Дигитални джебчии точат карти из МОЛ-а, в метрото...

Полицията: Измамата става чрез мобилен ПОС терминал
30 юни 2016 14:14, Анисия Иванова
68
Дигитални джебчии точат карти из МОЛ-а, в метрото...
Снимка: Bulgaria On Air

Дигитални джебчии източват дебитни и кредитни карти от нищо неподозиращи граждани  на обществени места, МОЛ-ове, метро, градски транспорт. За това сигнализира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Надя Петрова от "Икономическа полиция".

Измамата става чрез мобилен ПОС терминал, който работи с Wi-Fi връзка или се свързва с мобилния телефон на жертвата, а разстоянието, което е необходимо, за да сработи устройството, е 15 сантиметра.

Максималната сума, която може да бъде открадната, е 25 лева. Именно затова често потърпевшите решават да не сигнализират за кражбата в полицията.

ПОС терминалът струва в порядъка на 500 и 800 долара и е китайско производство, разказа Надя Петрова. Продава се през интернет, а възвръщането на тези средства е доста бързо, обясни експертът.

С всеки терминал вървят параметри, които показват на каква честота работи, на какво разстояние прихваща карти и т.н.

От "Икономическа полиция" разработват защитни средства, които да предпазват картите да не бъде източвани, поясни още експертът.

Вече има опити да се копират и безконтактните карти за градския транспорт - тенденция, която се е засилила след увеличаването на цената на билетите на 1,60 лв., допълни Петрова.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Фани преди 7 години
Иначе относно предпазването, четох в чужбински аглоезични сайтове, че е достатъчно да си обвиеш картата с алуминиево фолио, дори домакинско ставало, защото тези апарати били с ниска мощност. Най-добре алуминиева или медна кутийка. А във връзка с SMS-известяването - някои банки вече не известявали за суми под 25 лв. Трябва да си преглеждате онлайн извлеченията от сметките всеки ден, най-сигурно по 2-3 пъти. Това поне все още е безплатно.
56
0
 
0
 
! Отговори
Фани преди 7 години
Колко абсурдно -хората се опитват да се защитят от банките. Защо е необходимо банките да предлагат само такива карти? Нека да питат хората дали искат такива, или не, и да дават само на тези, които одобряват. Аз като разбрах, че са ми сменили картата с нова, безконтактна, говорих с банката си и те ми казаха с коя друга тяхна карта да си я сменя, щом толкова искам (не е безконтактна). Но тази смяна няма да ми е безплатна, трябва да ходя до банката - пари, време и нерви. За да е удобно на банките.
55
0
 
3
 
! Отговори
Св преди 7 години
Освен това така и не разбрах при демонстрационната транзакция, която направи госпожата - къде отидоха парите. Тя спомена, че се регистрирал някъде ПОС терминала, но в коя банка, в коя сметка. Ако е нейна (щото спомена че ще си връща парите от демонстрацията), на чия фирма или юр. лице е регистрирана като е държ. служител, или коя фирма си е заложила името за подобна демонстрация. Като знаят толкова-що не ги ловят.Иска ми се да видя и 15 см безконтактна транзакция и то в движение за < от секунда.
54
0
 
3
 
! Отговори
Gosh преди 7 години
До 25лв не иска пин на безконтактните
53
2
 
9
 
! Отговори
Св преди 7 години
Дами и господа, оказах се прав. От няколко дни върви кампания, че се краде така. днес нямах време и не бях гледал клипа. Госпожата не даде никакви конкретни данни за кражби а само че работят по някакви сигнали. Супер некомпетентнаа, незапозната. Това са си стандартни ПОС терминали работещи от разстояние (както го показа и в клипа) на 2-3 см. Най- смешното е че пак се опита да си пробутва лентата, като каза че и това защитавало от безконтактната кражба, не само магнитната. Това ми беше достатъчно
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То е ясно че може да се установи крадеца, но в държавата на бандитите, крадците са защитени от правителството.
51
2
 
3
 
! Отговори
Минко преди 7 години
Информацията за 25-те лева може да се запише на друга карта и с последната да се плати в магазина.Но всичко минава през Борика и се знае къде и кога е станало плащането. От видеонаблюдението в магазина веднага може да се установи кой е крадеца.
50
1
 
