Експерт: Терористи подпалиха влака

„Пожарът във влака е терор, при който предупреждават, че ще гръмне бомба“, смята Христо Смоленов, подготвял спецчасти за борба с терора
7 мар 2008 08:36,
156
Експерт: Терористи подпалиха влака
Снимка: БГНЕС

Пожарът във влака София-Кардам е пламнал поне от две места, казва експертът по антитероризъм Христо Смоленов пред в. "Труд".

„Според мен влакът не е взривен, а умишлено подпален и не от един терорист, а от повече“, казва още Смоленов.

 „Аз разгледах влака отблизо. Има нееластична деформация на конструкцията на двата фургона – спалния и кушета. Характерно огъване по средата свидетелства не само за огромна температура, но и за ясно изразени ядра на възпламеняване. Те са и в двата вагона, с което версията, че пламъкът се е пренесъл от кушет вагона в спалния може да бъде оборена“, допълва той.

По думите му ясно забележими са две основни ядра на възпламеняване – по едно във всеки вагон.

„Всички експерти казват, че е налице терористичен акт. Не става дума за обикновен пожар. Станалото във влака за Кардам вероятно е черен терор – не бял, при който предупреждават, че ще гръмне бомба, за да се евакуират хората“, казваа Христо Смоленов.

Разследващите органи вече обявиха, че се работи по четири основни версии, като се проверява и възможността за терористичен акт.

Христо Смоленов е ръководител на Центъра за антитероризъм и сигурност към Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Преди години той работи като секретар в Министерството на отбраната за подготовката на спецчасти.

При пожара във влака от София за Кардам в нощта на 28 февруари загинаха девет души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
inj преди 16 години
Абе защо сравнявате влака във Франция с нашите допотопни машини. Нормално е да се огъне в средата. Чиста физика. Метала е много коварен материал и много бързо си губи здравината и става еластичен. Само ми е интересно как от едно запалено перде, ще пламне всичко. При това и хора е имало вътре и те със сигурност са се опитали да го изгасят. Трябва да се полее половината купе с бензин и да се запали, за да не може да се реагира. Иначе с едно просто одеало се потушава такъв огън от перде. А това, че луминисцентната лампа е гръмнала и подпалила всичко си е пълна простотия. Такава лампа не може да подпали нищо, каквото и да я правиш. Много по-вероятно е да е станало нещо с отоплителната система, защото там е на ток и то голям. Ако някой е изсипал 1 бутилка първак върху нагревателите под прозореца, е напълно възможно така да се подпалят, че да няма как да се изгаси.Терористичен акт - глупости. Защо ще палят пожар, като могат да сложат една бомбичка и да отнесат целия вагон, а останалите да дерейлират. За да има атентат, трябва да има и причини за него и те да се оповестят по всички медии. Иначе от атентата няма смисъл. Аман от балъци дето си мислят, че новините по медиите са нещо, на което се вярва без да се помисли.
94
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ти явно си малък и не си чувал, но това се случва в България -Атентат на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на на 9 март 1985 г. в 21:31 ч. от турски терористи, посредством бомба, поставена във вагона за майки с деца на влак 326 по линията Бургас-София. Той е по-известният двата станали на същия ден - бомба избухва в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в гр. СливенВ атентата загиват седем души, сред тях 2 деца.[1]По други източници, жертвите са 3 деца и 4 жени,[2] девет души са тежко ранени. Две от жертвите са глухонеми деца, избягали от своя пансион, за да си идат вкъщи.същия ден - бомба избухва в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в гр. Сливен. И ТОВА Е СТАВАЛО В БЪЛГАРИЯ!!!!
93
0
 
0
 
! Отговори
Кпацу преди 16 години
88 а не мислиш ли, че във франция вагона моиже да е бил друг модел от по-дебело желязо по-трудно топима сплав, пожарникарите са гасели вместо да чакат да изгасне от самосебе си и т.н.
92
0
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 16 години
И без да си специалист беше ясно, че е много вероятно това да е (турски(?)) терористичен акт. Само че още в самото начало ония отгоре заявиха, че това не е дело на терористи. Интересно как така разбраха още тогава това -- преди да има разследвания?! Сега пък -- да, няма съмнение, че е атантат. Сигурно от някъде им подсказаха, че е добре това да се притише на Al-Qaeda, Bin laden, Az-Zarkawi, и пр. измислени организации и персонажи от театрото на Гошо Буш и компания.
91
0
 
