Влязохме в световните медии! Бивш косовски премиер арестуван у нас

Задържането на Агим Чеку е станало на "Гюешево"
23 юни 2009 23:23,
80
Влязохме в световните медии! Бивш косовски премиер арестуван у нас
Агим Чеку. Снимка: БГНЕС

В България е задържан бившият косовски премиер Агим Чеку, съобщиха за БТА източници в полицията.

Арестът на Чеку е станал на граничния пункт "Гюешево", при влизането му в страната ни.

За него има червена бюлетина от Интерпол.

Според източници в полицията, задържането е заради присъда от 20 години затвор на Чеку от сръбски съд по обвинение в извършване на геноцид.

Заповедта за арест е издадена на 6 май тази година.

Агим Чеку е задържан за 24 часа в Кюстендил.

Агенция Reuters припомня, че през май тази година бившият косовски премиер беше експулсиран от Колумбия, но властите в страната отказаха да го предадат на Сърбия.

Той е бил задържан в Словения (2003 година) и Унгария (2004 година), но и в двата случая бързо е освободен, без да бъде предаван на сръбските власти.

Агенция DPA съобщава, че е получила информацията за ареста на бившия премиер от говорителя на опозиционната косовска Социалдемократическа партия в Прищина (с лидер Агим Чеку).

Чеку ще бъде освободен след два или три часа, категоричен е говорителят на партията.

Dnes.bg припомня, че Чеку беше министър-председател на Косово от 10 март 2006 до 9 януари 2008 година.

В книгата си "Ловът, аз и военнопрестъпниците" бившият прокурор на Международния трибунал за Югославия Карла дел Понте твърди, че косовски албански водачи са търгували с органи от сръбски затворници:

Още по темата

Близо 300 затворници-сърби и други славяни, сред които и жени, са били изпратени през лятото на 1999 г. от Косово в Албания, където са били хвърлени в нещо като затвор. Там хирурзи са вземали от тях органи. Ръководителите от средно и високо равнище на Армията за освобождение на Косово (АОК) са знаели за престъпленията и са участвали активно в контрабандата с органи, твърди Карла дел Понте.

През лятото на 1999 г. двамата главни водачи на АОК, която се бореше срещу режима на Слободан Милошевич, бяха Агим Чеку и Хашим Тачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
He4oBeK преди 14 години
Milo6 Obilic Кой ти е казал,че сърбите са извършвали етническо прочистване в Косово и че има масови гробове?Не драги влизат сръбските военни в къщата ти докато спиш казват ти ставай на теб,жена ти,родителите ти и децата ти-да ви няма и я запалват!И това е в мекия вариант...
18
0
 
0
 
! Отговори
baba Pena преди 14 години
Moge bi Agim Cheku e preminal na teritorijata na Balgarija za da prodalgi izpalnenieto na programata "ALBANIJA DO CHERNO MORE " !! Izdal go e Ahmed Dogan , zashtoto ima sashtite interesi !!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
и са го осъдили на 20 години затвор... 300 човека разчленени буквално!?!?!?! 300 човека = 20 години?!?! 300 човека = 20 години?!?! 300 човека = 20 години?!?! 300 човека = 20 години?!?! 300 човека = 20 години?!?! 300 човека = 20 години?!?! 300 човека = 20 години?!?! 300 човека = 20 години?!?! 300 човека = 20 години?!?! 300 човека = 20 години?!?! 300 човека = 20 години?!?! 300 човека = 20 години?!?!
16
0
 
0
 
! Отговори
Milo6 Obilic преди 14 години
И имам два въпроса към САЩ,Аглия и останалите велики сили,които създадоха тази фалшива държава Косово:1.Ако сърбите са извършвали етническо прочистване в областта,защо през 98 година са били около 20% в Косово,а днес са само 5%,за сметка на това албанците от 80 %,днес са 92 ?И така,кой е вършил генйоцид ?2.Защо никъде в Косово не намерихте масови гробове(каквито например в Босна имаше).Май масови гробове с шиптъри в Косово има колкото и ядрено оръжие намерихте в Ирак!
15
0
 
0
 
! Отговори
baba Pena преди 14 години
Kakvo shte kage KALFIN po tozi sluchai ,...zashtoto toi be parvija ( sas Parvanov i Stanishev ) na Balkanite , koito prizna KOSOVO!!!!!....... Kolko prozenta ot prodadenite srabski i balgarski organi poluchiha te togava !?????!
14
0
 
