Влязохме в световните медии! Бивш косовски премиер арестуван у нас

Задържането на Агим Чеку е станало на "Гюешево"
23 юни 2009 23:23,
80
Влязохме в световните медии! Бивш косовски премиер арестуван у нас
Агим Чеку. Снимка: БГНЕС

В България е задържан бившият косовски премиер Агим Чеку, съобщиха за БТА източници в полицията.

Арестът на Чеку е станал на граничния пункт "Гюешево", при влизането му в страната ни.

За него има червена бюлетина от Интерпол.

Според източници в полицията, задържането е заради присъда от 20 години затвор на Чеку от сръбски съд по обвинение в извършване на геноцид.

Заповедта за арест е издадена на 6 май тази година.

Агим Чеку е задържан за 24 часа в Кюстендил.

Агенция Reuters припомня, че през май тази година бившият косовски премиер беше експулсиран от Колумбия, но властите в страната отказаха да го предадат на Сърбия.

Той е бил задържан в Словения (2003 година) и Унгария (2004 година), но и в двата случая бързо е освободен, без да бъде предаван на сръбските власти.

Агенция DPA съобщава, че е получила информацията за ареста на бившия премиер от говорителя на опозиционната косовска Социалдемократическа партия в Прищина (с лидер Агим Чеку).

Чеку ще бъде освободен след два или три часа, категоричен е говорителят на партията.

Dnes.bg припомня, че Чеку беше министър-председател на Косово от 10 март 2006 до 9 януари 2008 година.

В книгата си "Ловът, аз и военнопрестъпниците" бившият прокурор на Международния трибунал за Югославия Карла дел Понте твърди, че косовски албански водачи са търгували с органи от сръбски затворници:

Още по темата

Близо 300 затворници-сърби и други славяни, сред които и жени, са били изпратени през лятото на 1999 г. от Косово в Албания, където са били хвърлени в нещо като затвор. Там хирурзи са вземали от тях органи. Ръководителите от средно и високо равнище на Армията за освобождение на Косово (АОК) са знаели за престъпленията и са участвали активно в контрабандата с органи, твърди Карла дел Понте.

През лятото на 1999 г. двамата главни водачи на АОК, която се бореше срещу режима на Слободан Милошевич, бяха Агим Чеку и Хашим Тачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Александър Колев Три преди 14 години
Една птичка пролет не прави. Така казват в дебелите книги .И понеже аз съм малко мнителна личност се питам .От къде на къде този така наречен бивш Премиер е решил да минава точно през това място и къде е отивал .Дали няма връзка нейде в България и дали не е очаквал да се срещне с някого в нашата китна татковина .Тук май трябва освен полицията да се намеси така нареченото уж "Разузнаване " ако все още съществува такова .Всъщност аз само изкавам една теза а дали тя е вярна бъдещето ще покаже .
38
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 14 години
Това за органите е част от бизнеса, - месото и кръвта се сортирвала в български буркани (в албания не могат да правят буркани) и се изпращали в израел като деликатес за платежноспособни. Но еврейте искат българско - по вкусно и по евтино.
37
0
 
0
 
! Отговори
Milo6 Obilic преди 14 години
И нямаше да търпят едни бомбардировки започнати без решение на съвета за сигурност на оон,защото сърбите знаеха,че са си в правото и Косово си е тяхно и винаги ще си бъде.Лека вечер и да кажа на този г-н Чеку,след 4 дена е големият за сърбите празник Видовдан,тогава султан Мурат е получил заслуженото,заради мечтите си да превземе християнските балкани.Чеку и за тебе ще дойде Видовдан.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 14 години
Svaki turcin zna,svaka bula zna,taj e Obilic srpski sin zaklao Murata :))=============Това е сигурно от 77мото преработено издание на "песента за цар Лазар", написана през 19ти век. Нещо написано през 14ти и 15ти век в Сърбия щеше да е на среднобългарски, а не на литературната норма в Сърбия, създадена от Вук Караджич.Аз по-долу направих грешка - Милош КОБИЛИЧИН всъщност не е литературна измислица, измислица е убийството му (уж) на Мурад.
35
0
 
0
 
! Отговори
ancho nr 36 преди 14 години
Abe Ancho , zashto ne si legnesh da spish !!! Izglegda prez noshtta te udrja jako limkata vav glavata !!!baba ti Pena
34
0
 
0
 
! Отговори
Milo6 Obilic преди 14 години
Хм,познавам поне няколко човека,които са били най-нагло изгонени от родните им домове в Косово и никакви апартаменти,дотации и акции не са получили.Ти бил ли си някога в Косово и Метохия,видял ли си опожарените къщи,опиканите иконостаси и обесените монахини.Ако всичко е било както говориш,няма да се съберат 1 000 000 души в белград и да кажат моюно-косово е сърбия,живота си даваме,косово недаваме!!!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 14 години
Ми Пено, книгата е отсреща на лавицата, до бюрото ми. Само да се пресегна и я стигам. До нея има още към стотина на балканска тематика. :)))М/у другото има известна зависимост. Когато Бойко беше главен секретар на МВР тук арестувахме един сръбски генерал за военни престъпления в Хърватска. Сега кумунизите са на власт и арестувахме албанец. На Серго ПиАрите му са казали да играе на тънката струна на наще PATRIJOTI и съм сигурен, че утре цял ден те ще хвърлят плюнки под тематаи ще благовеят. :))
32
0
 
0
 
! Отговори
Milo6 Obilic преди 14 години
Svaki turcin zna,svaka bula zna,taj e Obilic srpski sin zaklao Murata :))
31
0
 
