Експерт: Терористи подпалиха влака

„Пожарът във влака е терор, при който предупреждават, че ще гръмне бомба“, смята Христо Смоленов, подготвял спецчасти за борба с терора
7 мар 2008 08:36,
156
Експерт: Терористи подпалиха влака
Снимка: БГНЕС

Пожарът във влака София-Кардам е пламнал поне от две места, казва експертът по антитероризъм Христо Смоленов пред в. "Труд".

„Според мен влакът не е взривен, а умишлено подпален и не от един терорист, а от повече“, казва още Смоленов.

 „Аз разгледах влака отблизо. Има нееластична деформация на конструкцията на двата фургона – спалния и кушета. Характерно огъване по средата свидетелства не само за огромна температура, но и за ясно изразени ядра на възпламеняване. Те са и в двата вагона, с което версията, че пламъкът се е пренесъл от кушет вагона в спалния може да бъде оборена“, допълва той.

По думите му ясно забележими са две основни ядра на възпламеняване – по едно във всеки вагон.

„Всички експерти казват, че е налице терористичен акт. Не става дума за обикновен пожар. Станалото във влака за Кардам вероятно е черен терор – не бял, при който предупреждават, че ще гръмне бомба, за да се евакуират хората“, казваа Христо Смоленов.

Разследващите органи вече обявиха, че се работи по четири основни версии, като се проверява и възможността за терористичен акт.

Христо Смоленов е ръководител на Центъра за антитероризъм и сигурност към Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Преди години той работи като секретар в Министерството на отбраната за подготовката на спецчасти.

При пожара във влака от София за Кардам в нощта на 28 февруари загинаха девет души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
ЖЕНИ преди 16 години
ПРИЯТЕЛ,ТИ МЕ РАЗПЛАКА!!!!НЯМА ШАНС,ДА ЗНАЕШ!НЕ ЗНАЯ ДАЛИ СИ МЪЖ ИЛИ ЖЕНА,ЗАТОВА СЕ ОБРЪЩАМ КЪМ ТЕБ С "ПРИЯТЕЛ"САМО ЕДИН ПРИМЕР ЩЕ ТИ ДАМ-МОИТЕ КРЪВНИ РОДНИНИ НЕХАЯТ ЗА МЕНЕ,А ТИ ЗА ЦЯЛАТА НАЦИЯ СЕ НАДЯВАШ...:((( ШАНС НЯМА:(ОРИСИЯ:(МНОГО МИ Е МЪЧНО,НО ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО-ПРОКЪЛНАТИ СМЕ,ДА НЕ СМЕ ЕДИННИ...
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Е вие как искате да формулират исканията си тези които са го направили това? ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ ЦЕЛТА ИМ НЕ СА ПАРИ, НЕЩО ДРУГО, ЦЕЛТА Е ДА СЕ СМАЖАТ БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ТОВА КАТО КАКВО ИСКАНЕ ИСКАТЕ ДА СЕ ФОРМУЛИРА?! МНОГО СЕ НАИВНИ!
73
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
това, че нема бомбен взрив, терористи не са се обадили да си кажат имената, че изглежда случайно е наивно, има тренд, обикновен човек това забелязва, и невиновни за сигурността не може да няма
72
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Е ако в-к Труд е маша на тройната коалиция то тогава трябваше да са изволнили половината журналисти.. Че в тоя весник журналистическите разследвания са все за корупционни сделки в министерствата .. Редовно осмива прокуратура и полиция.. С тая разлика ,че единствено той дава и доказателства за разлика от в-к Атака примерно пълен с измишльотини а понякога и абсурди с цел клевета.. Да не споменавам ,че "Труд" публикува снимка на платежното от Чорни до Костов за 200 хиляди долара,когато Костов бе на власт и отричаше такъв превод.. Или Волеин Сидеров и парите ,които получил по сметката си от Доган 1 милион и 600 хиляди лева за предизборна кампания на "Атака" .. Ами скандала Румен-овч и Митьо Очите ? Как някой може да си мисли ,че Труд е на власта като само плюе власта.. Царските имоти забравихте ли какво полемика имаше в Труд ? Ми Царовски ми магистрала Тракия!!! Ака труд е на власта то отдавна да го бяха закрили..
71
0
 