0
 
! Отговори
neidin преди 16 години
Не разбирам защо сравняваш нашият 30 годишен вагон с френските влакове. Вагонът започна да се деформира като започнаха да го гасят, преди това беше само наклонен.
90
0
 
0
 
! Отговори
buba4ko преди 16 години
Ами то това е най лесното - просто запалват един вагон от едно перде и гледат как ще гори - за колко време, как ще се разрастне, и после как ще изглежда вагона...Все пак хората са най важни, и да се научи истината, голяма работа че сме изгорили ч вагон за проба...Ама не мисля че има хора с акъл да направят това :(
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
това се очакваше да е атентат няма какво да го крият правителството кажете истината поне заради опечалените семейства
88
0
 
0
 
! Отговори
Вито преди 16 години
Атентат е! Не може да се деформира влака така от пожар!Във Франция преди години е имало същия аналогичен случай - пожар във влак, който инцидент взима 12 жертви. Вагона като го видях беше изгорял по същия начин като този тук, но без никакви деформации.Не знам защо някои хора намесват правителство, политици и БДЖ като виновни в един трагичен инцидент.
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Всички експерти казват, че е налице терористичен акт. Не става дума за обикновен пожар. Станалото във влака за Кардам вероятно е черен терор не бял, при който предупреждават, че ще гръмне бомба, за да се евакуират хората
86
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
А аз мисля, че ти Бориславчо си едно гражданче, което си живее наивно в своя си свят без да има и 1% реална предствата от това, което става в България! Лошото е,че политиците ни са същите като тебе!
85
0
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 16 години
не, аз не си мисля че са толкова прости, аз мисля че ти и още някои мои сънародници сте доста прости:)
84
0
 
0
 
! Отговори
и да го кажа, на кой преди 16 години
прочете добре какво пише b0rislav от номер 76, и вникнете в думите му. мислете трезво, а не като шарани на поредната примамка.
83
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Пулни идиотщини терористи ядра. Направете следният експеримент: Вземете една пластмасова линия и я поставете върху две чаши, след това запалете един вестник под линията и вижте че се огъва по средата. Това, че другият вагон се е огънал на друго място може да се обясни със опитите на пожарникарите да изгасят пожара. Пускат тези глупости за атентатите за да не понесат отговорност за немърливостта си. Не се връзвайте хора.
82
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе ти какво искаш ,на 3 март в 12:00 да гръмнат паметника на Цар Освобоводител, тогава ли ще повярваш?!Не си мисли, че тея *** са толкова прости!
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
72. това за "труд" беше най-голямата глупост, която съм чувала, това, че говорят за корупция не значи, че говорят истината...а това за платежното пък е най-лесно да се напечата едно такова там, където има и корумпирани банкови служители, за да се очерни дадена личност...не ми се защитават отделни личности, просто в-к Труд е пълен *** и говори за това как една медия чудесно служи за параван на властта...не ми ги обяснявай как били осмивали полиция и прокуратура, на полиция и прокуратура въобще не им пука кой ги осмива, защото са адската машина за пари и статут, така че колкото и да ги "разобличават" това е само за замазване на очите...и като ти прочетох мнените си казах, че за жалост наистина успяват
80
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 16 години
Ако е тероризъм - извършителите щяха да се похвалят, а не да чакат да ги разкрият. Някой да е чул резултати от която и да е от временните комисии на НС - анкетни, разследващи и всякакви други названия. Ами как да е иначе, след като това въобще не е тяхна работа. Друг въпрос е пък тяхната работа как я вършат. Тъй че и президентът да е председател на тая комисия, и Буш, и който и да е - това няма никакво значение, разследването се провежда самостоятелно от компетентен орган - ДОЗНАТЕЛ, при условията на НПК. На филмите е едно - там няма дим, но на практика огънят не те опича мигновено, колкото първо се задушаваш от пушека, падаш в безсъзнание от въглеродния окис, и след това се получават обгарянията, ако въобще огънят те достигне. Типичен пример са стърнищата и хората, които ги палят, респ. са тръгнали да ги гасят. Имаме ОЧЕВИДЦИ, които твърдят, че огънят се е пренесъл от единия на другия вагон. А не е ли компетенция на инженер да каже как ще реагира метална конструкция при термично въздействие, още повече, че провисването е най-вече в покрива, а не в рамата? Имаме и примери - засега чух за български, френски, може да има и други, за запалени вагони от алкохол. Само дотук казаното силно обезличава "специалиста", ръсещ убеденост, но не и конкретика. Защото си трябват изчисления - какъв материал е имало във вагона, каква температура вдига при горене и т.н. Чета от *** до спирт, от 600 до 1200 градуса. И последно - ще избиете турците, щото много ги мразите. Само дето не е ясно колко са тия турци в България, какво общо имат те с Доган, и дали всъщност те не го мразят повече и от вас. Ще избиете и ***, щото ръководят света с таен заговор и са виновни за всички беди на човечеството. Ще избиете и ***, че само лапат помощи и крадат. Ще избиете и комунистите, щото не пускат кокала и още намират какво да смучат от БГ. Ще избиете и сините, дето окрадоха толкова много по времето на Костов. Ама това беше преди 10 години, оттогава никой не краде, и просто цъфтим. А не - и царят да го отнесе, че обмени дълга при 2,30 за долар, пък всички знаят, че доларът ще продължи да пада. И за БТК, и за Тракия и т.н. Та колко ще останат в БГ-то след тая чистка, по най-общи сметки? И дали и те няма да отидат фира, щото все пак във всяка борба падат и жертви? Мислете, преди да говорите, че вече се действа преди да се мисли дори. И си спомняйте за тия, дето умряха, за да можем сега да се дръглим за глупости и да губим огромен ресурс в омраза и нищоправене.
79
0
 
