4-ма лекари задържани заради мъртвото бебе в Горна Оряховица

Телцето на новороденото е открито в камера за биологични отпадъци
Обновена: 2 дек 2010 14:35 | 1 дек 2010 14:19,
109
4-ма лекари задържани заради мъртвото бебе в Горна Оряховица
Снимка: БГНЕС

Четирима лекари от болницата „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица са задържани по случая с откритото мъртво бебе, съобщи МВР.

Образувано е досъдебно производство за умишлено убийство.

Арестувани са началникът на АГ отделението д-р Димитър Сотиров, акушер-гинеколозите Стефан Лазаров, Михаил Милатович и педиатърът д-р Катя Гецова. По първоначална информация д-р Лазаров е израждал бебето.

В неделя следобед в родилното отделение на болницата постъпило 17-годишно момиче от Лясковец, което родило преждевременно.

Непосредствено след това медицинският екип съобщил на майката, че детето е родено мъртво.

Бебето било оставено в стая в отделението, а случайно минала покрай него служителка забелязала, че то се движи, и съобщила на лекарите.

Новороденото е преместено в кувьоз, след това на няколко пъти е извеждано оттам и местено по неясни причини. Детето е починало около 20 часа след раждането.

Тялото на бебето е открито в камера, в която се съхраняват биологични отпадъци, предназначени за изпращане в София за изгаряне, съобщи директорът на полицията във Велико Търново комисар Живко Коцев, цитиран от агенция „Фокус“.

„Това е абсолютно недопустимо и поставя под въпрос редица други раждания и действия в тази болница”, коментира той.

Още по темата

Сигналът в полицията е подаден от майката, която се усъмнила в твърденията на лекарите, уточняват от МВР.

В отделението са изпратени полицаи от Горна Оряховица и Велико Търново, екип на териториалното звено „Борба с организираната престъпност“, съдебен лекар и прокурор. В болницата тече и проверка на Инспектората на здравното министерство.

16 служители на болницата са разпитани, иззета е медицинска документация.

Телцето на новороденото е изпратено за съдебномедицинска експертиза в Александровска болница в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: смърт на новородено
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
2
 
! Отговори
компетентен преди 13 години
Естествено, но мисля, че и така става достатъчно ясно какво съм имал предвид.
63
2
 
9
 
! Отговори
компетентен преди 13 години
В България това се прави при втори и последващ аборт. А разследването вече е в ход, и то ще докаже, че няма престъпление. Но тогава нито журналистите, нито плюещите тук ще върнат обратно думите си. Изобщо не говоря за унижението на тези хора, които са задържани в ареста като обикновени джебчии, без основателно обвинение или подозрение. Затова България е на първо място по платени глоби за нарушаване на човешките права. А глобите ги плащаме пак ние!Успех с раждането.Желая Ви здраво и хубаво бебе!
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДОКТОР КОЖУХАРОВ - ШЕФА НА БОЛНИЦАТА В Г.ОРЯХОВИЦА Е ДОЛЕН МОШЕННИК И *** ,.... НЕ ДУМА НЯМАМ КАК ДА ГО НАРЕКА
61
2
 
4
 
! Отговори
РОСЕН преди 13 години
"всезнайковци" и "раними души" трябва да е в кавички ;)
60
1
 
8
 
! Отговори
бременна преди 13 години
големи глупости се пишат в коментарите, без да се знаят подробности. Само си чешете езиците. Трябва да има разследване и да се установи какво точно се е случило. В Америка не изхвърлят абортираните отпадъци, а ги изследват, за да установят какво е довело до това състояние, защото може да помогне за бъдещи бременности на майката.
59
1
 
4
 
! Отговори
РОСЕН преди 13 години
тогава създай гражданско сдружение, за промяна на законите и нормативните актове
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако е забременяла на 16, не е малолетна. Непълнолетна е.
57
2
 
9
 
! Отговори
компетентен преди 13 години
Ти изобщо прочете ли какво пише в новината, или просто си лаеш?! Живородено дете? Без дишане, сърдечна дейност и рефлекси? Без промяна в състоянието след 30 минути сърдечен масаж? Това живо бебе ли е? Може ли да си толкова проста? И като капак на всичко ще ми даваш и морални оценки! За каква се имаш, за ангел небесен? И децата си ли ще научиш на твоите "ценности"? Аман от всезнайковци с раними души, които не могат да четат, а само да плюят!
56
3
 
5
 
! Отговори
РОСЕН преди 13 години
пий си хапчетата редовно
55
2
 
12
 
! Отговори
poohy преди 13 години
Оставете лекарите на мира - става дума за 5м. плод - и хващайте педофила направил бебе на 17г. момиче. Време е в нашата страна всеки път когато се появи малолетна майка педофила да отива зад решетките.
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голяма човешка трагедия е наистина. Толкова голяма, че тъгуващата "майка" решава да изкара някой лев от доктора, който не е успял да съживи мъртвородено дете, даже според някои тук и дете не може да се нарече. И сега няма да може да си изкара парите, горката. Трагедия, наистина!
53
13
 