0
 
! Отговори
ЛЕВ ИНС преди 16 години
Коментатори,всички сте прави!Това е играта! Или поне, това е част от играта, с която трябва да се всява СТРАХ и ОБИДА. Те и двете носят и въздействат на слабите да дават пари, а силните да ***. Естествено е, че почерка на това дело прилича на подписа на АХМЕД ДОГАН, но в момента не е на него, а негови учители или колеги. Естествено, че има ЗНАК срещу българската държавност, това е личността на професора по Стара Българска История от Шумен. Как така, Българите да са повече, да силни, да са голям народ, да имат славно минало, та да имат и славно бъдеще? Как така? НЕ МОЖЕ ТАКА!!! В същото време, Те, българите, сами си дадоха дупето без бой, без жертви. Не пожелаха да изградят своя дом, своята Родина по завета на героите им. Затова периодично нека да си дават жертви. Но Невинни, за да ги боли повече. Ей, коментатори прави сте! Всички сте прави, но вярвам, че и вие не полагате ежедневни усилия и желание да внимавате и да се грижите един за друг, дори и само за себе си. Затова: КАРАЙТЕ СЕ! ДИСКУТИРАЙТЕ! Правете комисии! Нищо няма да постигнете, до като не се съберете! И защото сте все знаещи и можещи, други Ще Ви доят, както за пари, така и кръв, така и за кокали!!! Бийте се един друг! Трепете министрите си! Трепете се и вие по улици и площади! Няма вина! А ако ИМА, то е във Вас самите, защото забравихте да се уважавате, да се изслушвате и да се разбирате! Най-малкото ДА ВНИМАВАТЕ за себе си, та камоли за другите. Намалявате и изчезвате ПРОГРЕСИВНО!!! КАто не сте вие, други ще ви сменят, а те идват, не спят, за да работят срещу Вас. Интересното е, че не работят срещу Вас, а си работят за Тях, а Вие самите си се потъпквате!!! Продължавайте! Начинът Ви на мислене е такъв! Защото вече не сте българи, ами като не сте, защо продължавате да страдате, че сте. Та най-свидните ви деца и умове са в чужбина. Вие самите никога не сте изкарвали повече от 3-ки в училище. Преписвачи, подмазвачи и дупедавци. Никога не сте потрудили, помъчили или поизпотили. Дори ФИНАСОВОТО робство приемате за МОДА, СУЕТА и ПЪРВЕНЮЩИНА! Ами робувайте! Докато вие сте добре така, Те са още по-ДОБРЕ!!! В достойните дела понякога има и мъка, и бедност, но и Търпение и Постоянство да си знаеш мястото, цената и времето!!! Така, че всички сте прави!!! Всички!!! Само ЖЕРТВИТЕ ви са легнали! Имахте една баба. Казваше ви истини, ама нейсе никой не поиска да повярва, че има знаци, че има сила, че трябва да си помагате, а НЕ ДА СЕ КАРАТЕ!!!! Ами НЕ вярвайте! Голям срам сте!!! Продължавайте да се мразите, да не се слушате и да се трепете! Гледат ви ХАИРА!!!
70
0
 
0
 
! Отговори
Райко преди 16 години
не се притеснявайте - всичко ще бъде потулено, за пореден път, ама не свикнахте ли вече, че живеете в България
69
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ЗА КАКВИ ИСКАНИЯ ГОВОРИШ! ТОВА НЕ СА АРАБСКИ ТЕРОРИСТИ! ЦЕЛТА Е ЯСНА 3 МАРТ, ДО ПЛЕВЕН, ГАВРА С БЪЛГАРИЯ, ТОВА ИМ Е ЦЕЛТА, НЕ ПАРИ, НЕ ИЗТЕГЛЯНЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЙСКИ, КОМПРЕНДЕ? НЕ СИ ПРЕДСТАВАЙ ВСЕМИРНИЯ ТЕРОРИЗЪМ И ТОВА Е ТЕРОРИЗЪМ!!!!!!!НАЛИ ЗНАЕШ, ЧЕ ЕДИН РЕД ДА НАПИШАТ НЯКЪДЕ В БЪЛГАРИЯ И ПОЛИЦАЙТЕ ЩЕ ГО СПИПАТ!!!!!
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
*** господин Смоленов, сапикясайте се малко! Паметта на нелепо загиналите го изисква. Разбирам, че за издигане на реномето на измисленият колеж в който работите трябва да се изкажете по въпроса с "високомпетентно мнение", но Вашето си е чиста аматьорщина. Особено с тази "нееластична деформация" причинена от "ядра на възпламеняване" направо ми скрихте топката. Чудя се как не сте се сетили да включили в мнението си и влиянието на "фазови диаграми на високотемпературни многокомпонентни системи", ако го бяхте направили вече щяхте да знаете и имената на терористите.
67
0
 
0
 
! Отговори
Гергана преди 16 години
ха-ха - ПРОЧЕТЕТЕ ВЕСТНИК ТРУД - та нали той е основният МАНИПУЛАТОР НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ - формира го в желаната от ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ насока
66
0
 