0
 
! Отговори
Димитрова преди 16 години
Вие наистина ли вярвате, в това което казахте за ВЕСТНИК ТРУД или го написахте само защото любимото Ви мамче или някой друг близък човек работи във вестника, с главен редактор АГЕНТ БОР
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Хора аз съм от смесен район, онези хора от турски етнос които през 80-те години правеха атентати по ношия край още са живи, пуснаха ги след 1990. Помня как полицията ни пазеше да не ни нападнат, хванаха цял камион с оръжия. Разберете това беше цяла организация, която никого не е преставала да работи
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
прокълнати, не го вярвам, Господ създал силен народ и го изоставил, тук е силно и доброто и злото, нарушен е баланса
76
0
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 16 години
Седя и наблюдавам как за пореден път, простия български народ започва да налапва въдицата подхвърлена от неговите омразни и същевременно мили политици, със закачена на кукичката стръв "Атентат" грижливо поднесена от българските медии, готови на всичко за да получат поредната платена поръчка:)На тези прости българи ще припомня, че:1. "Атентата" не се е случил на 3 март, а на 28 с/у 29 миналия месец. По вашата гениална логика може да предположите, че земетресението във Вранча на 4 март 1977, когато загинаха над 100 души в Свищов е поръчка на терористите:)2. "Емблематичния за българската история" град Плевен се намира само на 70-на км. от Червен бряг, не е точно в покрайнините на Плевен, но карай - лаф да става.. Да не говорим, че има още 100-на емблематични много подходящи за "атентати" градове в България.3. Като се прави "Атентат" някой поема отговорността - и този който го е направил, и този който го е допуснал.Престанете да лапате мухите, защото ме е яд, че имам такива прости сънародници! Една от най-големите заформени лъжи на века е тази за тероризма! Американците си събориха небостъргачите за да могат да яхнат идеята за терористите и оправдаят своя собствен тероризъм над по-слабите народи. Сега нашите некадърници ви лъжат и мажат за някакви атентати, за да може да отклонят вниманието от лъжите, кражбите и злоупотребите с власт, които са извършили.Че е имало нещо силно запалително във вагона е така. Но не всяко запалително вещество е дело на терористи! Къде е бил полицая във влака? Какво е вършил кондуктора през работното си време? Къде са списъците на пътниците? Защо са били заключили вратите? Има ли изобщо обучени хора и планове за реакция при подобни ситуации? Управлява ли се изобщо нещо в тази държава или само се краде и източва? Къде е професионализма в цялата тази история? Защо са влезли на оглед 1-во следователи а не истински експерти? Пълна некомпетентност и непрофесионализъм! В такива трагични истории лъсва истината за нашите любими управници - абсолютни некадърници и ! сте и вие които им се хващате на историйките!Сега, когато ви пробутат съвършено тъпата си скалъпена история за Атентат ще следват разходи и харчове за камери, оборудване, секюрити и всичко от нашите джобчета ще се вземе. Виновни няма! Да живее свещената простота българска! Късмет извадиха българските политици с толкова *** народ!