Синът на Гриша Ганчев арестуван при акция "Захар"

Общо шестима души са в ареста за крупни данъчни измами
Обновена: 10 май 2012 21:33 | 10 май 2012 17:00,
117
Синът на Гриша Ганчев арестуван при акция "Захар"
При проверката беше иззета голямо количество документация. Снимка: МВР

Синът на бизнесмена Гриша Ганчев - Данаил, е задържан при спецакцията „Захар“, съобщи БТА.

Общо шестима души са арестувани при операцията на ГДБОП и НАП срещу престъпна група, ощетила държавата с милиони лева от невнесени данъчни задължения и пране на пари при сделки със захар, съобщиха от МВР.

Извършени са претърсвания на 15 жилища и офиси в София и в страната откъдето са иззети компютри, оптични носители на информация, фискални устройства и счетоводни документи.

По първоначални данни схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци.

Захарта се доставяла от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня, посочва МВР, без да уточнява имена.

Плащанията на фирмите купувачи се извършвала единствено и само по банков път. Постъпилите средства, които са в порядъка между 40 000 и 130 000 лева на ден, се теглели в брой на каса още в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата търговец.

Следва връзка по телефона с един от изпълнителните директори на дружеството - доставчик, потвърждаване на приведените по банков път средства и искане камионите на фирмите получатели да бъдат допуснати за товарене на стоката.

Според събраните до този момент сведения двете дружества фактурират само отделни доставки (на всеки 10-12 камиона се осчетоводяват един-два), като остатъкът от внесените средства се носи в офиса на акционерно дружество в София.

Още по темата

За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т.нар. „липсващи търговци”.

С цел да се прикрие престъпната дейност спедицията на стоката от складовете на заводите до крайния получател се е извършвала чрез „курсове на черно” - управителят намирал транспортни фирми, разполагащи с големи камиони, и договарял с тях да не фактурират извършваната услуга.

Разследващите установили, че всичко на пръв поглед било напълно легално – при всеки превоз били изготвяни необходимите документи – фактури, товарителници, които отразяват реално транспортираната стока. Така при евентуална проверка на товара количествата напълно кореспондират с отразеното в документацията. При пристигане на стоката обаче изготвените документи били унищожавани. 

В хода на разследването е установено, че в края на месец март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките – целите количества захар от доставчика директно се разтоварвали в базата на търговската фирма.

За периода от края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв., от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар.

Установено е и намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил (Украйна). Идеята била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието.

Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар, те възнамерявали регулярен внос.

В случай че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове.

В момента служителите на ГДБОП извършват проверка на държавния резерв в Русе за установяване на липсващи количества захар, както и на територията на Девня.

За провеждането на операцията още сутринта съобщи министърът на финансите Симеон Дянков в парламента. Акцията на НАП и службите прехванала "добър бизнесмен от Северна България" за ДДС измами със захар, стана ясно от думите на вицепремиера, които не посочи имена.

По-късно стана ясно, че по време на операцията са иззети документи от офисите на "Литекс" в София. Самият Гриша Ганчев заяви, че не се притеснява от проверката на НАП и неговите служители напълно са съдействали на проверяващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
коко преди 11 години
Само не разбрах кои са данъчните, замесени в аферата? Или може би те са невинни като планинска роса?
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гриша ще спонсорира ГЕРБ и хлапето внезапно ще се окаже невинно.Почна предизборния рекет на мутрите.
91
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
че то хлапето няма да е по долно от баща си..какъвто бащата такъв и сина
90
6
 
10
 
! Отговори
перко преди 11 години
три дена ще говорят и после пак същото - нали са от един отбор- евала на бандитите
89
0
 
23
 
! Отговори
До 88-ми преди 11 години
Наричаш изверги тези със захарта от Чернобил! А как ще наречеш тези дето повече от 6 години разрешават над БГ да летят chemtrails самолети и да тровят и разболяват всички? Как? нима ще намериш подходяща дума за тях? Разрешаваш на чужди самолети да сипят отрови и химикали над собствения ти народ, а в същото време си се заклел в Конституцията да я спазваш? А там какво пише: Чл. 15. Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната. Чл. 28.Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. Как така тези самолети ни тровят и разболяват? На каква база, по чие споразумение, с кои пари? Не, не ми казвайте, че това са регулярни полети на НАТО на височина 6-8 км! Недейте, защото има чного доказателства, че това не е така! Българите не трябва да се заблуждават и трябва да разберат и осъзнаят жестоката истина над главите си! Тя е реалност. БЪЛГАРИ това е също голяма тайна против, която трябва да се борим! Не се заблуждавайте! Тепърва ще берем "лошите плодове". Защо това се допуска от политиците ни? С какво право? Къде е Министерството на здравето, М-вото на околната среда и водите, крият ли се данните от мониторинга на въздуха в градове и села, както и какво е съдържанието на отрови във водата ни за пиене? Какво правят? Нищо не казват, мълчат яко! Защо? Но и ние не питаме, а трябва ли? Да, категорично!
88
4
 