9
 
! Отговори
Безконтактен free преди 7 години
Безконтактна ли ви е картата ( те всички банкери само БЕЗКОНТАКТНИ пробутват) ще ви съберат парите стой та гледай .Никакви беконтактни карти не ползувайте !Имат безконтактен RFID чип ,който с устройство за 20 долара продавано от Ебей може да свалиш всичката информация.Безконтактните карти се продават от банкери престъпници нарочно защото тях не ги грее легитимна или не е транзакцията .За тях е важно да има транзакция.
49
0
 
9
 
! Отговори
az tam преди 7 години
Хм, кой ще ми копне и на мен една карта за цялата градска мрежа :)
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако сте регистрирани за услугата SMS известия за плащания с карта", е възможно да не получите SMS известия за подобни операции, тъй като те могат да минат и без свързване с Картовия център на банката.-----------Това го пише на сайта на една банка за въпросните карти. Демек ще ви преджобят и СМС НЯМА да получите
47
2
 
4
 
! Отговори
до 49 преди 7 години
Е малко преувеличих , добрите компютърни специалисти много бързо могат да ти засекат мрежата ,но за тази работа трябва да отидат между метрото и магазина,т.е. да излегнат от собствения си удобен офис.
46
2
 
6
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Преди 10-тина години в една от сериите на един от сериалите за убийства имаше една дето ходеше по улицата с някакво устройство и им взимаше парите и аз гледах и не вярвах що за измишльотина , а се оказа истина.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупусти. Нали трябва да си търговец, за да предлагаш плащане чрез ПОС. Мноог лесно може да се види по коя сметка са отишли "откраднатите" 25 лева.----------------------------------------Не само това, ами и самият търговец отговаря на 100% за евентуалните кражби, ама чета по чужбинските сайтове и наистина има такива кражби. Така, че престъпниците са намерили дупка в защитата
44
1
 
7
 
! Отговори
... преди 7 години
Мене Райфаизен се опитаха да ми пробутат такава карта само срещу 25 лв да съм си подменял старата и така щяло да ми е по лесно! Аз понеже приятели от други държави ми бяха разправяли колко лесно и как се краде от такъв вид карта и им викам не не искам защото се краде! Те ми обясниха колко съм луд да не си направя такъв вид разплащане и колко щяло да ми е добре така! Е после разбрах че за удоволствието да имам подобен вид услуга требе да плащам и такса де и то секи месец! От всякъде те крадат!
43
1
 
3
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Плащайте с телефона , изисква се да отключиш екрана за да се извърши плащането.
42
2
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 7 години
Няма такава WI-FI връзка от метрото до ПОС терминала нейде в магазина.Връзката е примерна ,можеш да си иградиш каквато си искаш връзка по този начин,т.е. създаваш си собствена Интранет мрежа без да си обвързан към Интернет, ти си администратор и никой няма власт над твоята мрежа ,дори и някой супер хакери.Просто защото нямат допирна точка.
41
2
 
7
 
! Отговори
Дядо преди 7 години
Краде се яко така, но си има портфейли блокиращи RFID. Затова дядо си е купил такъв и картичките му поне от такива селски тарикати са защитени. Ако не ви се дават пари за портфейл, има видеота в нета как се чупи чипа.
40
1
 
8
 
! Отговори
до 41 преди 7 години
Никой не ти клонира картата ,картата е активна само докато устройството е близо до нея, в момента в който се отдалечи вече не е активна, и няма как да правят повече транзакции.
39
6
 
17
 
! Отговори
НТ преди 7 години
Това са пълни глупости. Нека госпожата да каже от къде има тази информация и колко са пострадали от този начин на прихващане на карти. Ако бяха си направили труда да се допитат до знаещите и можещите в тази област, сигурно нямаше да се говорят такива измислици, които само да стряскат населението.
38
1
 
4
 
! Отговори
Св преди 7 години
Да проследим е колкото са проследими картите на телефонните измамници на бабите. По-проследима е банковата сметка, но явно и за това си има чалъми. Няма такава WI-FI връзка от метрото до ПОС терминала нейде в магазина. Може да са имали в предвид магнитната радиация излъчвана за възбуждане на антената която обясних по - долу.