0
 
! Отговори
Помнещ Много преди 16 години
напротив ще разбем ИСТИНАТА и то ЦЯЛАТА ИСТИНА - така както я разбрахме за 14-ТЕ ИЗПЕПЕЛЕНИ ВОЙНИЧЕТА, така както я разбрахме за ЗАСТРЕЛЯНАТА ОТ ПИЯН ПОЛИЦАЙ ЕЛЕОНОРА, така както я разбрахме и за ИЗНАСИЛЕНИТЕ ОТ СИНА НА ОБЩИНСКИЯ ДПС-СЪВЕТНИК СЕСТРИ БЕЛНЕЙСКИ и зверски убити след това - МИР НА ПРАХА на всички жертви на НЕКАДЪРНА БЪЛГАРИЯ
65
0
 
0
 
! Отговори
xstw преди 16 години
нали се сещате, че като има терористичен акт - има и терористи с хиляди искания, тук май липсва такова нещо.
64
0
 
0
 
! Отговори
neidin преди 16 години
Пак повтарям, вагоните НЕ СЕ ЗАПАЛИХА ЕДНОВРЕМЕННО
63
0
 
0
 
! Отговори
Мr. Paranoic преди 16 години
"Христо Смоленов е ръководител на Центъра за антитероризъм и сигурност към Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив."Wooow един истински експерт!!! Е щом е там аз не мога да не му се доверя! Начи г-н експертът видя вагоните и вече дори разбра колко са били терористите-RESPECT!!!
62
0
 
0
 
! Отговори
бай Пешо преди 16 години
Събирал е сведения за настроенията и поведението на български граждани. Псевдоними: Андрей, Смоленов
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
офф ,че смешни коментари.. Прочетете в-к Труд ,за даразберете.. Това тук е някакви изрезки от интервюто на спецялистите от ДОТИ ,които на всичкото отгоре са повикани чак на 5-тия ден... Че е терорестичен акт според тях две мнения няма и фактите сочат точно това... Освен това са ударени само Българи ,което говори за етнически модел.. Спорет ДОТИ мюсулмани са запалили влака от три места на веднъж и са се скрили в другите вагони.. Целта е била смърта само на Българи.. Тъй като са ударени вагони само с Българи а е имало вагони с турски семейства както и ромски.. Факта ,че избирателно са ударени само Българи навежда на мисълта ,че е мюсулманска организация най-вероятно Български-турци ,които лесно се смесват с тълпата и говорят Български чисто... А това ,че никоя организация не поема отговорност, говори още повече за Българските -турци ,които се спасяват по тоя начин от масова акция на Български граждани срещу Българските турци... Тоест не се хвалят ,че те са убили Българи ,за да не ги подгонят Българите...
60
0
 
0
 
! Отговори
от купе № 8 преди 16 години
Измина цяла седмица от трагедията. Ще минат и месеци и години ... Не ВЯРВАМ, че някога ще разберем истината! Аз бях там и съм благодарна, че съм сред живите. Може да говорите и да си чешите езиците, колкото искате, но там БЕШЕ СТРАШНО... ПОЖАРА НЕ Е ОТ ЦИГАРА, НЕ Е ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО... ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ХОРАТА, КОИТО ОСТАНАХА ЗАВИНАГИ ТАМ.
59
0
 
0
 
! Отговори
ma6a преди 16 години
Mai ne znaete kvo vi se iska da e stanalo,a?Do v4era psuvaxte kak nikoi ne vijdal po dale4e ot nosa si i kak tova bilo 4ist teroristi4en akt,dnes kogato specialist kazva 4e e nevuzmojno ednovremenno DVA vagona da se podpaljat i da gorjat s takava sila 4e da se ogunat-vikate-ne sa teroristi!!Bolni mozutci eiii..
58
0
 
0
 
! Отговори
Отвратен от БГ преди 16 години
и аз мисля, че нацията ни е болна, радваме се на палачите си, преизбираме си екзекуторите, загрижени сме за престъпниците, но не ни е грижа за жертвите - няма логика, дори никаква
57
0
 
0
 
! Отговори
Бачо Киро преди 16 години
Това че е отново турски терористичен акт е повече от ясно. Те имат опит от саботажи и терористични актове - бомбата във влака на подбалканската, бомбата на ж.п. гара Пловдив! И сега Ахмед Доган отново "извъртя" нашите кастрирани политици, като прокара ДПС (турците) да разследват т.е.с да "заметат" катастрофата.
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ЧЕ ЦЯЛ СВЯТ СЕ СТРАХУВА ОТ ТЕРОРИСТИ, САМО НИЕ СМЕ НЕВЕРНИЦИ! Защо ли? Няма логика! Българщина! Наивници, които си избират пак тия, които са ги мачкали преди, мачкат ги и сега, но той отива с ясното съзнание, че нещо ще се промени с гласа му, внушавайки си, че зависи от него! Събудете се! Докато не е станало късно - ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО, ДОРИ И НЕВЪЗМОЖНОТО!