40
 
! Отговори
Надежда преди 11 години
Егати циркът! Търсят Галеви, които с тяхната благословия колеха, бесиха и крадяха, само и само да замажат очите на хората. Не са се разбрали явно, щото Галеви с право доверие на политик нямат, гепиха сина на доскоро един от най-верните си спонсори да отклонят вниманието, и видиш ли и Таки, милият, и той се предаде, за да ни впечатлят още повече. Мижи да те лажем е всичко и ГЕРБ пак си остават поредните крадци, пръкнали се от партията-майка.
87
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българино-виж кой те докара до това състояние Тоя *** и великите му събратя верни синове на партията майка съсипаха икономиката,а получиха огромен финансов ресурс-в затвора.
86
1
 
15
 
! Отговори
нора БАНАНИЕВА преди 11 години
мойто момче, гришата добре переше мойте стари червени гащички...ох какви спомени имам от гришата :))пере добре особенно без накисване и все наши неща!Гриша, цялото масонски БКп е зад тебе ще се обадя на нашият човек ВЕЛЧЕВ и готово само бутни по 50 к на човек и внеси 150 милиона данъци и готово.
85
2
 
12
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
Галеви бяха арестувани преди изборите през 2009. А доказателство - ами много просто - тогава единия от Галевите излезе от ареста с мотива че ще става политик и получи "предизборен политически имунитет". така че се вижда ясно кога са събрани доказателствата. А и Галевите тогава доста поседяха в ареста. И много интересно, ако са пуснати с "подписка", що Цуци -МВР не ги е потърсил когато са спрели да се подписват?
84
0
 
9
 
! Отговори
до 102 преди 11 години
Маспекс може да са световен производител, но всички вериги хранителни продаващи у нас правят компромиси с качеството. Така че 100% не биха се замислили - то тук няма институция на която да и мине през главата ад мери радиоактивност на соковете!
83
1
 
7
 
! Отговори
absulute преди 11 години
zahar ot chernobil ebahti i boklucite skapani dano omart sichki
82
2
 
20
 
! Отговори
Червени псетанаповод преди 11 години
Без да съм адвокат на Ганчев щото съм ортодоксален фанатичен антикомунист,а той е назначен от Нора Ананиева капиталист,но видях под темата постове в които се казва,че украинската захар е щяла да отиде в соковете Куинс,а това не е вярно.Ганчев продаде соковете на полската Маспекс сигурно преди една петилетка.А Маспекс са между най-големите европейски производители на безалкохолни напитки и няма как да си позволят компромис с качеството.
81
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Крушата не пада по-далеч от дървото. Потомствени апаши.
80
5
 
26
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
Бойкогъзолизецо - първо Галевите са осъдени още преди изборите 2009та, от тогава обжалват. Щом делото е започнало - значи доказателствата са събрани преди това! Така че Цуцо главоча няма и милиграм принос за осъждането на Галеви. По скоро цуцовите *** проспаха излизането на Галеви от страната!
79
0
 
2
 
! Отговори
94 преди 11 години
Да не си изпускан по глава като малък?!?!?
78
0
 
15
 
! Отговори
,даааа преди 11 години
Кофти е когато те ударят там където боли на-много,а именно-децата!
77
3
 
29
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
До 77Що се изненадваш - "вносителя" на 40 годишното мисо е министър на земеделието и храните :)
76
9
 
19
 
! Отговори
къде са Галеви??? преди 11 години
Опитват се с захарта да замажат цирка с Галеви?????Май ще мине номера!!!?!?
75
0
 
8
 
! Отговори
пич с космича преди 11 години
Наскоро си взех едни тиквени семки незнам ,известна марка са ,и на производител пишеше Украйна.....Дадох ги на един колега да го доизлюпи
74
1
 
17
 
! Отговори
изверги! преди 11 години
Много са им престъпленията, но това да ни доставят захар от Чернобил е непростимо. Да ги осъдят и за умишлено причиняване на бавна и мъчителна масова смърт!