0
 
! Отговори
Milo6 Obilic преди 14 години
Тези,които са го пуснали си нямат и малка представа за зверствата вършени от този ***.През периода,когато е бил командир на АОК,един отряд воден от него влиза в едно село до Прищина с преобладаващо тогава сръбско население и почва масова сеч(по подобие на Ахмед ага Барутанлията в Батак).На малки дечица са *** живи крайниците и после са им разбивали глваите с клещи.Естествено,никой от "демократичните" телевизии не съобщи за случая.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
каквото и да напиша съм зачеркнат,да е жив и здрав, и дпс и бойко. хайде да не ми се сърги и волен да са живи и здрави и БЪЛГАРИЯ
12
0
 
0
 
! Отговори
напушеният журналист преди 14 години
чак сега осъзнавам колко глупаво би изглеждал днес.бг в очите на чужденеца, с тези заглавия...
11
0
 
0
 
! Отговори
Ха! преди 14 години
Ха сега да видим как Сер Гейчо ще каже, че това е голям успех на българското правителство, което води народа в правилна посока и ще изпъчи гордо гърди. След това ще каже, че това е положителен знак за това, че нашите служби си вършат работата съзнателно и отговорно, защото сегашното правителство е положило усилия това да се случи. След това ще очаква положителен доклад от ЕС за българските усилия за справяне с престъпността и (без връзка), че българското правораздаване е на европейско и световно
10
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 14 години
Никой не се съмнява в това, че след изтичане на въпросните 24 часа нашата правораздавателна система аргументирано ще посочи необходимостта от незабавното и бързо освобождаване на Агим Чеку. Позоваването ще бъде на европейски практики, но истинската причина е същата поради която хиляди български бандити се разкарват необезпокоявано - просто хората са си платили на когото трябва. В ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ОБЩЕСТВА Е ТАКА - ПЛАЩАШ ПОЛУЧАВАШ. Това го твърди и депутата от НДСВ Милен Велчев.
9
0
 
0
 
! Отговори
фй преди 14 години
само за 24 часа?тъкмо да се наспи на спокойствие.да закуси и да си върви по живо здраво.колко ли ще им наброят за него?всъщност е търсен по подозрение за направата на една ужким болница в която в началото на конфликта са били докарвани стотици млади здрави сръбски пленници,които са били развасовани като *** и от които са взели кости, зъби ,коси,органи, вени,кожа,изобщо човешки материал за трансплантация.по орзчка и Предполагаема цел Америка.това го каза Карла Понти,която разследваше престъ
8
0
 
0
 
! Отговори
baba Pena преди 14 години
Parvo da arestuvat prezidenskoto semeistvo Clinton , koito sazdadoha Kosovo za da zamarsjat i zarazjat Evropa , a posle tezi drebni ribi shte se predadat sami !!!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
Васил преди 14 години
Дори Държавния Департамент на САЩ е признал че KLA ( армията за освобождение на Косово) се е издържала с пари от търговията с хероин и пари от ислямските страни, а този Агим Чеку е бил командир на тази "армия" от ислямисти - Drug trafficThe U.S. State Department indicated that the KLA was financing its operations with money from the international heroin trade and loans from Islamic countries and individuals, among them allegedly Osama bin Laden.[3][4]According to Michael Levine, the former official of the US Drug Enforcement Administration (DEA), the KLA was tied in with every known Middle and Far Eastern drug cartel.[27]
6
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 14 години
Тъй е Василе, даже ционистко-империалистически агент е от ордена на чернобрадите масони с розови бермуди. Щом е работил против братята сърби и майка Русия няма да е *** ЦеРеУ-вец. :)))
5
0
 
0
 
! Отговори
.......... преди 14 години
този фашист се намерил някой да го осъди!ами нашите фашисти кой съд ще ги осъди за геноцида над собствения им народ?
4
0
 
0
 
! Отговори
Васил преди 14 години
Косовски терорист агент на ЦРУ - ако се съди от това че е бил връзката между армията за освобождение на Косово (пълна с ислямски терористи организация) и НАТО -In May 1999, Çeku was appointed the KLA's chief of staff, replacing Selimi. He immediately set about reorganising the KLA and implementing a proper military structure within the organization. In the closing days of the Kosovo War, the KLA began providing systematic intelligence to NATO as well as mounting attacks to lure Serbian forces into the open, enabling NATO warplanes to bomb them. According to reports at the time, Çeku was the principal liaison between NATO and the KLA
3
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 14 години
Пак се вкарахме у приключение с дипломатически скандал. На колегите отдолу: Муууууууу! :)))
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
мръсен читак! Косово е българско!!!
1
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Върнете го на сърбите !!! Те ще го оправят !!! Сигурно идва в България по покана на нашите мюсюлмани - да покаже как се отделят цели области от християнски земи !!!