5
 
! Отговори
отвратена преди 13 години
докато има в тая страна хора, които смятат, че едно живо родено бебе е "абортиран плод" няма да сме нормален народ! Живо, дишащо човече, а разни "компетентни" го наричат "абортиран плод"! Отвратително е много меко казано. РОдила съм две деца в българия. И наистина напълно съзнателно пиша името с малка буква. Моите деца гарантирано няма да израстнат в тая идиотска държава, в която нямам гаранция дали някой "компетентен" няма да ги умори или пък техните деца и да се гордее с това.
52
1
 
14
 
! Отговори
компетентен преди 13 години
За трети път ще кажа, че това не е мъртвороден плод, а АБОРТ! Терминологията в случая е необходима, за да се изясни на всички, че няма престъпление, в каквото са обвинени медиците. Защото тук не става въпрос за липса на човечност, а за съдебно преследване за убийство. Държавата няма да потръгне, докато всеки не започне да върши СВОЯТА работа. А не полицаи да говорят за медицина, лекари за икономика, журналисти за съдебни дела и всички за политика!
51
8
 
6
 
! Отговори
до: компетнтен преди 13 години
Ставаше въпрос, че не можете да наричате дори мъртвороден плод "билогичен материал/***". Медицинските термини не са приложими там, където става въпрос за човешка трагедия. *** или не, момичето (жената) е било майка, макар и за кратко. Когато почнем да гледаме на хората като на човеци, не като на пациенти, граждани, избиратели, клиенти и т.н. може и малко да потръгне тая държава.
50
4
 
14
 
! Отговори
компетентен преди 13 години
Точно за такива като теб специално ще повторя, че това дете не е родено, то е АБОРТИРАНО (20 гестационна седмица - провери в Интернет какво значи). Биологичен материал е АБСОЛЮТНО ВСЯКА МАТЕРИЯ, която, извадена от тялото на човек, губи жизнеността си, независимо от условията. А за да вярваш, че с инжекция се предизвиква стерилитет, значи си на по-ниско ниво и от ***, които преди време викаха "Не ни ваксинирайте, че ще ни стерилизирате!".
49
1
 
9
 
! Отговори
РОСЕН преди 13 години
аре да се перифразирам, че на журналистчетата не им хареса коментара за тях :)))))та сега и тая журналистчета, и тая малката, да не казвам каква, че и родителите и, трябва да се съдят до дупка за клевета
48
13
 
6
 
! Отговори
до: компетнтен преди 13 години
Наричате родено дете биологичен материал?! Каквато и да е истината, подобно отношение НЕ Е хуманно! Уважавайте живота, в каквато и форма да е.Преди време в Кърджали имаше случай, където турски медицински сестри инжектираха млади майки-българки, за да ги направят стерилни...
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В случая със 17 годишното бременно момиче, прието в болницата в Горна Оряховица, говорим за мъртъв абортен плод, всичко останало са спекулации, каза за Дарик радио директорът на болница Св. Иван Рилски д-р Миролюб Кожухаров. Четирима лекари в болничното заведение са задържани по подозрение в убийство на новородено бебе, бе съобщено тази сутрин от директора на Областна дирекция на полицията Живко Коцев. Той обясни, че сигналът е подаден от 17 годишното момиче от Лясковец, потърсило медицинска помощ в болницата в Горна Оряховица.Лекарите са действали адекватно, направено е всичко необходимо. Момичето е постъпило в петия месец. Дежурен на смяна е бил д-р Лазаров, който е установил абортен плод с тегло 600 грама, без дишане и сърдечна дейност. Педиатърът д-р Дончева е предприела реанимационна дейност в продължение на 30 минути, която не е довела до възстановяване на жизнени функции и плодът е обявен за мъртъв, каза д-р Кожухаров. Направено е вътрешно разследване, знам минута по минута кой какво е правил и не се притеснявам от експертизата, защото говорим за мъртъв абортен плод в 20 гестационна седмица, чието развитие е несъвместимо с живота, допълни д-р Кожухаров. Тялото е изпратено в Александровска болница за комплексна съдебно-медицинска екпертиза.
46
2
 
14
 
! Отговори
компетентен преди 13 години
До определена възраст плодът не се признава за роден, а за абортиран. В случая става въпрос за 5-6 месец бременност. Плодът се приема за живороден, ако при такава степен на недоносеност преживее 7 дни. ТАКЪВ Е ЗАКОНЪТ! Погребение на аборта ли ще правят? Както всеки друг биологичен материал, взет при аборт, и този е изхвърлен с биологично опасните отпадъци. В тази връзка коментарът на полицая от ВТ издава некомпетентност и непознаване на законите в България!
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Официалната версия на МВР не прилича много на това, което сте написали в статийката си. Май повече вярвате на ***, отколкото на институциите. *** държава с *** народ.