах :)
128
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
bubachko от него отговор не чакай влез тук - .bg.wikipedia.com и напиши атентат на гара буново да видиш какво ще ти излезе!!!!!!!!!!!!!!!!!!
127
0
 
0
 
! Отговори
нели преди 16 години
Съгласна съм с 5 и 124! Да дакажат твърдението за тероризъм!Трябва да се докаже, ако е тероризъм и да се осъдят виновните! А иначе си е чиста проба нехайство, мърлявост и небрежност!
126
0
 
0
 
! Отговори
Вито преди 16 години
Защо трябва да сравняваме бълг.влак с френски. Защо всички реват че са много зле условията на БДЖ. Ами не пътувайте с влак, а пътувайте с Mercedes C класа и не ползвайте влак, като не ви харесва. Никой не ви кара на сила. Казваш, че БДЖ е много зле и т.н. ... За толкова пари това се дава. Държавата е бедна и няма пари. Защо някоя частна фирма не купи БДЖ или СКГТ - много просто защото ще е на загуба.Ти не може да очакваш че ще си купиш кола от 2005г. за 1000лв.Незнам дали си пътувал с метро в Милано, Италия. За твоя информация когато пътувах там с метро, ми направи много лошо впечатление - без прозорци, издраскано цялото със спрей и мръсно. Все едно си в някое гето. Тяхното метро пасти да яде пред нашето.
125
0
 
0
 
! Отговори
Будител преди 16 години
vbox7.com/play:d0309aec Сънчо,докога ще сънуваш,братле?!
124
0
 
0
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 16 години
Некадърноста , нехайството и източване на държавни фирми тероризъм ли е ! Ако е така , значи е терористичен акт ! Но народните изедници нека спрът с тия номера ! И проверяващите и следствените органи нека служат на истината и народа , а не на управляващата клика ! Когато през лятото бандитите от фирмите на ДПС палят горите , за да ги секът няма тероризъм , а сега когато лъсна безхаберието и некомпетентноста и източването на БДЖ има тероризъм ! Огънят е тръгнал от едно купе , в което е имало хора , свидетели , които свидетелстват неадакватноста и неподготвеността на персонала и гнилата същност на цяло министерство ! И стига са ни пробутвали врели некипели , щото лично аз се обиждам от това , че ни правят на *** !
123
0
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 16 години
121, хайде обясни най-после каква е тази "гръцка блак метал мафия".
122
0
 
0
 
! Отговори
buba4ko преди 16 години
бтв, може ли някой да ми каже как мога да се свържа със първанов и да го питам за позицията му относно тоя паметник на терористите убили деца и жени.За тоя клип става дума - vbox7.com/play:d0309aecАко това е нормално, защо американците не сложат паметник на терористите от 11 септември...
121
0
 
0
 
! Отговори
varg vikernes преди 16 години
гръцката блек метал мафия е виновна
120
0
 
0
 
! Отговори
buba4ko преди 16 години
И ти сега искаш да кажеш, че целта на ДС е да затрие българите, и да ги унищожи, и да подпомага терористите...искаш да кажеш че целта на ЦРУ и ФБР е да унищожава собстената си нация, така ли?Или просто ти имаш предвид не ДС а някоя друга тайна организация дето в момента управлява...
119
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 16 години
"107, гледам че си много отворен...би ли коментирал тоя клип vbox7 - Как може в БГ да има паметник на който няма нито 1 БГ дума, това ДС го е напраила, нали?!?2 - как може в 1 държава, която е заклеймила 3ма човека за убийци на деца и жени, точно тая държава да позволи да има паметник на тия хора? Това е дело на ДС, нали?!?Човече, я слез на земята, и осъзнай че тука няма никва държава...а е разграден двор."Много просто бе моето момче. Я си отговори на въпроса, чии агенти са Ахмед Доган и почти цялото ДПС? Имената им са официално публикувани и агентурната им принадлежност е безспорна. А кой им даде властта в ръцете? Не са ли малоумнити български избиратели, които не се погнусиха от факта, че Първанов е агент Гоце и го преизбраха...кой е виновен сега?
118
0
 
0
 
! Отговори
Менем преди 16 години
Има доста интересни неща за казване, но българинът по принцип е глуповат човек и вярва на конспирации. Явно всичко отива на хвърляне на вина въху неизвестни терористи само и само да се прикрие истинския виновник, все едно кой е той. Това, че вагонът се бил огънал по средата от терористичен атентат е пълна измислица. Напротив, точно по средата ще се огъне, защото там пада основната тежест и при загряване на стоманата, конструкцията ще се огъне точно там. Този самозван експерт Смоленов е един червен милиционер и е експерт на маса и дорбър .. по душа.За по-некадърен терорстичен акт никой никога не е чувал. Да не говорим, че големият брой жертви се дължи на почти никаквата и хаотична евакуация. Извинявам се, но дори хлапетата по улицата биха извършили по-кадърно атентат. И те знаят какво е да запалиш от четири страни някого и нещо.
117
0
 
0
 
! Отговори
superlubo преди 16 години
Има и друг аспект - при доказване на терористичен акт няма да има оставки, нали? Много удобно, г-н Министър на транспорта!
116
0
 
0
 
! Отговори
Марион Бийзли преди 16 години
не бе, ама и ти пък - ТУРСКИТЕ ТЕРОРИСТИ НЕ СА ЛОШИ, те са само добрички, те не са като тези на измисления образ Осама Бен Ладен да крадат самолети, те само драсват в тъмното по една клечица (по една от двете страни на изгорелите вагони) - толкова е лесно и просто, особено когато шафнерът, който трябва да се грижи за безопасността на пътниците хърка пиян между краката на нередовната пътничка, която е прибрал в служебното купе