0
 
! Отговори
do ANCHO nr30 преди 14 години
Kak tochno tazi vecher si pripomni statistikite ot knigite koito chetech ??!!!!? Tove e ljubimata ti kniga nali !?!?I si taka fanatiziran na taja tema , nali !?!KALFIN i STANISHEV zaseliha vav Balgarja veche 20000 kosovo-albanzi , ti da ne si ot tjah !!!baba Pena
30
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 14 години
Г-н Milo6 Obilic, държавата им дава дотации, за да строят къщи в Косово, а те после ги продават на местните албанци и си купуват апартаменти в Ниш и Белград. Даже големия "патриот" Желько Ражнатович - Аркан е въртял далавери по този начин и последно живее в Белград. :)))Нещо като нашата "Странджа-Сакар" навремето.М/у другото из бивша Югославия не вярвайте на всичко, което Ви кажат, там са изпечени лъжци. Даже Милош Обилич (Милош Кобилчин) е измислен литературен герой. :)))
29
0
 
0
 
! Отговори
Milo6 Obilic преди 14 години
Дори името Косово не е албанско !! Българско ли е,сръбско или др.,това няма значение,но дори мето не е тяхно,а този на снимката заедно с рамуш харадинай и хашим тачи да ги съдят за да си получат заслуженото.Чак от кумова срама,един от апологетите на сърбофобството-Карла дел понте написа в книгата си,че същата тази аок е отвличала млади сърби в разцвета на силите си и е продавала органите им.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 14 години
Бабо Пено, информиран съм защото знам да чета и редовно упражнявам това си умение, за разлика от много "патриоти", които мислят, че България се пише BYLGARIQ. :)))Тези данни са от книгата на Велизар Енчев - "Югославия - последната балканска империя". Велизар Енчев да знаеш е от най-чугунените червенотиквеничвовчета и е лют фен на Майка Русия и интернационалната дружба с братята сърби. Демек ако е написал 2 е премълчал 200 за истинската история на Косово. :)))
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Върнете си го Агим Чеку на граничния пункт "Гюешево" на нашите съседи и му кажете чао. Отчетохте дейност,че сте го "заловили".Можеше да му дадете отказ да влезе в България,нали?
26
0
 
0
 
! Отговори
Milo6 Obilic преди 14 години
Анчо,не ми е ясно,как сърбите са правили постоянно чистки и накрая,албанците стават все повече,а сърбите намаляват.Май нещо логиката куца.отидете там,вижте истината,не тази която я дват по cnn,euronews,btv.Лично познавам приятел от Призрен,на който шиптъри са му казвали даваш 5000 марки и те пускаме,да не говорим,че мн малко се казва в какви гета живеят в момента сърбит етам и как например в косовска митровица,в сръбската част се спира постоянно тока и водата за да се пречупят "***"
25
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 14 години
Последно: основната причина за спада на сръбското население в Косово е, че голямата част от него са колонизаторски семейства, заселвани там още от 1918 г насетне. Същите такива сръбски колонисти живеят в големи количества също в Македония, Босна и Хърватска. Навсякъде има обществени нагласи срещу тях, защото са се ползвали с огромни привилегии спрямо местното население. Примерно в Косово 20% сърби са заемали 60% от местата в местната администрация и над 90% в полицията.
24
0
 
0
 
! Отговори
........... преди 14 години
все пак са му дали 20 години!а нашите фашисти от парламент,правителство и президентство заедно с техните маши мутрите няма и условна да получат за геноцит над собствения си народ!не че няма в наказателния кодекс текст по който би трябвало да не излезнат от затвора,но.....................
23
0
 
0
 
! Отговори
Milo6 Obilic преди 14 години
He4oBeк ти знаеш ли,че по данни на Юнеско разрушените църкви и манастири са над 100.А основния мотив на незаконните бомбардировки над Сърбия беше именно,че там се било извършвало етническо прочистване.А какво всъщност беше станало,една банда терористи се разбунтуваха и полицията и армията отидоха да бранят святото за всеки сърбин Косово.Това е.Международното право ,морала,правдата и истината-всичко е на страната на сърбите по отношение "косовският въпрос"
22
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 14 години
Продължение: след 1944 Югославия предприема три чистки на албанци от Косово, последната през 1999. При предишните две насилствено са принуждавани да се самоопределят като турци, а децата им са заставяни да учат в новосъздадени турски училища. В последствие са преселени около 140 000 албанци в Турция уж по собствено желание. До 2001 г. в Прищина един от официалните езици е турски.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 14 години
Г-н Milo6 Obilic, албанците са мнозинство в Косово от 1688 насам, когато по покана на Австрийската Империя местното славянско население (не само сръбско, а и българско) се преселва в тогавашен Банат, днешна Войводина. По това време там земите са били рядконаселени, а австрийците създават "военни, погранични територии", току що освободени от турците. Тогава за пръв път сърбите се заселват масово на север от Дунав, а днес сърбите във Войводина, изконна унгарска теротория, са към 60%.
20
0
 
0
 
! Отговори
--- преди 14 години
Като направя връзка с наскоро показаните видеота със Ратко Младич и сегашното залавяне на Агим Чеку, имам съмнения че е направена някаква сделка между Сърбия, както и други страни и съда в Хага и не бих се учудил ако в скоро време сърбите заловят Младич и го предадът на съда в Хага - нали това е едно от условията пред тях за приемането им в ЕС.Макар че се надявам сърбите да не предадът Ратко Младич - вече достатъчно свои лидери пратиха в Хага, време е малко албанско-косовски терористи да бъдат